Шта урадити приликом увијања лишћа парадајза је узрок неправилне неге и оплодње парадајза

Увијање листова парадајза настаје када: недостатак воде;оштра промјена температуре и влажности;грешке у оплодњи.Најозбиљнији узрок је рак бактерија.Али најчешће - то је резултат неправилне бриге о биљкама и грешака у оплодњи.Потребно је знати најчешће узроке згрушавања лишћа парадајза и шта учинити ако се парадајз лишће савија.

Листови садница рајчице могу се закривити из много разлога

Температурни услови

Да би се утврдили разлози за увијање лишћа парадајза у сваком случају,морате научити превенцију и правити разлику између симптома повезаних са различитим узроцима.

Прије свега, када су се појавили први знаци увијања лишћа парадајза, побрините се да се поштују сви услови узгоја. За нормалан раст и плодност, парадајз треба да буде топао и добро осветљен.Оптимална температура је 28 ° Ц током дана и 18 ° Ц током ноћи.Парадајз воли када је температурна разлика између дана и ноћи око 10 ° ЦЦурлинг Томато Леавес.

Треба да запамтите о заливању садница, али не претерано.Веома чест разлог због којег се лишће парадајза налази у дугачком недостатку воде.Због тога је неопходно проверити дневну негу биљака и влажност земљишта и ваздуха.Ако заборавите на своје биљке неколико дана, ефекат може бити смртоносан.Појава коагулираних и осушених листова на садницама је задња фаза прије неповратног венења цијеле биљке.Парадајз се зали директно испод корена, тако да вода не пада на стабљике и лишће, јер влажење ваздушног дела доприноси развоју гљивичних обољења.

Саднице парадајза захтевају довољно осветљење

Стање земљишта

За узгој парадајза идеална су светла, дубоко обрађена, прозрачна и благо кисела тла (идеалноПрикладна су тла са пХ од 5,5 - 6,5) и богата органском материјом.Ако је пХ тла сувише низак, треба направити лиминг.Прије почетка узгоја рајчица треба оплодити мјешавином земље, гнојивом или компостом како би се обогатила органским тварима.За оплодњу парадајза током вегетације и храњења, можете направити разређено течно ђубриво од коприве (помешати са водом у односу 1 л суспензије на 10 литара воде).Овај природни метод оплодње парадајза хвале искусни вртлари.

Може да се користи готова дјубрива за поврће за прехрану и да се спријечи увијање листова садница рајчице.

Климатски фактори

УвијањеПарадајз лишће до врха лишћа јавља се у сувише јакој сунчевој светлости и оскудици воде, а затим се појављује залијевање при јаком сунцу и врућем времену.Ако су неповољни климатски услови:

  • изненадне промене температуре током дана и ноћи;
  • влажност ваздуха испод оптималне;
  • прекомерна влажност земљишта, изазивајући поремећаје у апсорпцији калцијума и других ђубрива.

Уз велики недостатак калцијума, листови садница парадајза се увијају, јавља се промјена боје (посебно стари листови).Остали симптоми су: горњи листови су тамно зелени, а дно благо љубичасто.

Рубови лишћа, укључујући и репове, постепено одумиру.У таквој ситуацији, услове за узгој треба побољшати, побринути се да парадајз не прелази дозе азота или фосфора, азота или фосфора, и да се користи калцијум (калцијум нитрат).

Повишена температура и недостатак воде могу довести до увијања садница

Недостатак бакра

Увијање врхова лишћа парадајза може бити- због недостатка бакра.Стари листови се увијају у облику "цијеви", док млади постају мањи.Резнице су кратке и листови су укочени.Почетак симптома може бити последица недостатка бакра у земљишту или немогућности да парадајз апсорбује бакар из земље.

Разлог је превисок пХ тла (изнад 6,5) и претјерана оплодња душиком и фосфором. Да бисте уклонили овај проблем, требало би да проверите пХ земљишта помоћу било ког пХ метра.Да смањимоколичина азотних ђубрива, да би се обезбедило ђубриво из лишћа бакра и земље (бакар Мицровит или бакрени келат форте).

