Шта захтева заливање младог грожђа

Младе лозе, без обзира на вријеме сјетве (јесен, прољеће), захтијевајупозорност вртлара.Брига о младом грму састоји се од редовног заливања, потребно је благовремено хранити, везати и обрезивати.Не смијемо заборавити на отпуштање тла, потребно је формирати добро развијену биљку.Сви ови радови морају почети од пролећа.Када баштован исправно испуни ове услове - у јесен ће виноград одушевити јаким, укорењеним младим грмљем и мирно ће издржати зиму.

Приликом садње грожђа треба размислити о његовом систему наводњавања

О детаљима заливања младог грмља

Када се ради о заливању, произвођачи често праве грешке.Неки од њих покушавају свакодневно залити младе грмове, а други након садње грмља, уопће их не залити.Међутим, то се не може урадити.Залијевање младих винове лозе треба да се ради врло ријетко, не заборављајући правилност наводњавања, али залијевање треба бити у изобиљу.С обзиром на дубину коријена правилно засађеног грожђа, а то је дубина од 30-40 цм, наводњавање мора достићи потребну дубину тако да коријење грожђа добије влагу која је неопходна за развој биљке, канту или двије воде за наводњавање -проблем није решен.

За нормалан развој јаког младог грма грожђа, земља на дубини коријена мора бити стално мокра.А то се постиже редовним допуњавањем влаге путем наводњавања.У зависности од температуре околине, учесталост падавина зависи од фреквенције заливања.

Једним наводњавањем није могуће постићи добре резултате у развоју младог грмља.Тло око грма треба бити лабаво и малчирати.Било који остаци траве, хумуса ће бити погодни за малчирање.Ова техника ствара повољне услове за развој младог грма: снижава температурне падове ваздуха у току дана и ноћу, посебно у рано пролеће, коренски систем је у повољним условима током дана.Нема потребе за честим заливањем због недостатка коре на земљи и брзог сушења влаге.У недостатку падавина, младе винове лозе се заливају једном недељно.

Приликом заливања, важно је запамтити да земља у дубини коријена мора бити у стању умјерене влаге.Када је тло мокро на датој дубини, вода спречава приступ ваздуха потребног за дисање корена младих засада, корени се не развијају, чак могу почети да труну.Влажни коријени не могу правилно јести, микрофлора тла не помаже расту.

Говорити о недостатку влаге за развој биљака је непотребно, јер без влаге, млади грмови грожђа ускоро осуше и осуше без добијања елемената неопходних за раст.Биљка је гладна иумире.

Када баштован одлучује да често пије воду, уливајући канту или две воде испод биљке, он не помаже биљци у потпуности, већ узрокује раст корова који омета развој младих биљака.

Залијевање младе биљке обавља се само у првој половини љета, када је брз раст, почевши од средине јула, залијевање биљака постепено се смањује како се не би узроковао прекомјерни раст грана. Неопходно је дати времена за сазревање винове лозе, припрема грма за зиму. Грожђе са неометаним замрзавањем винове лозе чак иу склоништу.

Младе лозе захтевају редовно али умерено заливање

Како се храни грожђе

У рано пролеће, презимљени грмови младог грожђа, изузети из склоништа, требало би залијевати, добро хранити азотним ђубривима, због недостатка азота у земљишту у рано прољеће.

  • Прва дресура: Напуните дресинг ђубривом по стопи од 20-30 г азотних ђубрива на 10 л воде по грму. Након дораде потребно је залити грмље да се разриједи гнојиво. Уз обилно залијевање, прелив ће достићи ниво локације кореновог система грма и биће користан за почетак развоја грма у раном пролећном периоду.
  • Други пут за исхрану младих грмова грожђа требало би бити у трећој декади маја, у првој деценији јуна. Најбољи материјал за храњење у овом тренутку ће бити дивизија. Припрема се врши на следећи начин: додати пола исте количине воде пола каше дивизма и инфузију држати 7 дана, уз повремено мешање.
  • На крају мандатахранити младе биљке по стопи од: пола литре инфузије и 20-30 г азотног ђубрива на 10 литара воде испод грма.Неопходно је посматрати биљке - ако је потребно, храну поновити за 5-7 дана.Након храњења, не треба заборавити накнадно обилно залијевање и малчирање, како би се спријечило брзо сушење залијевања.Ви никада не можете прејести биљке, то је штетно, грмови и даље расту дуго времена и немају времена да се припреме за зиму.

Грожђе које се храни црвима се храни почетком лета

Припрема винограда за зиму

За зиму, они припремајуу лето.Виноградар, посматрајући раст и развој биљака у пролеће, одређује како се биљке припремају за зимске услове.

Брига о младом грожђу:

  • Љети, посебно у јуну-јулу, у периоду интензивног развоја биљака, јасно се види како формирање грожђа траје за зиму.Врх крошње, закривљен према доље, показује да је све у реду са биљком.Слаб раст грма одређен је врхом изданка.Овде, узгајивач треба да буде опрезан, хранити грм у таквим околностима - је обавезно.Напомињемо да је ова изјава истинита за мјесеце јун, јул.
  • На крају љета: у другој половини августа, у првој половини септембра у нормално развијајућем грму, врх пуца је напукнут.То је сигнал да биљке завршавају раст и припремају се за зимски период.При пажљивом прегледу грмља може се видјети: вино сазри, изданци постају смеђи.Виноградар треба да помогне младим биљкама да се боље припреме за зиму, зато покушавају да одсеку врх изданка на удаљености од 5-7 цм од врха.Ако грожђе расте споро, не би требало да стегнете врхове изданака.

Не губите из вида чињеницу да током летњих изданака морају бити везани за потпорња док се повећавају у дужини, од случајног оштећења.На младим изданцима током читавог периода раста, пастелице расту испод сваког листа.

пасторке младих биљака не избијају, одлазе, штипају након појаве другог листа.Чувају се до зиме.

Млади изданци морају бити стално везани

Припрема за зиму

Када се појави мраз, младо грожђе пада лишће.Ово указује да су биљке спремне за припрему и склониште за зимовање.Прије покривања младог биља - потребно је обрезивање.

Обрезивање

Обрезивање изданака врши се на нивоу од 10-12 пупољака на пуцању, све сувишно се уклања.Подложно орезивању слабих, неразвијених изданака.Након резидбе на грму треба остати 2 на јаким грмовима 3 гране.У сваком случају, обрезивање вртлара засновано је на локалним условима.

Склониште

За зимовање, најбољи начин је пронаћи тунелски начин склоништа, можете користити методу склоништа са земљом. За то је ископан жлеб дубине 20-30 цм, грм је везан у сноп и прекривен тлом дебљине 30–40 цм.

Увезано грожђе се поставља ужлијеб и прекрива тло

Мјере за спрјечавање грожђа од болести и штеточина

Проматрајући методе збрињавања грожђа у љетном периоду с циљем успјешног раста, бриге за биљке, не треба заборавити на здравље и добробитбиљке у припреми за зиму.Постоји много болести у грожђу.Ово је и пепелница и оидијум и антракноза.Ако изгубите из вида мониторинг постројења за болести, сви напори за узгој младог грма су узалудни.

У различитим годинама постоје дуга, кишна јесен, пуна развоја плијесни.Да би се спречила болест, грмови грожђа пре хибернације се третирају средствима која садрже мед, као што је Бордеаук мешавина, бакар сулфат.

Корисно је у ове препарате додати супстанце које садрже сумпор.Тако се постиже двоструки ефекат.Биљке су заштићене од оштећења плијесни и оидијума.