Шта се може рећи о облику грожђа

У 21. вијеку на тржницама иу виноградима се налази велики број различитих сорти грожђа. У таквој ситуацији важно је бити у стању разликовати грожђе од главних карактеристика. Важна компонента грожђа су гроздови и плодови, због којих је толико популаран и тражен.

Разноврсност облика и боја плодова је невероватна

Свака сорта има бројне карактеристике, комбинацију која га чини јединственим и непоновљивим. Једна од главних карактеристика је облик плодова.

Важност изгледа плода није само због чињенице да нам њихове карактеристике омогућују да разликујемо сорте. Облик грожђа у комбинацији са величином и бојом чини га атрактивним и савршеним са естетског становишта. На основу важности питања о облику плодова, вредно је детаљно приступити разматрању: одредити које врсте се разликују, како се одређују и које је њихово значење.

Облик јагоде као елемент сортне припадности

Плодови грожђа имају различите класификацијске разлике. Плодови одређених сорти варирају у величини, облику и боји.

Облик - стабилан знак плода који се одређује односом дужине и ширине, проналажењем проширеног дела, укупних обриса страна и пупка фетуса.

Облик, величина и карактеристике боја плодова суоснова за расподелу великих природних група сорти географске и еколошке градације.Издужени, велики, светло обојени плодови карактеристични су за групу сорти са доминантним пореклом из источних региона.Групу западних региона карактеришу заобљени црни плодови мале или средње величине.

Класификација грожђа: 1 - облате;2 - округли, 3 - овални;4 - овоид;5 - дугуљасти;6 - дуго;7 - са пресретањем;8 - блунтед;9 - брадавица;10 - шиљати, 11 - закривљени

Када се упознају са општим карактеристикама сорте грожђа, основни параметар плодова је њихов облик.Она, у комбинацији са другим особинама, помаже узгајивачима и искусним купцима да идентификују сортну припадност.Облик јагода значајно утиче на укупну атрактивност грожђа, његову једноставност употребе за храну.

Из тог разлога ова особина, заједно са величином, тежином и укусом, важна је у оплемењивању када се узгајају нове хибридне сорте.

Узгајивачи покушавају да постигну исправан и складан облик плода грожђа.

Округли плодови - сорта саувигнон

Класификација плодова према облику

Разлике у изгледу и обрисима бобица постале су основа за стварање довољно великог броја различитихкласификационе листе.Налазе се у највећим радовима научника-узгајивача, укључени су у опште регулаторне документе о виноградарству, узгајивачи аматера их стварају и користе упоједностављен и погодан за употребу у домаћинству.

Данас у свијету не постоји јединствена и јединствена класификација грожђа по облику.

Облицовка округу плодов - Јупитер

Упркос томе, разликују се најчешћи облици, на које се могу додати различите врсте у различитим класификацијама.

Најчешћи типови плодова на основу тога су следећи:

 • Округла, заобљена (Алиготе, Цабернет Савигнон).
 • Скоро коло (Ирсхаи Оливер).
 • Овал (Делигхт, Сенсо, Куеен оф Винеиардс).
 • Овате (Кишмиш №342, Арцадиа, Карабурну).

Овърна форма на плодове је сорта Кармакод

.

Многи угледни виноградари и искусни узгајивачи нуде и користе своје класификације. Тако се може приметити опште прихваћено у Русији, подела на формиране врсте плодова од стране МА Лазаревски (познати совјетски научник, узгајивач и биолог). Његова класификација дели плодове на следеће типове:

 1. Плосната (Копцхак).
 2. Заокружено.
 3. Овал (Страсенски, Талисман, Лаура; Елегантно супер рано - овалног облика).
 4. Облонг (Цодреанца, Плевен).
 5. Лонг (Лади прсти).
 6. Овато и обовате (Хусеин беле - обовате).
 7. Са оштрим врхом и са слабим тупим врхом (Претти Воман - са оштрим врхом, Нимранг - равни врх).
 8. Са пресретањем.
 9. Слаба и јаказакривљена (Диво - српасти облик).

