Шта штеточине утичу на вишње трешње

На свакој окућнициТрешња расте, али не може свако добити добар принос од ове биљке.Штеточине трешње изазивају огромне штете на биљци, смањујући њену фруктификацију, укус и робне квалитете бобичастог воћа.Познавајући биолошке карактеристике сваког паразита, лако и брзо можете излечити биљку и заштитити је од смрти.

Црна чешњача уши

Не утиче само на трешње, већ и на трешње.Први потомак се појављује у рано пролеће.Личинке које су излегле из јаја оштећују лишће, сисајући све сокове из њега.Након тога, листови се скупљају, суше се и отпадају.

У периоду цветања појављују се појединци који излегавају ново потомство.Током целе вегетације, женке могу произвести од 10 до 15 наслага јаја.У фази масовне репродукције, паразити који живе на лишћу прелазе упупољци, стабљике и јајници.

У младим стаблима погођеним лисним ушима, раст изданака се смањује, принос се смањује, а окус воћа се погоршава.

​​

Током свог живота, инсекти излучују лепљиви плак који служи као идеално окружење за развој гљивица чађи.То је опасна болест која доприноси нарушавању фотосинтезе и смањењу имунитета трешње.Такво дрво не подноси зимовање и може умрети у тешким зимама.

Како се ријешити лисних уши

Контрола штеточина за трешње укључује низ поступака.Да би се смањио број вишње трешње, дрво се рано пролеће третира препаратом ЦАЛЛ.За 20 литара воде конзумира се 0,5 л супстанце.

Да би се уништиле ларве током периода цветања бубрега, врши се други третман перитроидним инсектицидом или препаратом који садржи имидаклоприд (Цонфидор или Цофидор маки).Такође, борба против лисних уши спроводи се уз помоћ лека Ацтофит (40 мл по канте воде).

Да би се носили са овим штеточинама трешње могуће је уз помоћ народних лекова:

 • Круна је третирана раствором на бази сапуна и дувана200 г дуванске прашине сипати 10 литара воде и инсистирати 48 сати).Пре обраде, додати раствору 50 г течног или сапуна за прање.
 • Уклањање ових штеточина од трешања помоћи ће инфузији базге.1 кг сломљеног лишћа и цватова сипати 10 литара воде, натопити 3 дана, затим филтрирати и користити за наводњавање круне.Да би се постиглобољи ефекат у радном раствору, можете додати комад сапуна.

Прерада припремљених инфузија врши се три пута сваких 7 дана.Да би се уништили паразити, потребно је прскати и горњу и доњу страну листова.

У сврху профилаксе у љетним мјесецима, препоруча се смањивање раста коријена, уклањање коровске траве са локалитета на вријеме и благовремено изравнавање круне у прољеће.

Цхерри фли

Ово је један од најопаснијих паразита и заједничких паразита трешње, који троши највећи део усева.Трешњева муха или мољац поквари око 80% бобица на трешњама и до 40% на вишњу.Личинке презимљују у земљишту у клиновима близу површине тла.

Рођење одраслих мува јавља се током цветања трешње и трешње.Прво се рађају женке, затим мужјаци.Ови штетници се хране соком незрелог воћа, цветним нектарима.Период храњења траје око 10 дана.Затим женке почињу да полажу јаја.Муха прождире месо и у њу ставља јаје.

Инсекти показују своју активност у условима стабилне топлоте на температури од 16–18 ° Ц.У хладном времену, налазе се на доњој страни лишћа.

Средњезреле и касне сорте су најосетљивије на оштећења.

Ларве се излежу из јаја - црви, који касније једу месо.Бобице почињу трунути, прекрију се тамним мрљама и распадају се.На крају развоја, личинке испузају, распадају се на земљу и зече.ФорТоком целе вегетационе сезоне муха од вишања може репродуковати једно потомство воћара.

Како се носити са трешњом трешње

Да би се постигао жељени ефекат у уништавању овог паразита, потребно је одредити почетак масовног лета мува. Да бисте то урадили, на гранама дрвећа висе мале замке од шперплоче, обојене у жуто. Површина замке је прекривена лепљивом супстанцом. Мухе лете до ове боје одмах и држе се лепљиве површине.