Недостатак бакра у садницама парадајза

Ми тражимо манган

Ако су најмлађи листови садница увијени и деформисани - то може бити недостатак мангана. Листови такође постају сиво-смеђи и некротични. Тешкоћа у производњи мангана:

  • недовољна количина елемента у земљишту;
  • пХ тла је превисок;
  • недостатак светлости;
  • прекомерна влага супстрата или других компоненти ђубрива (калијум, фосфор, калцијум или бакар).

Ако је пХ медијума адекватан, могуће је направити под-коренско и екстра-коренско ђубрење парадајза са ђубривима који садрже манганов келат (Мицровит Мн, манганов хелатни форте).

У индивидуалним баштама, у случају симптома недостатка хранљивих материја у парадајзу, користе се течна ђубрива обогаћена микроелементима. Ово течно ђубриво за парадајз "Мирисно поврће", фирма произвођача Таргет. Користећи ову врсту ђубрива, биљка добија све потребне хранљиве материје, тако да су плодови пуни укуса и мириса који се очекује од парадајза.

Недостатак мангана доводи до губитка боје и увртања листова

Кутија листа парадајза - рак бактерије

Бактеријски рак болести парадајза је изузетно опасан за узгој парадајза. Извор инфекције су бактерије рака из зараженог сјемена или земље на којој су посијане. Узрок инфекцијеможе постојати особа која носи бактерије на површини руку или користи вртни алат од једне биљке до друге током третмана.

Симптоми бактеријског рака парадајза

Инфекција се обично јавља неколико недеља после садње садница или у фази подешавања воћа.Карактеристичан симптом је згрушавање лишћа парадајза, којем претходи неповратни увенути парадајз.Завијање почиње на дну биљке и брзо напредује према горе.Осим тога, опће увенуће лишћа јавља се на једној страни стабљике и стабљике, а друга страна лишћа и биљке изгледа потпуно здрава.Пукотине, рак и ране слузи могу се појавити на јако погођеним биљкама.

На зрелим плодовима често се појављује мала тамна мрља, окружена светлим кругом пречника од око 2 мм.Такав симптом појављује се на плодовима ретко.

Бактеријски рак утиче и на саднице и на одрасле парадајзе

Ефективне интервенције

До сада нисмо могли да растемосорте отпорне на рак парадајза.Експерименти показују да су самооплодне сорте парадајза и оне које не требају урезивање мање уобичајене.Још није изумљен лек који ће се ефикасно борити против бактеријског рака парадајза.Зато је једини начин да се спале заражене биљке и да се не користе у компосту.Сви инструменти који су били у контакту са погођеним парадајзом морају бити дезинфиковани (врели оцат).За превенцију, здраве чак и биљке се прскају препаратима са бакром, на пример. Миедзиан 50 ВП или производи који садрже екстракт грејпа, на пример. Биосепт Ацтиве 33 СЛ, Гревит 200 СЛ, 200 СЛ Септовитал.Ови лекови могу инхибирати раст бактерија и развој болести, али га не елиминишу. Стога, након завршетка култивације, све остале биљке се уклањају и спаљују. Ако се узгајају у стакленику, све унутрашње делове и опрему треба дезинфиковати бактерицидним средством, као што је Агростерил 110 СЛ.

Напад од инсеката

Други разлог за увијање лишћа парадајза који се лако препознаје је присуство штеточина као што су лисне уши. На парадајзу се појављује зелена бресква или лисна уши. Зашто је лф штетан? Као резултат храњења ових штеточина, листови су искривљени, у облику лопатастог савијања листа листа. Ови симптоми су праћени љепљивим премазима које излучују лисне уши, као и бројним присуством ових штеточина на биљкама. Да бисте се борили против њих, користите један од доступних лекова одобрених за употребу.

У кућним баштама и на летњим колибама пожељно је користити природне препарате који нису токсични за људе, као што је Агрицола или направити лук извађен или екстракт чешњака.