Шта учинити ако купус нису везани купус

Узгој купуса није тако једноставан.Ово и многи инсекти, болести, свакодневна нега.Али постоји и други проблем са којим се баве вртлари - она ​​не формира главе.Зашто се то дешава и како помоћи биљци у овој ситуацији?

Постоје случајеви када споља здрави купус не креће

Узроци

Шта утиче на формирање главе у биљци?Зашто не може да расте глава?

Размотрите разлоге.

  1. Семена ниског квалитета су купљена или набављена самостално.

Приликом преласка сјеменске биљке с другом, сличном породици из круништа, узгајат ће хибрид.Вани ће изгледати као купус, али неће правити главе купуса.

  1. Неуспјешно сте одабрали мјесто за садњу

Када у купусу нема довољно сунчеве свјетлости, саднице су засађене превише густо, па главе купуса можда неће почети. Препоручује се да се не насади близу високих биљака које би засениле кревете.

  1. Кисело земљиште

Ако је купус засађен у киселом земљишту, онда купус није везан.Посадите га у узбуркано земљиште.

  1. Биљкама недостају микронутријенти.

Сваком живом организму је потребан сет микронутријената који им је потребан.Ако то нису, онда то утиче на њихово благостање.Купус за такав недостатакелементи у траговима могу реаговати тако да не формирају главе.

  1. Време

Понекад се процес кретања успорава. То је због неповољних временских услова.Оптимална температура за раст купуса је 17-18 степени, али често је љети вруће. Тада лишће брзо губи влагу, што утиче на формирање главе. На температури од 25 степени главе су лоше везане, а ако достигне 35 степени, формирање главе престаје.

  1. Слабо заливање и попуштање

Када се у купусу формира розета листа, потребно јој је много залијевања. Важно је за њу и стално отпуштање земље. Ако биљка не добије одговарајућу негу, то може утицати на формирање главе.

Зашто не направити добре главе, то је разумљиво. Како се бринути за биљку тако да нема овог проблема?

Недовољно заливање и топлота могу успорити процес постављања глава

Како поправити ситуацију?

Да би се узгајало усјеве купуса, важно је да се поштују бројни услови.

Општа правила

  1. Потребно је правилно изабрати локацију.

Шта тражити?

Ротација усева. На истој постељи купуса може расти свака 3 године. Па, ако сте пре врта са овим поврћем овде узгајали легуминозе.

Расвета.Одабир парцеле за купус, одаберите сунчано мјесто гдје нема сјенила.Чак и ако расте ујутру на сунцу, а увече сенка не пада, место није прикладно.Главе су везане само ако је биљка стално у светлости.

Нема киселог тла.

Она не воли кисело земљиште. Ако је киселост земљишта повећана, додајте јој вапно. То се ради од јесени. За купус погодно тло са киселином пХ - 6.5 - 7.5.

  1. Припремити парцелу за садњу

Купус воли збијену земљу. Због тога је локација ископана само у јесен, а истовремено се на земљи примјењују органска ђубрива. Није потребно ископати овај кревет у прољеће, само га морате изравнати грабуљама.

  1. Избор правог семена и садње

Понекад не можемо да помогнемо, али да нас заведу прелепи пакетићи страних фирми које нуде нове сорте купуса. Али вреди размислити неколико пута пре него што узмемо такво семе. Могу бити доброг квалитета, али нису погодне за климатске услове наше земље.

Ако су биљке осјетљиве на изненадне промјене температуре, нису прилагођене нашој клими, оне могу реагирати на екстремне увјете на свој начин: не излазе. Ако купите одређену сорту, строго се придржавајте датума сјетве.

Потребно је придобити сорте купуса, предвидене за локалне временске услове

.
  1. Брига о биљкама.

Зашто наслова није формирана, већ смо сазнали. Не можемо да утичемо на температуру ваздуха, али иначе створимо повољне услове под којима су главе купуса способне.

Заливање. Не заборавите залијевати кревете, посебно у том периодукада се главе купуса почну причвршћивати. Али када дође период дозријевања, залијевање се зауставља, јер иначе ће главе пукнути.

Храњење. Можете користити и органска и минерална ђубрива.

Опуштање тла.

Попрскајте јајник. Ово ће такође помоћи да се напусти.

Постоје и народне методе. Ако су неки од њих безопасни, тј. биљка се неће оштетити (с времена на вријеме држати главу с обје руке при искрцавању), а друге нису тако сигурне. Дакле, уклоните доње лишће, јер сигурно ће помоћи. У ствари, хранљиве материје ових листова су неопходне, укључујући и стварање главе купуса.

Она треба да има 7-9 листова за покривање, тек тада ће кренути.

Да би купус за главата

били потребни доњи листови

Карфиол

Карфиол је посебно осетљив, што може да произведе добре саднице, али није везано за главице купуса. Шта учинити у овом случају? Др Леонид Мишин саветује да се обрати пажња на следеће карактеристике његовог узгоја. Карфиолу је потребна веома плодна земља. Стога је добро посадити га у земљиште богато хумусом. Карфиол треба да добије и фосфор, азот и калијум који су му потребни. Неопходно је направити сложено ђубриво - 40 г по 1 м2. м. Вриједно је купити сет елемената у траговима, јер њихов мањак утиче и на стварање глава. Карфиол такође захтева довољну количину влаге и правовремене сорте садње.

Другостручњаци наглашавају да је карфиол осјетљив на високу температуру зрака, главе су формиране на 18 ступњева.

Стога је вријеме сијања сјемена важно, тако да не мора расти на високим температурама.Чим је карфиол почео да формира главу (израстао је из јабуке), листови биљке се отварају и везују се на врху како би заштитили главу од сунца.Карфиол их не толерише добро.Такође, понекад је узрок кашњења у развоју главе купуса вишак додатних оброка, што доводи до повећања масе листа.Али елементи у траговима неће бити сувишни, посебно бор и молибден.