Ако сте пронашли 6-7 одраслих инсеката у замци три дана, потребно је третирати дрво са хемијским средством. Наводњавање инсектицидима врши се само за средње и касне сорте. Од свих постојећих лијекова, Арриво, Цонфидор, Ацтеллиц и Фури су се добро доказали.

Третирање стабала три пута. Прво прскање се врши 2 недеље пре цветања. Други - у 2 недеље и трећи - 1 месец пре жетве.

Омотач листова

То је мали мољац који је ноћни и мање опасан за трешње, за разлику од других паразита.

Постоји неколико врста ове брошуре: розијан, криво, глог итд.

Период развоја и природа оштећења трешње је различит за ове врсте. Гусјенице изазивају највећу штету на воћњаку трешње. Они оштећују скоро све органе стабла - вегетативне пупољке, цветне пупољке, лишће, коре, па чак и коренов систем. У завршној фази развоја, они једу месо плода.

Како елиминисати гусјенице лишћа

Постоји неколико метода за истребљење овог паразита, које су усмјерене на уништавање потомака - гусјенице:

 • уградња трап и трапа;
 • потресање гусеница са дрвета;
 • сечење и коришћење листова, у којима су се населили паразити;
 • привлачност до места птица које воле да се хране гусеницама;
 • Третирање дрвећа инсектицидима - Фуфанон, Атом, Деток или Карбофос (10 мл препарата се конзумира на 10 литара воде).

Пепел од вишње трешње

Ове штеточине трешње појављују се у рано пролеће и утичу не само на бобице, већ и на плантаже воћа.Одрасли пужу из земље и прождиру све делове биљака - вегетативне очи, цвеће, јајнике, лишће и бобице.

Након завршетка периода цветања, женски тубоверт даје полагање јаја у пулпу воћа.Излегли личинке гризу кост и поједу њен садржај.Оштећене плодове гусенице постају ружне и често се љуште.2 недеље након интензивног храњења, они падају на земљу, закопавају их у земљу и пупају.

Одрасли кукци, који прождиру цветне пупољке и јајнике, изазивају највећу штету.Након масовне инвазије, можете изгубити већину жетве трешања.

Како сачувати трешњу од трубе

Контрола штеточина на вишњу врши се према следећој шеми:

 1. Први третман се врши одмах након што дрво избледи.За наводњавање круне се примењује лек Актара базиран- 1,5 г на 10 литара воде.
 2. Друго распршивање се врши десет дана након првог са једним од перитроидних препарата.

Да се ​​смањи број становника и, поред третирања стабла, изврши дубоко копање земље, отресе инсекте на прекривачу и спали га.

Муцус савфли

Ови штеточине сличне пужевима или црним гусеницама изгледају углавном на младим листовима. Хране се својим соком. Плоча захваћена листом покривена је црвеним пјегама на местима оштећења, брзо се суши и љушти.

У поодмаклој фази, болесна трешња почиње масовно одбацивати лишће. У јесен, ларве се копају у земљу, а до пролећа постају одрасле, способне да репродукују даље потомство.

Друге врсте пилића нису ништа мање опасне за стабла трешње:
 • трешња;
 • шљива;
 • бледо.
Они такође, као и слузави паразити, уништавају младу зелену боју на дрвету.

Како заштитити трешњу од пивовара

Да би се уништио овај паразит, потребно је неколико активности:
 • Јесенско копање локалитета како би се уништиле ларве које живе у земљи. Када узгајате мали број дрвећа, можете ручно скупљати паразите.
 • Третирајте дрвеће и пристолнуу зону са било којим инсектицидом за бобичасто воће - Цалипсо, Актара, Моспилан или Цонфидор.
 • Биолошки агенси се користе за убијање потомака.што укључује токсичне бактерије.Бактерије допиру до тела ларве, доприносе смрти младог потомка.
 • Такође је могуће привући инсекте на територији врта, који воле да се хране јајима и ларвама пиле.
 • Уз мањи пораз, можете користити народни лек - инфузију дрвеног пепела.

