Шта садити после парадајза Томато

Парадајз је популарна биљна култура. Узгајају се на отвореном терену или у стакленицима, што је типично за сјеверне географске ширине. Изненађујуће је за људе који су далеко од вртларства да се мјеста садње поврћа у познатом подручју мијењају из године у годину. Прошле сезоне, парадајз је растао близу ограде, а сада их није ту да се сретну, на њиховом мјесту расту грах. Добар домаћин има објашњење за ову промену.

Парадижник не може бити посађен 2 године за редом на једном мјесту

Ротација усева на парцели са парадајзом

Након уклањања жетве парадајза, вртлар сматра да се он може смјестити идуће године. Компетентна плодоред укључује засађивање различитих биљака у одређеном дијелу врта, тако да сваке године расту на различитим мјестима. Ако се усеви бере са површинским кореновим системом, они се морају заменити засадима са средњим кореновим системом, а затим са дубоким коренима који падају у земљу. Тако ће садња бити слојевита употребом хранљивих материја у земљишту. Сусједни слојеви ће се одморити и опоравити.Културни листови долазе на место кореновања и букавих биљака, а годину дана касније поново се мењају. Могуће је заменити лиснате биљке цвећем. Принцип измене "верског" и "корена".

Поновно сијање локације са сличним биљним врстама за наредну годинуисцрпљује земљу.Потрошња истих хранљивих материја ће се наставити на овом месту, док је њихов садржај у земљишту већ знатно смањен током године.Морате уложити много новца и труда у одијевање да бисте добили воће у жељеној количини.Према томе, правило се традиционално примјењује: садња биљке на истом мјесту је могућа, али не раније од три године.То се односи на већину садница, али парадајз је пријатан изузетак.За њега, рационално плодорење изгледа мало другачије од других биљака.

Све могуће биљке за садњу могу се поделити у три групе:

  • идеално за садњу после парадајза,
  • су сасвим погодне, могу се садити на кревету после парадајза,
  • уопште нису погодни за слетање на ово место.

Грах се засити земљом корисним супстанцама, тако да се може засадити после парадајза

Рођаци се не могу заменити

За парадајз, непожељанследбеници ће бити све биљке које припадају групи велебиље, као што су и саме.Не заборавите да ће приликом засађивања потока на овом мјесту наставити исцрпљивање тла истог типа.Под рајчицама се земљиште закисели и потребна им је неутрална киселост за добар раст.Исто тако у новој сезони могу бити погођене исте болести и штеточине као и грмље које су претрпјеле у години жетве.Биљке ће бити изложене кашаљима, могу бити нападнуте жицом, колорадо кромпиром
Стога паприке, патлиџане, кромпир, дуван, физалис и јагоде(јагоде) боље је садити у другом делу врта. Примените ово правило на сам парадајз.Немојте користити исту површину за поновно засађивање, чак и ако сте спремни за промјену сорте парадајза.
Постоји излаз ако постоји само један стакленик и наредне године морамо поново да посадимо парадајз на овом месту.Проблем је решен садњом сидератов> - зелених ђубрива - на крају сезоне, почетком септембра.Међу сидератов пожељно сенф.Као и други представници зелених ђубрива, он побољшава и дезинфикује земљиште.Оставља се зими, а на пролеће можете поново да засадите парадајз.
Парадајз треба да се бере и спали у јесен, не остављајући шансу за штеточине и патогене.

Пхисалис је рођак рајчице

Допуштени раствори

Пасуљ добро расте након парадајза.Они су мање захтевни и не узимају толико хранљивих материја из земље колико је парадајз узео прошле године.На овом месту често се засади пасуљ, соја, пасуљ, грашак или кикирики.Они ће вас одушевити жетвом.Још једна предност легуминоза је да помажу земљишту на локацији да постане боље.Њихова особина је засићење земљишта азотом, обогаћивање органским материјама, побољшање структуре.
Размесение на ароматичное трава е примерно.Першин, целер, копар расте величанствено као следбеници парадајза.
Чешњак и лук ће добро расти.Само имајте на уму да се лук не би требао садити на перо, већ на репу.

Копар и друге зачињене биљке расту добро после парадајза

Најбоље опције

Искусни вртлари примећују да је добро посадити краставце после парадајза.Саднице су добро примљене, усев је богат.Такође добра опција - садња тиквица, бундеве, скуасх.
Подсетите на препоруку да се "врхови" промене у "корење" и алтернативне биљке са различитим дубинама корена.Идеални следбеници парадајза са просечним кореновим системом биће шаргарепа, репа, ротквице.Они су корен и имају корене који иду у велике дубине.Тако они узимају елементе у траговима из доњих слојева, омогућујући да се земљиште обнови, исцрпи на средњој дубини.
Стручњаци такође примећују добар принос свих врста купуса које се узгајају после парадајза.То се односи и на бијели купус, као и на цвјетачу, чији принос није далеко иза уобичајеног партнера.
Већина савета о ротацији усева и секвенци садње је саветодавна.Добар власник ће увијек провјерити у пракси како ће земља реагирати на одређене иновације.Властито искуство ће бити најбоља потврда или оповргавање савјета, које се поврће може засадити након рајчица.Као резултат тога, ваша властита тактика ће бити формирана да би се постигли најбољи приноси.