Шта учинити ако крава престане са жвакањем? Краве

Са стоком, морате јасно знати о одговорности за то.У многим случајевима, власници говеда са проблемима варења крава сами управљају.И краве и телад, као и други слични мали представници преживара, као што су овце, козе, могу престати са жвакањем.Овај проблем је релевантан за све који имају говеда или мале стоке на фарми.И власници великих сточних фарми, и то мора разумети.

Први симптом стомачних проблема може бити невољкост краве да жваће гуму

Различити проблеми са једњаком могу се појавити одвојено са сваким дијелом желуца.

Желудац је подељен у 5 делова за ефикасно варење хране:

  • ожиљак;
  • решетка;
  • брошура;
  • абомасум;
  • црева.

Тимпанииа

Углавном су проблеми са пробавом повезани са зачепљењем једњака и појавом гаса у бурагу.Ово је такозвана "Тимпани".Симптом тимпаније је ситуација када се, када се храни једноставном травом, догоди преједање животиње.

Постоји могућност да се "тимпани" појављују када се храни крава са храном, која може бити устајала, имати знакове пљесниве или замрзнуте. Такво храњење је лоше.И обично, када крава жваће такву храну, она негативно утиче на ожиљак желуца, стварајућипрекомерно оптерећење.Често се дешава блокада једњака у животињи.

Влажна и плеснива храна може да изазове надимање

Главни разлог, као што показују дугогодишња искуства, је:

  • непажњасами власници;
  • непознавање правила за исхрану животиња корјенастим поврћем, које је потребно исећи на велике комаде, а не их исецкати.

Крава нема прилику да жваће мали комад корена, када жваће преживо, у кашасту смешу, и одмах улази у једњак животиње, где постоји велики ризик од блокирања пролаза дигестивног система.

У овом случају, ефикасан начин лечења је сипање мале количине биљног уља у уста пацијента.Да би вам било лакше сипати уље, морате сами отворити уста краве и испустити јој језик што је више могуће.

Постоји и начин да се трља лева страна трбуха гладне јаме четком или плетеницом од сламе, или се овај поступак може урадити једноставно песницом, масирајући абдомен у подручју гладне јаме.

Да би се спријечила тимпанија, не журите да ослободите гладну краву на сочној трави.Да би се избегла блокада пробаве траве, пустите да жваће сено.Такође бих желео да вас подсетим да сте исечили корење великим деловима.

Да би се спречила надутост, краву не треба пустити на мокру траву

, то је "атонија".

Симптоми ове болести су опасни за стоку и могу довести до њене смрти. Најбоље је да потражите помоћ од ветеринара што је брже могуће, а не покушавате да будете херој, спашавајте себе.

Главни знаци су да крава зауставља жвакање гуме и, озбиљније, одбија да се храни.Када га није могуће хранити, може доћи до престанка рада испред желудаца, а цијели процес варења престаје, што доводи до смрти краве.

Шемитна тинктура помаже од "атоније", коју је лако добити у било којој ветеринарској апотеци. Измерите два милилитра тинктуре Цхеремитса и разблажите у 400 мл воде. Овај раствор се сипа у уста болесне краве. Након тога, овај поступак се мора поновити у интервалима од 20 минута. Можете позвати ветеринара који ће убризгати 0,1% раствор карбохалина. Такође направите два хица укупном дозом од једног милилитра испод коже, са интервалом од 20 минута.

Главни симптом атоније је одбацивање хране

Трауматски ретикулитис

Трауматски ретикулитис мреже настаје када се крава храни сијеном, која садржи стране предмете као што су стакло, нокти и жица. Животиња има општу слабост, ноге су широко размакнуте, леђа су засвођена, полако се крећу када покушавају да легну или устану - стење, нема апетита или се смањује, слаба жвакаћа гума или је потпуно одсутна.

У овом случају, магнетна сонда се користи за уклањање металних предмета. Ако је сонда бескорисна, крави се прописује дијетахрањење (говорници за брашно и меко сено).

Да би се спречио процес труљења, животиња ће морати да изврши интравенозну ињекцију раствора цреолина, ихтиола, бензофтола.

Да би се спријечио трауматски радикулитис крављег трбуха, треба пажљиво испитати храну за стране предмете и, ако је потребно, просијати сијено кроз сито. У таквим случајевима примењује се превенција, као код трауматског перикарда.

Трауматски ретикулитис изазива ингестију страног тела

Хотел

На крају зимског периода, обично се почиње телити за краве. Ово је радостан тренутак не само за саме "маме", већ и за власника животиње. Али понекад то није баш радосан догађај због неких компликација у „порођају“ краве.

Често се у хотелу развија катарални маститис.

Прије свега, приликом полагања масажа помаже. Требате масирати сакрум и стражње удове животиње. То је учињено тако да је прво подигла карлицу, а тек тада се дигла на предње ноге.

За "пацијента" је одређена одређена дијета из хране и клијавог зрна. Направљене су јаке ињекције. Када се препоручује ветеринар, прописује се “расадник” у случају акутне потребе да се изврши циклус ињекција потпорних лекова.

Како би се спријечиле компликације у хотелу, неопходно је да се под одређеним повољним увјетима уреди правилно храњење стоке, свјежег зрака. Здрава животиња садржихоризонтал флоор.

Ако се нешто веома озбиљно догоди вашем љубимцу, боље је да не покушавате сами пронаћи узрок, већ да позовете ветеринара.

Када ветеринар утврди тачан проблем, онда можете почети са лечењем болесне животиње. И такође морате знати да ће то бити много јефтиније него у случају смрти новог љубимца.