Шарени мољац

У рано пролеће појављује се мали мољац са уским крилима.Гусјенице штеточина имају жуто-зелену боју, након излегања хране се соком лишћа.Могуће је утврдити да су се ти паразити појавили на вишње мина са доње стране лисне плоче.Временом, захваћена подручја исушују, стабло почиње да смањује раст избојака, слабо плоди и губи своју зимску чврстоћу.

Најбоље окружење за интензивну репродукцију лептира пантријанке је суво и врело лето.

Како се борити са шареним мољцем

Лакше је спречити да се овај штетник појави у врту него да се бави тиме.Да бисте то учинили, морате провести редовну инспекцију врта за присуство инсеката, како би подручје било чисто - на вријеме уклонити коров, отпало лишће и плодове.

У случају лезије, круна се третира два пута са Карбофосом, Кинмиксом или Децисом са учесталошћу од 10 дана.

Спинери попут лишћа

Ово је мали мољац са тамно сивим крилима, украшен црним пругама.Распон крила 10-12 мм.Појављује се у рано пролеће и полаже јаја на пупољцима, цветним пупољцима.Од њихгусјенице облика вретена су свијетло црвене боје.Одрасли инсекти имају зеленкасто тело са црном главом.

По рођењу личинке почињу да једу све што им дође на пут - пупољци, цвијеће, јајници.Касније, паразити почињу да гризу потезима младих младица, пијући од њих сав сок.Ако не предузмете правовремене мјере болесна трешња може умријети.

Како сачувати трешњу од увијања листаОбрада листова врши се два пута у размаку од 10 дана.

Превенција се састоји од следећих:

 • убирање лишћа, плодова и остатака вегетације у том подручју;
 • копање тла у јесен;
 • Скидање и кречење стабала гашеним кречом.

Птице

Мршавац, Врабац, Четрдесет, Врана су птице које посебно воле да једу бобице трешње.Масовно сакупљање се посматра у периоду зрења бобица.Они кљуцају кожу и једу пулпу воћа.Оштећене бобице постају неприкладне за храну, јер почињу брзо да труне.

Како одвести птице од трешања

Можете се борити против ових штеточина на неколико начина:

 1. на дрвету су траке јарке боје - црвене, плаве, златне у периоду масовног зрења бобица.
 2. Осигурајте главе лука на гранама или везајте перје лука.Ово поврћеИма специфичну арому која одбија штеточине.
 3. Мрежа од белих нити са рупама од 50-60 мм помаже у заштити усева. Баца се на круну дрвета.

Превентивне мере

Да не бисте морали да се борите са горе наведеним паразитима вишње, треба да следите једноставна правила превенције.

 • Након што је лист пао, потребно је очистити тло у врту од палог лишћа, воћа и осталог вртног отпада. Све је то подложно паљењу.
 • Да би се уништило младо потомство које хибернира у земљишту, неопходно је извршити дубоко копање у подручју скоро стабљике групе биљака.
 • Један од главних извора развоја паразита су оштећене, скраћене и покварене гране. Стога, мјесец дана прије почетка мраза, такви изданци су подложни резању и одлагању.
 • Све ране и пукотине на деблу и скелетним гранама прекривене су вртом. Након пада листа, воћњак вишње третира се раствором урее 5% концентрације.
 • Са почетком прољетних дана, дрвеће се испитује на оштећења од смрзавања. Све замрзнуте гране се секу. Тада се биљка третира од болести и штеточина. У те сврхе применити системске фунгициде или инсектициде који имају широк спектар деловања. Попрскајте круну дрвета и земље у подручју трупа. Таква превенција је добра не само да помаже од штеточина, већ и спречава многе болести.

Закључак

Упркос чињеници да вишње имају много штеточина, узгајају здраву башту и добијамо од њихдобра жетва му је лака. Ако биљкама пружите правилну бригу, пажњу и спроведете неопходне превентивне мере, нећете морати да трошите време и новац на контролу штеточина и болести.