Шта учинити ако винова лоза није сазрела?

Зрела винова лоза са густим дрветом и висококвалитетним језгром је кључ за пуну бербу и заштиту у хладним периодима године. Сезона раста грожђа током летњег раста се одвија у три фазе, које формирају биљку, припремајући је за период зимовања, одређивање и акумулирање неопходног снабдевања хранљивим материјама.

Зрела винова лоза

Узроци који утичу на сазријевање лозе

Стабилност грожђа на ниске температуре зими зависи од пуног сазревања винове лозе. Постоји неколико главних фактора који негативно утичу на процес формирања и сазревања:

    Први разлог повезан са сложеношћу раста и сазревања винове лозе може бити превисока температура током дугог периода, успоравајући процес фотосинтезе у биљци. Проблем се погоршава раним хлађењем и кишним временом, што у целини може послужити као главни разлог - винова лоза у виноградима не сазрева до одговарајућег стања и није спремна за зимовање.
  • Гљивичне болести винограда су још један разлог: винова лоза не сазрева до зимског периода и није спремна да издржи мраз бездодатне мере за заштиту грмља. С временом, превентивне мјере за прераду грожђа нису главни узрок гљивичних обољења.
Ови фактори нарушавају процес нормалног раста грожђа и формирање заштитних физиолошких својстава биљака. Ако се раст дужине и дебљине лозе не заустави у одређеном периоду зрења, то ће довести до чињенице да се лоза неће у потпуности формирати када дође мраз.

Мјере неопходне за исправљање узрока не-дозријевања винове лозе

Шта је потребно ако се раст успори или потпуно заустави, а да не достигне жељену фазу. Нажалост, додатне мјере заштите у облику склоништа не чувају увијек грожђе од оштећења од мраза, осим ако су то подручја која ће се складиштити у зимском периоду у стакленичким увјетима.

Снижавање температуре не доприноси даљем сазревању винове лозе виновом лозом, на -7 степени њен раст или успорава или се потпуно зауставља. Стимулација ризома уз помоћ микроелемената или ђубрива, након што дођу рани мраз и лист са грожђем почне да се распада, неће довести до ничега.

Грожђе које је оштећено мразом и незрело вино су сечене, ако је оштећење мање, онда је уклоњен само онај део који је претрпео.

Последице резидбе грожђа оштећених подручја грожђа имају негативан утицај на будуће усеве.

Како се могу створити услови за нормалнозрење винове лозе

Нормално зрело вино (танко језгро, густа подлога) је кључ за добар принос и сигурност винограда током почетка мраза.Ако се након засађивања грмља најјачи бијег од једногодишњег остатка, док се остали одсече у самој основи, то ће довести до чињенице да ће сва енергија за раст бити усмјерена на један канал.Накнадно равномерно формирање изданка осигурава нормалан развој винограда.Можете оставити два једнака годишња изданка, ако је младица само засађена и развој грмља још није формиран.

Нормално сазрела винова лоза

Тло обогаћено микроелементима и ђубривима је такође важан фактор за потпуно сазревање грожђа .Често неискусни вртлари не обраћају довољно пажње на локалитет гдје дијеле виноград.Претходно истраживање, сазнати стање земљишта у којем су засађене грмље.Ако прво узмете узорке земље за анализу, можете избећи већину проблема касније.Исти догађај упозорава на презасићеност тла ђубривима, ако је концентрација елемената у траговима превисока, та чињеница може утјецати на раст лозе, па чак и потпуно зауставити.

Склоништа за помоћ зрењу лозе

Не само да температура утиче на раст и сазревање винове лозе, већ и на временску варијацију амплитуде дана и ноћи.Ако се почетком септембра нанесе пластични омот или други неткани материјал, покријте гау винограду, онда можете видети како овај догађај ефикасно побољшава укупну динамику раста и сазревања винове лозе.

Стакленик за грожђе

За хладне регионе, да би винова лоза брже сазрела, могу се користити лукови стаклене баште , који су растегнути пластичном фолијом,ако то урадите средином августа, када се дан истовремено смањује, можете потпуно спасити читав виноград.

За зрење одраслих грмова, можете користити исту технологију оматањем решетке и причвршћивањем жицом са пластичном фолијом.Приликом монтаже, препоручљиво је уградити одстојнике на висини од пола метра од решетке, како би се спријечило да листови додирну површину склоништа и да их заштите од опекотина.

Обилни приноси могу бити узрок лошег сазревања винове лозе, потребно је пажљиво пратити брзину оптерећења грмља четкама.И преоптерећење и преоптерећење могу негативно утицати на формирање лоза.Зрела винова лоза може варирати у боји: црвена, жута, трешња - све зависи од сорте биљке.

Недостатак наводњавања и превентивног третмана грмља који спречавају болести, може довести до чињенице да ће година бити лоша за жетву, ако не и плодна. Веома је важно током садње иу првом месецу редовно заливати грмље, додајући одговарајућој количини микронутријената и ђубрива у воду .Ако у почетку проводите профилаксу за борбу против гљивичних обољења, можете рачунати на добар принос у првомгодине након искрцаја.

За очување биљака током мраза, усађено је незрело вино на дубини од 15 до 20 цм, након скраћивања дужине и умотавања у костријет заједно са листовима.За склоништа користе и лукове, који су покривени одозго материјалом и посути земљом помијешаном са пола компоста.Алтернативно, можете ископати младе, стављати ризоме у саксије за цвијеће, те у спремиште у подруму.И још један начин, једноставан и поуздан: мајстори су адаптирали петоструке напртњаче, након што су одрезали врат, ставили су их на грмље и покрили их земљом.