Облонг облик плодов - сорта Новочеркаска

Често се бројним другим обрисима додаје ова класификација:

 • конвексне стране;
 • цилиндрично;
 • брадавица;
 • истакнуто;
 • блунтед;
 • исправног облика;
 • срп;
 • једнострано.

Указане плодине - Мусцатско лето

Свака земља има своје стандарде, који описују све основне појмове и карактеристике у области виноградарства.Стандарди многих земаља дају класификацију према форми.То је случај са Државним стандардом Украјине, у којем се разликују врсте грожђа према облику плијесни:

 • Изравнато.
 • Мало покварен.
 • Заокружено.
 • Благо овални.
 • У облику јајета, јајолика са тупим врхом и обрнуто.
 • Издужени (цилиндрични).
 • Издужено-овални.
 • Асиметричност.

Затупљени облик плодова је Аркадијева сорта

Квалитет плодова и сорта биљке одређује се успостављањем облика у комбинацији са димензијским карактеристикама.

Следеће сорте грожђа се разликују по величини:

 • Мала - до 13 мм (Саперави Северни, Албило Цримеан).
 • Средња - од 13 до 18 мм (Схасла, Матиасх Јаносх).
 • Велика - од 18 до 23 мм (Попис).
 • Превелика - од 23 мм (Карабурну, кардинал).

Јагоде у облику јагода - сорта монарх

Из угла гледиштапотрошачка вредност, од интереса су само велики плодови (35-40 мм).

Доказано је, да потрошач и купац не процјењују или купују бобице величине мање од 30 мм.

Правила за одређивање облика

При одређивању облика плодова користе се димензионалне карактеристике.Дакле, најлакше је одредити заокружене параметре, они имају дужину од шапе на стаблу до пупка, а ширина у деловима са највећом ширином су међусобно једнаки.Код издужених бобица, дужина је много већа од ширине.

Дуго грожђе грожђа Јулиан

Плодови са сљедећим пропорцијама облика сматрају се овалним - дужина је примјетна, али нешто већа од ширине.

Издужене бобице, као оне издужене, много су дуже него широке.За дуге плодове дужина је неколико пута већа од ширине.У случају спљоштених бобица, дужина је нешто мања од ширине.

Са овалним, округлим, дугуљастим и другим блиским облицима, бобица има продужетак у средишњем дијелу.Ако је максимална експанзија "помакнута" према врху или стаблу, бобица се односи на јајолик у првом случају или на обовати у другом случају.Карактеристика "јајастог облика" се често меша са параметрима заобљености (овоидни са пресретањем, дугуљасто-обоватним, итд.).На овај начин могуће је описати форму што је могуће тачније.

Врло дуге плодове - сорта маникура прстима

Плодови са пресретањем су овални, са благим сужењем - подсјећају на струк који је пресрео појас -подручје феталног центра.Једнострани и српасти облици плодова одређују се када се једна од страна фетуса развије много јаче од друге (једнострана), или се формира чак и конкавност (српастог облика).Лакше је идентификовати припадност специфичним облицима.

Възможност на плодове во иста сорта грозва моʻе да варира.

Јагоде са сортом пресретања оригиналне

Из тог разлога, тачни описи чине "нејасне" формулације: бобице су округле са одступањем да би се прекриле.Да би се одредили обриси плодова одређеног грма, потребно је узети неколико кластера и одредити оком које су бобице квантитативније у облику.

Облик грожђа на грму често зависи од тога колико се семена производи: ако је 1-2, онда ће бобице бити овалне или дугуљасте;3-4, затим заокружити.

Врло дуге закривљене бобице - сорта Журавушка

Широко распрострањен развој аматерског узгоја и растућа популарност растућих хибридних сорти које су до тада биле непознате, доводи до појавевелики број тешкоћа и контроверзних ситуација.У таквим случајевима важну улогу имају утврђена својства и карактеристике, које укључују облик плода.