Што је потребно земљиште за грожђе

На квалитет грмља и плодова винове лозе утиче велики број различитих фактора (избор сорте, клима, поштовање правила приликом садње, залијевање и храњење, и још много тога). Али није мање важно избор земље. Од чега ће виноград бити изабран, зависиће од приноса, отпорности на болести и мраза.

Развој бусх-а зависи од квалитета земљишта

Сваки виноградар мора разумјети која је врста тла корисна за винограде, на којем терену је најбоље засадити грмље, као и како припремити тло за садњу грмља и побољшати његов квалитет тијеком рада. Све ово је потребно детаљно говорити.

Избор места за виноград

Најбоље је за организацију винограда изабрати мјеста гдје тло има сљедеће показатеље:

 1. Према плодности, то би требало бити црно тло или шумско тло.
 2. Механичким својствима, то су лагано иловаста тла и пјесковите иловаче (лабава стијена с високом концентрацијом пијеска).
 3. Дубина хумусног слоја треба да буде 0,6–1 м.
 4. Брига о грожђу ће захтијевати већу пажњу ако је посађена у пјесковито или високо густо тло. Мочварно и слано тло се генерално не препоручује за коришћење као виноградарске локације, као и земљиште,са повећаном киселошћу.

Грожђе као што је добро осветљено подручје, увек треба да обратите пажњу на то када бирате земљиште за виноград.

Грозд грожђа троши велику количину влаге, за нормалан развој је важна висока концентрација влаге.Осим тога, земљиште се мора темељито очистити прије корова и свих врста вегетације.

Чисто пролаз у винограду

Вриједно је обратити пажњу на ниво нагиба тла гдје се бира мјесто за виноград.

Ако постоји благи нагиб, онда је вредно изравнавање приликом копања земље.Ако је нагиб већи од 12-15 степени, онда морате урадити нешто попут тераса, хоризонталних степенастих платформи.Ова пракса се активно користи на брдовитом терену иу подножју, гдје се виноград често налази на јужној падини брда.Терасе би требало да имају ширину од 1,5 до 3 метра и благи нагиб на страни зида изнад локалитета.

Категорично је да је немогуће засадити грожђе на парцелама са нагибом већим од 25 степени, без додатних "глачања" или терасе уређаја.

Виноград на падини треба да буде оријентисан на југ

Када се бира место за виноград, потребно је узети у обзир фактор дубине подземних вода.Дубина њихове локације треба да достигне 2,5-3 м. Ако се подземна вода налази на дубини не већој од 1,5 м, вреди се бојати за опстанак и развој грожђа.Ако нема повољнијих места у областима са високим подземним водама, примењује се метода садње грожђа по насипним гребенима.

Припрема земљишта за садњу

Припрема земљишта за грожђе се врши унапред 2-3 месеца пре поступка засађивања.Искусни виноградари обављају припремне активности средином љета, без обзира на одабране датуме садње грожђа, након пажљиве припреме, земљиште се одржава у правом стању до времена копања депресија садње и непосредног искрцавања.

Слаба тла морају бити обогаћена

Потребно је темељито очистити подручје од остатака и великих камења.Не остављајте органске остатке из самог грожђа (кора, лишће, гране).Треба их натопити и спалити, што ће омогућити стварање органског пепела, који виноградари савршено користе за оплодњу тла приликом садње грмља.Такође уклања све корове и другу вегетацију.

Чист простор за виноград је ископан дубоко у бајонет лопате.Након тога, потребно је одржавати тло у лабавом стању и спријечити клијање корова.

​​

У јесен, дубоко земљиште се отпушта у виноградима.Поступак укључује копање лопатом на дубину од 0,7 - 1 м. За вријеме копања, горњи оплођени слој се спушта, а доњи се подиже на површину тако да се може „хранити“ корисним супстанцама и микроелементима.

Изготовлен за подземно јаму

Од посебног значаја је рад са земљом директно током припреме удубљења за садњу грмља, као и током директног слијетања.

Дакле, након јесења дубоког раскривања, земља је изравнана са грабљама и означени су будући редови винограда.

Извучени су у правцу од севера до југа, размак између редова би требало да буде 2,5-3 м.

Када копају рупе за слетање, удаљеност између њих у реду треба да будене мање од 2 м. Јама за слетање треба да има следеће параметре:

 • дубина 0,8 - 1 м;
 • 0,6 - 1 м.

Дренажа за грожђе је обавезна

Припрема удубљења укључује следеће секвенцијалне кораке:

 1. Организација дренажног слоја, употребомполагање на дно рушевина, разбијене цигле са песком.Често се изнад њега поставља пластична цев пречника 15 мм.Користи се за ђубриво, ђубрење и заливање тла након садње грожђа.
 2. Постављање ђубрива.Суперфосфат (200 гр.), Амонијум сулфат, стајњак, компост, пепео.Не будите веома ревносни са додатком прекомерних количина ђубрива, може да оштети грожђе.Тако ће вишак ђубрива и компоста довести до повећања киселости земље, што је штетно по корење.

