Штеточине грожђа.Зашто су листови пуни рупа?

да функционише без лишћа - сви метаболички, гасни и синтетски процеси одвијају се тачно у лишћу.Због тога је тако важно током вегетативног развоја биљке да га одржи на сигурном.Ако говоримо о таквим плодоносним усевима као грожђу, онда се овде са сигурношћу може рећи да број здравих и одраслих грожђа зависи од квалитета лиснатог покривача грмља.Листови служе не само као респираторни и хранљиви органи, већ и штите бобице од прегревања и опекотина од сунца.Али зашто се вртлари често суочавају са таквим проблемом као што су рупе у лишћу грожђа?

Рупе у лишћу винове лозе најчешће производе паразити

Болести или штеточине?

Искусни виноградари су упознати са ситуацијама у којима, почевши од малих рупа на површини, "цурење" почиње брзо да се шири по поклопцу лима, претварајући гробнице у подерану мрежу.И кривице нису болести, него штеточине које сами поједу лишће и полажу јаја испод њих, од којих ће се за неколико дана излећи хиљаде ловаца грожђа. Ако је на вријемеда не приметимо предстојећу катастрофу, хорде незаситних ларви могу уништити здраво грожђе пред нашим очима. Због тога је важно редовно прегледати засаде и, при најмањим знаковима заразе инсектима, одмах предузети акцију.Неће бити сувишно и превентивно третирање грмља како би се уплашили непозвани гости.

Који инсекти привлаче лишће грожђа?

Међу бројним штеточинама које се хране сочним листовима грожђа можемо издвојити неколико најчешћих врста које носе посебну опасност за продуктивност винограда:

 • до филоксере;
 • ;
 • гриње;
 • бушотине за препоне;
 • винова лоза;
 • јаслице;
 • мољац за вађење грожђа;
 • буве од грожђа.

Златка грожђа Златка чини велику штету виноградима

Начини поступања са филоксером

највећа опасност за засађивање грожђа, јер може оштетити не само лишће, већ се и премјестити у тло и пробити коријенски систем грма.Да би се спријечио такав развој догађаја, препоручује се:

 • да се направи дубока садња садница грожђа и уклоне површински коријени биљке гдје ларве обично расту коријење;
 • да замени горњи слој земље песком;
 • саднице прије садње морају се дезинфицирати било којим инсектицидом;
 • обавезнопрскањем грма било којим инсектицидом од почетка бубрења бубрега у сезони 4 до 5 пута.

Филокксера се појављује као туберкуле на листовима

Борба против мољца

Овај инсект је представљен са три врсте лептира:

  )
 • двогодишњи летак;
 • са лиснатим мољцима;
 • летак за грожђе.

Сви ови лептири леже јаја испод лишћа грожђа и могу да положе око 400 јаја.Гусенице које су се појавиле недељу дана касније не хране се само на листовима, већ и пупољцима, па чак и незрелим бобицама, што их доводи у опасност од гљивичних обољења.Пастири могу оштетити усјеве до 90%.

Да би се спријечило полагање стабљика штетних лептира, требало би подузети превентивне мјере - поновни третман винограда с било којим ефективним инсектицидом (у правилу, њихово дјеловање је предвиђено за готово све врсте штеточина).

Ако је неопходно да се спречи опасност од уласка личинки из делова биљака које су прекомерно прекомерно залеђене на земљи, препоручује се да се на територији винограда благовремено уклоне оштећени изданци, стари листови и пали плодови.

Мужјаци грожђа

Контрола крпеља

Овај микроскопски штеточина је тешко детектовати голим оком, међутим, изузетно је опасан за лишћегрожђе.Чињеница је да су се ови инсекти прилагодили зими под бубрежним скалама, чак и зими изазивајући оштећење биљке.И на листовима, насељеним новчићима,У почетку се јављају безначајне деформације, боре, а затим и озбиљне сузе, због чега се лишће буквално може распрснути.

За профилаксу се препоручује уклањање старе коре и распршивање бубрега колоидним сумпором пре цветања.Ако се пронађу карактеристичне лезије (набирање, деформација листа), биљку попрскати било којим акарицидом.Током сезоне 2-3 прскања су довољна сваких 7-10 дана.

Кртица грожђа је веома мала, може се видети само оштећењем листова

Борба са сточарима

Тамно сиви лептир сабројни обрасци у облику удараца и тачака озбиљно оштећују не само лишће.Са почетком љета, она тражи пукотине у пртљажнику грожђа и у коре младих младица како би положила јаја у њих. Гусјенице црвене са неугодним мирисом које су се излегле током седмице гризу проклијали и утирале тунел за зимовање тамо. До прољећа дужина тунела може бити и до 70 цм, затим штеточина гризу широки пролаз и лети на површину у облику лептира.Таква штета доводи до смрти читавог бекства.

Контрола инсеката се своди на правовремено откривање штеточина и усвајање одговарајућих мјера:

 • редовна инспекција грожђа;
 • када се на избојку налази округла рупа - одсецање оштећеног подручја до здравог дијела изданка и спаљивање захваћеног дијела;
 • у циљу очувања ињекције винове лозе у инсектицидпроширена рупа и глине за уношење гитова или вртни терен.

Борехок се смава и гризува тунели в лесу

.

Борба против других штеточина

Активности за контролу других штеточина укључују превентивне агротехничке и хемијске поступке:

 • обавезно сакупљање и спаљивање палих листова и оштећеног воћа у јесен;
 • копање и повремено отпуштање тла око грожђа грожђа;
 • превентивно прскање засада инсектицидима.

Ако се на грожђу појављују колоније паразита у великим количинама, треба применити не само хемијске методе заштите, већ и механичке. На пример, јастук за одрасле грожђе је прилично отпоран на отрове, али се може уклонити са листова и грмља грожђа са тврдим рукавицама.

Систематско сакупљање инсеката је често ефикасније од хемијских средстава из гусеница.