Шта учинити ако је грожђе мала бобица

Сваки вртлар жели да узгаја обилну жетву са великим плодовима.Због тога се скупи хибриди купују за луд новац, а рад на градилишту обавља се узимајући у обзир захтјеве културе.Али све трикове пролазе и грожђе се појављује на грожђу.У нашем прегледу ћемо објаснити зашто се то дешава, као и методе превенције.

Мале бобице на грожђу су прилично честа појава

Опрашивање

Вртлари називају формирање малих бобица на великом грозду како би се мокрили.Почетници се често брину да болест почне да храни биљке различитим хемијским препаратима.Као резултат тога, уместо да помогне воћном воћу додатно отежава проблем.

Цветови лозе су:

 • бисексуални;
 • жене;
 • мушкарци.

Ако биљка има дугачак пиштољ и прашнике, онда ова врста не треба додатно опрашивање.Кратки репродуктивни органи наглашавају пажњу узгајивача на чињеницу да воћна лоза не може самостално обавити процедуру осјемењивања.

Природно опрашивање и формирање гроздова се дешава током врућег времена са ниском влагом. Ако у јуну пада киша и магла, а температура се не диже изнад +15 степени, тада биљка неће моћи нормално да спроведе поступак и као резултат тога, баштован ће добити много малих плодова на групи.Полленпотпуно се испере стигма и не долази до оплодње.

Време је сувише топло и суво, када ветар практично не помера биљке.У овом случају, полен такође не може нормално да се држи стигме, тако да су сви напори грожђа узалудни.

Идеални климатски услови за цветање винове лозе:

 • без падавина;
 • атмосферска температура није нижа од +15 и не виша од 30 степени;
 • лагани поветарац.

Период оплодње траје 14 дана, током којих биљка отвара цвеће и треба да шири полен.Искусни вртлари узгајају мед у близини винограда, привлачећи пчеле.Сакупљајући нектар из цвећа, инсекти ће са задовољством оплодити винову лозу.

Пчела полети за опрашивање само у топлом и мирном времену.рукеПроблем малих бобица на грожђу решава се уз помоћ посебног уређаја.Флуффи животињско крзно приковано је на дрвену подлогу од шперплоче (15-20 цм).Са лаганим и благим покретима, полен из једног грозда се преноси на други.Ова процедура се спроводи свака 3 дана ујутро.

Запамтите: у случају падавина неког догађаја, одложите га до најбољих временских услова.Након рада, крзно на уређају је темељно опрано и осушено.Складиштење се врши у густим пластичним кесама.

Постоје хормонски лековиолакшавају опрашивање грожђа и помажу у спречавању појаве малих плодова. Међутим, искусни вртлари не препоручују поновно третирање биљке хемикалијама. Воћно воће помаже у привлачењу опрашивача инсеката. Да бисте то урадили, ставите слатки сируп под грожђе из:

 • Узмите цветове винове лозе;
 • 2 чаше шећера;
 • 1 л воде;
 • пола кашичице меда.

Ујутро се испод биљака стављају тањири са мамцем. Запамтите: сви контејнери се покривају танком газом или маховином, јер ће пчеле преферирати лакши плен и неће се бавити опрашивањем.

У великим фармама грожђа праве се мјешовите засаде самоопланих и бисексуалних биљака. Побољшање квалитета оплодње након цветања се уочава чак иу најразличитијим врстама грашка.

Сокови грожђа кувани са медом ће привући опрашивачке инсекте

Формирање винове лозе

Узгој грожђа без ситних бобица могућ је само на одраслој биљци. Ако су грмови млади и неразвијени, онда је лош квалитет гомиле природан процес. Воћну винову лозу треба формирати и тек тада ће одушевити вртлара одличним квалитетним карактеристикама.

Искусни виноградари активно учествују у свим процесима винове лозе, укључујући формирање гроздова и изданака. Уклањање слабих грана ће довести до редистрибуције хранљивих материја које се ослобађају и које ће бити послане на плодове. Исто важи и за воћне четкице - уклањају се мале и „празне“ бобице.

Тода би се добиле велике плодове, неопходно је обезбедити максималне хранљиве материје за кластере. Да бисте то урадили, смањите број четки на једној грани. У професионалним фармама покушавају да осигурају да не постоји више од једног воћа на једном бичу. Тако расту огромни кластери.

Цветање грожђа подудара се са интензивним растом зелених изданака. А ако се не одложи 10-14 дана, хранљиве материје ће бити слабо снабдевене у цвасти грожђа, што ће довести до плодова грашка. ”

Уклањање пасторка (латералних процеса и тачака раста) је обавезан поступак у виноградарству. Као резултат тога, сваки снимак добија довољно лишћа за фотосинтезу, што позитивно утиче на формирање великих плодова.

Додатни виноградари врше обруч изданака. Ово је вештачки догађај који не дозвољава биљци да троши хранљиве материје и сокове за старе делове. Изнад мјеста звоњења формирају се огромни гроздови са великим бобицама.

Мали и неуспешни пупољци морају бити уклоњени из лозе

Храњива

Други разлог за појаву малих плодова на грожђу је недостатак минералних и органских супстанци у биљци. Ниска просечна дневна температура успорава фотосинтезу винове лозе, па се корење не оплоди. Мразеви и хладни ветрови током цветања су посебно опасни. Оплодња слаби и кластери се формирају са “грашком”.

Суша и недостатак заливања током периода избацивањаЦвеће такође изазива глад у грожђу. Храњиве твари не расту коријеном, тако да нема довољно снаге за нормалан развој кластера.Вртлари редовно одвајају земљу у подножју биљака и провјеравају потребу за наводњавањем.Током лета, плантажа се зали најмање 8 пута, а повећава се у сушним сезонама.

Грожђе је култура која захтева редовно ђубрење.Чак и садња садница произведена на дебелом слоју јастука од органских и минералних препарата.Азот је главни структурни елемент биљке, одговоран за формирање зелене масе и кластера.Недостатак хемијске компоненте компензира се погоршањем квалитета коре и малих бобица.Препоручене активности:

 • пре цветања;
 • за време формирања плода;
 • када се бобице омекшају;
 • на почетку зрења.

Прва половина љета користи препарате на бази азота.И након што грожђе постане више грашак, примени универзална средства.Љубитељи природног узгоја током сезоне користе ферментирани стајњак или пилећи гној уз додатак дрвеног пепела.Али стручњаци препоручују наизменичне органске и минералне препарате.

Топлота и недовољно заливање негативно утичу на јагоде

Разноврсност

Не треба да чекате на велике гроздове и бобице ако сте претходно одабрали сорту грожђамали плодови.Помоћу појачане неге можете повећати принос, али ће бити безначајан.СамопоштовањеВртлар ће дефинитивно проучавати све врсте биљака које се узгајају у климатским условима.

Сорта грожђа са великим бобицама:

 • Харолд;
 • Сфинг;
 • "Нови век";
 • Аркадиј;
 • "Меморија хирурга".

Не препоручује се куповина садница рукама. Уосталом, умјесто "Ладиес 'Фингер" добијате малу, техничку оцјену.У сваком региону постоје пољопривредне фарме које су специјализоване за узгој винове лозе. Дакле, све куповине се најбоље обављају у компанијама које цијене своју репутацију.

Узгој грожђа код куће ће пружити огромну количину укусног воћа. Придржавајући се наших препорука, избећи ћете формирање малих плодова на гроздовима.