Шта очистити и дезинфицирати кавезе?Раббитс

Узгајивачи зечева знају да су ове мале ушне мале животиње лако подложне инфекцијама и вирусима који узрокују болести и који узрокују смрт младим зечевима и одраслим зрелим особама. Није лако ријешити се инфекција које погађају дуге уши, јер се разликују по виталности и повећаној отпорности на ефекте високих и ниских температура, као и на неке хемијске спојеве.

Кавезе за зечеве треба редовно дезинфиковати

Патогени микроорганизми могу дуго да живе на отвореним површинама, унутар ћелија, на алатима и инвентару, што представља сталну опасност за старе и нове станаре.Стога, искусни узгајивач кунића треба да зна шта и како очистити и дезинфицирати кавезе за кућне љубимце како би се избјегла болест и смртност псећих кућних љубимаца.

Зашто дезинфекција?

Већина сточара сматра да је најефикаснији начин за чишћење ћелија њихово дезинфекција уз помоћ посебних средстава. Пракса је показала да је дезинфекција најефикаснији начин за спречавање болести кунића. На сточним фармама, овај поступак се обавезно понавља сваких шест мјесеци. Зец је предмет обрадекавезе и инвентар, па чак и просторије у којима се држе животиње.

Сваки узгајивач кунића не би требао подцјењивати предности овог поступка.

Сточари врше сличну санитарну обраду у вансезони.

Постоје периоди када је поступак чишћења неопходан:

 • трансплантација у заједничке младе ћелије;
 • зец који брзо кружи;
 • период након болести стоке.

Дезинфекција се оби ~ но извр {и ван сезоне

Како и са каквом помоћи да се обради?

Пре него што наставите са процедуром дезинфекције, кавези за зечеве морају бити темељно очишћени од нагомиланог измета, прљавштине, сламе и других остатака.Површине морају бити чисте. Да бисте извршили процедуру, потребан вам је инвентар:

 • разне четке;
 • метлу;
 • весла или стругачи за чишћење отпада;
 • канта, кутија или друга посуда за сакупљање смећа;
 • резервоар за прскање супстанце;
 • дрога.

Данас су најпопуларнија, најчешће употребљавана и доказана средства за дезинфекцију:

 • глутекс;
 • пет% раствор јода у алкохолу;
 • вирцон и ецоциде Ц.

Поред тога, прилично приступачне и провјерене традиционалне методе чишћења су сасвим прикладне за употребу:

 • третман са спаљеним кречом;
 • паљењем ватре;
 • чишћење топлог алкохола;
 • испирање раствором белине.

Дезинфекција са спреј боцом

Ми сагоревамо уз помоћ ватре

Печење је дуго био ефикасан начин за борбу против ширења болести. Под утицајем високе температуре умиру патогени, разне бактерије, вируси, ларве паразита, који често служе као носиоци болести.

Да бисте извршили ову процедуру, прво морате темељно очистити и обрисати ћелије, а затим све њихове детаље обрадити лампером или пламеником.Не брините ако су куће кунића направљене од дрвених делова.Дрво се може третирати ватром.Трајање поступка не би требало да буде дуже од неколико минута.Неопходно је да се заврши чим се на дрвету појави светло смеђа нијанса.

У вези са инвентаром, који је направљен од стакла, керамике или метала, не треба га подвргавати ватреној обради.Такве предмете најбоље је темељито прокухати.

Користећи методу ватрогасног чишћења, мере заштите од пожара морају се пажљиво пратити и предузети разумна пажња.Пре процедуре је боље уклонити запаљиве предмете из подручја третмана.

Третман против пожара се може извести помоћу пламеника

.68]
 • собе затвореног типа и кавез у којем се држе зрели зечеви морају бити обрађени најмање једном годишње;
 • Ћелије матице се дезинфикују уочи изигравања и након што су шаблони одрасли;
 • кунићи требају третман сваких шест мјесеци и увијек након сваког сједења.

Запамтите, губитак времена и напора на дезинфекцију ће спријечити много веће губитке у будућности од третирања животиња и повећања смртности стоке. Треба водити рачуна да се никада не премјештају нове животиње у кавезе који нису третирани након претходних станара, јер многи микроорганизми могу одржати своју одрживост од неколико тједана до неколико мјесеци. Новонабављени зечеви прије пресађивања у главно стадо морају се чувати неко вријеме у карантину. Обично је овај период неколико седмица.

