Шта сипати парадајзом и шта учинити да се не растеже? Томато

Након садње семена, неискусни вртлари могу да виде такву слику: саднице су веома танке и расту све више и више, а коренов систем је и даље слаб. Зашто се то догађа? Покушајмо да схватимо узроке и исправимо ситуацију.

Ако се саднице испруже - постоји неколико начина да се сачува ситуација

Узроци повлачења парадајза

Ако се садница извлачи, онда није потребно кривити погрешну сорту или тражити друге изговоре. Разлози су прилично једноставни:

Похлепа. Нису сви у могућности да узгајају саднице на пространим балконима, обично има 2-3 прозора. Дакле, домаћице не жале за сјеменкама и засадиле су их врло чврсто. Такве биљке почињу да расту густе шуме и свака од њих има тенденцију да добије зраку светлости. Као резултат тога, парадајз се привлачи сунцу.

Тешко је добити квалитетне саднице из таквих дугачких изданака

Боље је садити мање сјеменки да би добили јака и здрава грмља. Са таквим парадајзом жетва ће бити много већа него са закржљаним клице.

Прекомерна брига. То подразумева бригу о биљци - заливање и ђубрење. Ако то радите врло често, грмље ће се брзо растегнути. Заливање је потребно само када је земља потпуно сува. Ако нема јаке врућине, онда се након пуца препоручује да се то не урадиводене клице 10 дана.Храњење такође треба урадити пажљиво.Веома је важно не хранити азотним ђубривима.Ако се то догоди, клице ће почети да се "згушњавају" и неће имати користи од биљке.

Сваком грму треба оставити довољно простора за раст

.Највиши мали листови почињу да се увијају унутра.Са јаким преливом, цео врх ће бити уплетен и згужван.

Недостатак светлости.У слабо или ретко осветљеној соби, парадајз ће се повући према горе.Рассад мора да обезбеди 16 сати дневног светла.

Распрострањене саднице падају са сопствене тежине

Стога је потребно купити флуоресцентне сијалице.Пожељно је укључити их ујутру и увече.

Танке саднице

Ако се саднице парадајза растежу и постану танке, онда можете користити следеће методе:

Садња парадајза у земљунастају са продубљивањем стабљика. То не значи да јаме копају дубоко, требало би да проучите слетање "на падини".Саднице не можете садити дубоко, јер је доња земља још хладна и корени се могу замрзнути.За почетак, формирају се жљебови дубине 8-10 цм, а затим се пуне водом и чекају пуну апсорпцију.Затим се саднице постављају дуж жљебова тако да се врхови биљака налазе на удаљености од око 50 цм.

Садња парадајза који лежи укоријењен на југу

будите сигурни да гледате на југ. У овом случају, биљка се брже исправља, јер ће почети да сеже до сунца.

Снажно зарасли расадници су подељени у 2 дела . Од корена избројимо 5-6 листова и одсечемо преостали врх. Одрежите део стављен у посуду са водом. Након 7 дана, корени ће се појавити на таквим биљкама. Треба да сачекате да достигну 1-1,5 цм, након чега се могу посадити у лонце или кутије. Овај метод вам омогућава да не само да се носите са проблемом издужених парадајза, већ ћете добити и додатне саднице. Добијене биљке су формиране у једном стаблу. На дну резане биљке чекати изглед пасторка. Требало би да нарасте до 5 цм.

Слетање са сахраном на први прави лист

20–25 дана прије искрцавања на отвореном тлу започиње обрезивање посинка. Остала два пасторка остала су, а остатак је уклоњен.

Скраћивање садница пре садње враћа прве плодове

Биљка је снажно порасла, а још има доста времена прије садње у отвореном тлу, могуће је направити прах. Ово се може урадити само када још има пуно простора у лонцу. Прије наношења праха новом земљишту, саднице се не воде неколико дана.

  1. После тога, осушене стабљике парадајза полажу се спиралом дуж контуре лонца. Свака нова рунда је покривена земљом. Последњи слој је збијен и обилно заливен.
  2. Ако у лонцу нема довољно простора, можете одабрати парадајз у посуду веће висине. Цев нијеУвијена је, али само прекривена слојевима земље.Сваки слој је обилно заливен.

Недостатак азота се испољава жутом бојом лишћа

.Увучени дијелови трупа ће ускоро послужити као коријени.Као резултат, коренски систем ће се ојачати, а парадајз ће добити додатну исхрану.

Уреа успорава раст

Размотрите како можете успорити раст биљака уз наводњавање.Ако биљка почне да се растеже и мења боју, то значи да нема довољно азота.У овом случају потребно је направити раствор урее.Да бисте то урадили, 10 литара воде разблажите 1 кашику урее.Добијени раствор треба залијевати свим садницама.Даље, све кутије са парадајзом се чисте на хладном месту тако да температура не буде виша од 8-10 степени.После таквог поступка, саднице ће поново зелено да постану зелене и мало ће зауставити њихов раст.

Заливање урее успорава раст садница

Мало о температури

Температура је веома повезана са светлом.Ако има пуно светла, тада је дозвољен виши температурни режим.Оптимална температура при добром осветљењу је +25 степени.Међутим, на облачним данима повољна температура ће бити + 18 степени.Није препоручљиво први пут пасти испод +17 степени раста 3-4 недеље раста.То може довести до развоја корена трулежи.Да бисте изоловали хладни прозор, можете ставити пену испод кутија.

Температура за клијање не би требало да будемање од 24 степени

Непоштовање температурног режима је главни узрок повлачења парадајза.

Недостатак светлости доводи до истезања клице

Посебно превладава у узгајивачима поврћа који узгајају саднице под собним условима. Заиста, у стану је веома тешко постићи одређену температуру без додатне опреме.

Осветление на саднисите парадиси треба да бъде најмальше 14 часа на дан

.

Народни савети

Постоје три мала вијећа која нуде искусним вртларима кориштење тако да биљка не расте брзо:

  • Помоћу картона или само руком, 2-3 пута благим покретима, помичемо је око биљке. Саднице це бити здепасте и јаке. То је због чињенице да као резултат додиривања лишћа емитира плин етилен, који зауставља раст биљака. Али овај метод је ефикасан у случају када има довољно светла.

Квалитативни саднице - ниске, густе, зелене

  • Пет или шест пута дневно је потребно окретати лонце или кутије тако да се снага постројења троши на окретање на сунчану страну.
  • Препоручљиво је одмах пресадити клице које проклијају, а онда ће се зауставити њихов брзи раст.

Да би се спречило растезање расада парадајза, треба се придржавати свих горе наведених савета и правила. Тек тада ће бити могуће добити добре резултате и задовољство од вашег рада.