Шта учинити ако се саднице парадајза замрзну хладне?Томато

Вријеме често доноси вртлачима невоље у облику изненадних температурних промјена, посебно тешких посљедица које се осјећају након мраза. Смањење температуре на нулу и испод, утичући на површину тла, може уништити дјелимично или потпуно узгојене саднице парадајза. Мраз може озбиљно да утиче на принос усева парадајза, али ако се парадајз замрзне у раној фази узгоја, одмах након садње на отвореном терену, уништене биљке могу се заменити новим. Вријеме може бити каприциозно чак и крајем маја, а то је заправо крај прољећа - многи усјеви расту, припремају се за нову фазу развоја: формирање јајника и формирање цвасти и садња нових садница је прекасно да се уради.

Саднице замрзнуте у стакленику током пролећних мразева

Како заштитити саднице тако да се не замрзну, и које заштитне мјере ће помоћи у очувању парадајза од умирања након што су посађени на отвореном тлу.

Искусни узгајивачи поврћа имају много тајни усмјерених на чување вртних култура од мраза и њиховог брзог опоравка у случају пораза.

Тајне које ће помоћи у очувању садница од мраза

Метеоролошки временски извјештаји су веома добар помоћник за вртлара - чак и ако су доступни.ситне неусклађености, али у већини случајева главне тачке у температурним промјенама су исте, што даје времена вртлару да се припреми.Често, вртлари, вртлари уједињују се једни с другима како би заштитили ране саднице засађене на отвореном тлу.Кријесови су изграђени преко ноћи, уз помоћ којих саднице, обавијене топлим димом, остају нетакнуте током пада температуре до мраза.

Пролећни мраз је опасан за деликатне парадајзе

Ако правилно распоређујете пожаре по ободу, можете сачувати велике површине земљишта.Као гориво се користе остаци сувог стајњака, сушеног корова.

Димни пожари подижу температуру на земљи

Нажалост, ова техника не помаже у заштити стакленика - пожар може оштетити структуру.У таквом случају постоји неколико напитака на залихи, од којих је један постављен вентилатор топлоте, или гријача, који могу загријавати просторију, стварајући потребну микроклиму.Неки од власника стакленика добијају стационарне гријаче појаса, али таква опрема је скупа и није сваки вртлар може себи приуштити да га користи.

Таблете са термичким грејачима су комерцијално доступне за стакленике, који не дају чађи након паљења.

Димне бомбе за стакленик

Они су постављени у затвореном простору, запаљени и прате микроклиму у стакленику.Овај уређај се користи под премазима на отвореном тлу,када се полиетилен растеже на посебан лук. Метода је тестирана и веома је популарна, јер топлота која настаје услед тињајуће реакције не штети биљци и чува саднице од хипотермије.

Како унапред спречити замрзавање садница парадајза

Временске промјене често крше планове вртлара, и ако вртлари аматери могу приуштити да купују храну у трговини, онда људи који се хране са Земље не могу себи приуштити луксуз, а ви то не желите, али морате издржати метеоролошке проблеме и припремити се унапријед то фрост. Како можете спријечити губитак садница и које ће методе бити корисне у будућности?

Заштита картонским кутијама

Обична метална канта без дна, направљена завртањем у земљу, направљена је у рупу.

На дну рупе, све што може послужити као биогориво одговара: коров од кревета (коријен треба уклонити), сламу, малу количину стајњака или тресета. Топлинска реакција распадања и распадања ће загрејати коренски систем, али морате пратити барем иницијално стабљику, стално прскати биљку са земљом. Коришћење преносивих склоништа. Можете користити све исте металне лукове и филмове, али ће и други уређаји радити: канте, старе посуде.

Пластичне боце су слабе, ако не и бескорисна заштита, посебно ако су саднице већ нарасле у ширину и висину, најбоље је сами заштитити.

Склониште агрофибера на отвореном пољу

Асматеријал се користи као нормални кровни материјал.Људи су одавно приметили да изградња кровног материјала веома дуго задржава топлоту, која се акумулира током дана, а затим је дели са биљком, загревајући је ноћу.Обичне папирне кесе, као што су капе, које нису потребне да се баце, могу се складиштити на погодан начин, ставити их једна на другу и користити их више од једне сезоне.

Парни јарци.Плитки јарци копају се у лежиштима између посађених садница и полажу на дно материјала, који трули у земљи, производи потребну количину топлоте.Често се као материјал користи остатак тресета или слама са хумусом.

Хиллинг парадајз пре мраза

Ако се догоди да нема покривног материјала при руци, врло једноставан, али што је најважније, сасвим поуздан начин заштите биљке од мраза.Уз помоћ сапке, саднице су максимално увијене са земљом и прекривене обичном травом или коровом.

Искусни вртлари често користе технику за заштиту садница парадајза од мраза уз помоћ тла и траве.

​​

Ако је мраз оштетио саднице парадајза

Ако су саднице патиле од мраза, нема потребе за очајањем: парадајз припада биљкама које добро оживљавају.

Смрзњавање парадајза, али се може сачувати

Смрзнути парадајз се може сачувати уз одговарајућу прераду и негу, и ако је усев нешто лошији него код нормалног раста,ипак ће биљка донети плодове.

Чак и ако су саднице на врхуПотамњела и избледела, а не чињеница да је биљка умрла, то се дешава само када мраз досегне пад температуре од -3 степени, а земља је прегријана.

Уклањање смрзнутих избојака

Набројали смо главне активности за спашавање садница:

  1. Затамњено стабло се реже, ниво резања се одређује на основу оштећења.
  2. Да би се вршила обрада земље, можете користити методу облачења урее.
  3. Тешко оштећене саднице подржавају хумати, разређени пилећи измет или крављи гној. Исти метод се користи у случајевима када су мразеви ухватили не само горњи дио биљке, већ и оштетили ризом садница.
  4. Прва недеља за бољи опоравак кореновог система и стабљике помоћу филмских омотача.

Мини пластеник за парадајз

Саднице парадајза оштећене мразом враћају се у кратком времену, а ако је принос парадајза смањен, проценат губитака није толико висок да би из њега изашао трагедија.

Времата се така можно не съответствие от нормално зрели растениа, но период на жетъж не е далеч от разпоредов.

Јесенска заштита од покривача од смрзавања

Треба да знате да не само мраз може да утиче на квалитет раста парадајза, када температура падне испод +10 степени, постројење обуставља развој док се временски услови не побољшају.