Дезинфекција ћелија може се обавити помоћу специјалних средстава. Бјелило, или боље речено 10% раствор, је посебно популаран.

Наноси се на површине које се третирају конвенционалном четком. Лужина пепела даје добар ефекат. Добро се бори против опасних вируса и разних врста микроба.

Ови алати се лако припремају, али их можете купити у готовом облику у ветеринарској апотеци.

Брза дезинфекција ћелија се брзо исплати

Многи власници кунића преферирају третман са аеросолом припремљеним из 40% раствора формалдехида. Најбољи резултат са његовом употребом може се постићи ако влажност у просторији није нижа од 60%, итемпература се загреје на 15 степени изнад нуле.Ако је ваздух превише сув, попрскајте малу количину обичне чисте воде у просторији.Површину ћелије третирати пиштољем за прскање.

Након дезинфекције просторије, потребно је темељно провјетравати и опрати куће са зечицом чистом водом.

Борба против болести

У случају заразне болести, просторије се третирају као обавезне, као иу случају смрти становништва.Врста болести зависи од избора лекова који се користе за чишћење и дезинфекцију просторија.Следеће болести су најчешће.

У вруће сезоне кунићи пате од миксоматозе.То је заразна болест која је обично епидемија.Различити инсекти постају носиоци миксоматозе.Појава гнојног коњуктивитиса, формирање тумора испуњених течношћу и едеми у различитим дијеловима главе, укључујући уши, нос и капке, карактеристични су за миксоматозу.

Почетни знаци који указују на присуство миксоматозе су црвене мрље на кожи и појава малих удубљења на ушима и капцима.

Отклањање миксоматозе је веома тешко.Најбоље је третирати почетну фазу болести.

Миксоматоза у почетној фази

Један од начина да се спречи миксоматоза је редовно лечење ћелија дезинфицијенсима.После лечења миксоматозе, ћелије, опрема и просторије намењене одржавањузечеви се дезинфикују са 3% раствором натријум хидроксида, смешом формалина и формалдехида, раствором избељивача. Такође се можете ослободити вируса миксоматозе применом 6% раствора Лизола. Неки сточари препоручују употребу печења у пожару.

Ова опасна болест може уништити сву стоку зечева. До 100% животиња умире од миксоматозе.

Често кунићи пате од стафилокока. Ова болест је изузетно опасна за појединце било које доби. Са овом болешћу, појављују се вишеструки улкуси на телу животиње. Узрочници болести су златни и бели стафилококи. Они показују добру отпорност на ниске температуре, али не подносе високе температуре. Просторе и опрему третирати након стафилокока користећи 4% раствор формалдехида или 2% хлорамина.

Салмонелоза је још једна болест која је опасна за здравље и живот дуговјечних кућних љубимаца. Узбуђена је микроорганизмима који се зову Салмонелла. Они утичу на појединце било које старосне групе. Ову болест карактерише акутни ток, праћен опћом летаргијом животиње, обилним прољевом. Након кратког периода од 2 до 5 дана, зечеви умиру. Када се салмонелоза најбоље третира са натријум хидроксидом, формалдехидом, раствором гашеног креча и хлорамина. У току болести, лечење треба редовно поновити сваких пет дана.

Зец оболел од пастеурелозе

Пастеурелоза је инфективни тип болести.Обично је праћена високом стопом смртности. Најчешће се јавља као резултат лошег квалитета хране и одржавања животиња. Сложеност лечења ове болести је последица чињенице да пастеурела која га изазива је веома отпорна на дејство хемикалија и манифестација спољашњег окружења. Међутим, када се температура подигне на 75 степени изнад нуле, патогени умиру скоро тренутно.

Ако се појави патеурелоза, третман треба извршити са гашеним кречом, формалдехидом или раствором хлора. Такођер је могуће користити и печење на ватру.

Након престанка болести и престанка карантина, стручњаци савјетују још једном да изврше контролну дезинфекцију свих просторија које садрже животиње, као и алате и опрему. Куће се додатно могу опрати кипућом водом уз додатак соде. Прерада треба завршити темељитим сушењем, након чега се гости могу вратити у просторије.