  Обогатаване на тлу з минералними дървенството

 3. "Покривање" дјубрива са слојем "чистог" тла.
 4. Припремљена удубљења се пажљиво испуштају водом и остављају отворена за зимовање.
 5. За закопавање жбуња, "очистити" земљублаго додавање стајњака или компоста.

  Напуните рупу плодним земљиштем

 6. Ако се одабере пролећно време засађивања, удубљења за зиму остају отворена, стоје испод снега.

Малчирање је веома важно.Ова процедура се препоручује да се спроводи непрекидно, након припреме земљишта у лето, остављајући тло "за зиму", након садње грожђа у јесен.Сијено, пиљевина и птичји измет се користе за малчирање.Припремљена мешавина је вредна да стане.Затим покријте површину.Малчирање вам омогућава да повећате концентрацију хранљивих материја у горњем слоју, који ће киша испирати из малча.

За малчирање, можете узети компост или дестиловану

Тло за грожђе задржава влагу услед малчирања, а на њој не расту корови.

Побољшање квалитета земљишта

Грожђе је веома интензивна и захтјевна биљка, због тога, да би се у потпуности испуниле потребе за хранљивим састојцима и елементима у траговима, потребно је периодично оплодити земљиште.Период активног узгоја већине сорти је стар 20-25 година, у том периоду земља је озбиљно "патила" у смислу губитка и недостатака хранљивих материја.

Ако сте пресадили грмове грожђа на друго мјесто, не би смјели одмах садити нове саднице, чак и ако је то мјесто најбоље за узгој укусних плодова.

Земљу треба дати 1-2година за "одмор", тако да допуњује изгубљене супстанце и елементе у траговима и до времена нове садње је била богата свим потребним за грожђе.

Побољшање плодности

Да би се побољшала својства земљишта под виноградом, можете користити следеће ђубриво:

 1. Гној. Садржи скоро све потребне хранљиве материје, помаже у побољшању структуре земље. Препоручује се додавање стајњака за коње, козе и овце тешким иловастим тлима, кравама и свињама - на лагана пешчана тла. Посебно вриједан птичји измет, али га треба користити у малим дозама. Гнојиво „ради“ на земљишту већ дуже време, из тог разлога вреди не само оплодити земљиште једном у 2-3 године.

  Коњски гној је пожељан за грожђе

 2. Компост - ђубриво из органског отпада (лишће, слама, размажено поврће и воће), "остарјело" 6-8 мјесеци.
 3. Зелена ђубрива. Грах, пасуљ, раж, сенф се сије између редова. Потом су усађене биљке у земљу, обогаћујући горњи слој.
 4. Душична ђубрива (уреа, амонијум сулфат, поташа и амонијум нитрат). Најбоље је донијети у прољеће и љето у горње слојеве тла.
 5. Поташна минерална ђубрива (калијум сулфид, калијум карбонат). Уручује се у јесен када се копа земља.
 6. Фосфатна минерална ђубрива (суперфосфат).

Стајњак се додаје пјесковитим тлима која се зими замрзну и прегријавају током врућих љетних периодатресет, компост, црна земља и глина, потоњи служи као везни елемент.

Копање зеленог ђубрива одвија се 2 недеље пре садње

У земљишту прије садње додајте 20-30 кг ових супстанци по линеарном метру. 106 \ т

У глиновитим и тешким чернозем тлима, да би се побољшала њихова својства - пролаз влаге и кисеоника, додати разбијену циглу, песак, мали камен, дробљени камен, стајњак, компост. На 1 радни метар се додају 1 канта шуте /цигле и 1 канта гноја /компоста. Многи стручњаци не препоручују употребу ломљених опека и цементних чипова, мада први користе многи произвођачи у случају непостојања рушевина и других алтернативних супстанци.

Търговско съдържа треба да бъде напълно с пепелам, какво възможно съдържа на минерали

.

Влажни режим земљишта

Манипулације земљом у облику јесењих копања, малчирања и одлагања сњежног покривача зими доприносе акумулацији влаге у земљишту, што је врло важно у подручјима гдје су суше честа појава. По правилу, скоро свуда грожђе пати од недостатка влаге у земљишту.

Да би се ријешио овај проблем, тј. Засићење земље влагом, потребно је залити грмље. Да бисте то урадили, можете користити цев, као што је горе наведено. Током сушних периода, залијевање треба обавити најмање 8-10 пута по сезони, тј. Интервали између третмана треба да буду 2-3 недеље. Овај распоред треба подесити у зависности од временских услова. Схватајући важност влажења земљишта, немојте то заборавитиПревелика количина воде у земљишту негативно утиче и на развој постројења, нарушавају се услови зрења плода, а смањују се обим и квалитет усева.