Шта можете садити грожђе у башти

Сусјед који живи иза врата насупрот је мајстор златних руку, увијек спреман да помогне, не као старији сусјед, одоздо, непрестано се рушивриштати и скупљати трачеве о свему и свима.Ово поравнање није само међу људима, већ и код грожђа.

Са неким биљкама он се добро слаже, добија само користи од својих насеља, и не може да се слаже са другим представницима флоре, осећајући од чежње и смањења количина корисних супстанци у земљишту.

Грожђе и крушка су одлични суседи

Чак и искусни вртлари понекад почну да спекулишу: хоћеш ли грожђе?Бусх са бобицама, луком, поврћем, другим сортама грожђа или је боље не рискирати и посадити их у различитим угловима врта, по могућности насупрот.Да би се суочили са сумњама и направили овај преглед.У наставку ћете сазнати шта је грожђе спремно за успостављање пријатељских односа и са којим биљкама могу избити војне акције.Почевши од љета становници поред тога да сазнају зашто се сади велики број различитих биљака.

Спријатељите се са сусједом и држите се сабље

Алелопатија је знаност о пријатељству и непријатељству

Алелопатија је својство блиског узгоја поврћа, грмља и других биљака које утичу једна на другу.Главни кривац -хемикалије које свака биљка излучује и формирају неку врсту биохемијске заштите: оне утичу на мирно растуће сусједе.Утицај може бити и позитиван, стимулишући раст комшије, рецимо грожђе, и негативан, надмоћан његов развој.Супстанце које лучи зелена творевина састоје се од многих елемената, укључујући шећере, киселине, етерична уља и токсине.

Алелопатија је важна за људе који се баве пољопривредом и није важна у индустријским или локалним размерама.Летњим становницима знање о овој науци помоћи ће да се на малом простору правилно стави поврће, биље и зеленило, чиме се повећава жетва.

Лоши сусједи грожђа: невена (невена), першин, столисник, жалфија

Штеточине су прави напад за било коју љетниковац.Они продиру свуда.Након што су зуби залепили у свом омиљеном луку, купусу или грожђу, брзо су се проширили преко врта и ако на време не предузмете мере, можете заборавити на дивну жетву.Тајна је да штетници пронађу своје жртве мирисом.

Ако посадите, на пример, бели лук или копар, онда тешко можете бринути о виновој лози.

Утицај суседа једни на друге може бити сложенији него само негативан и позитиван.Дакле, кукуруз засађен махунаркама ће расти много спорије него њихови колеге, али жетва ће бити богатија.

Критеријуми за избор

Избор шта да се засади са оним што је изграђено на основу следећих критеријума:

У блиским просторима и лудим.Препоручује се да се то организујеслијетање, тако да нису претрпани, одузимајући једни другима мрвице простора.За продају или на интернету, можете наћи водиче који објашњавају колико би требало да буде удаљено између поврћа и грмља.

Добри соседи грожђа: копар, зумбул, столисник, јагода

Светло.Биљке се очајнички боре за светлост, јер је то основа њиховог живота.Многи представници флоре: љубитељи светлости, тако да главна ствар овде није засадити светлољубиву, већ ниску биљку у сенци високог узгоја.Али неки се осећају одлично, живе под другим биљкама - то значи да ова зелена преферира сенку за сунце.Први обухвата копра, купус и патлиџане и мора бити засађен са сусједима сличне величине.Босиљак, кумин, шаргарепа - воле ретку сенку и могу се садити под копром, што даје довољно светлости.Мета и зимзеленица неће бити погођени ако су засађени у уској сенци.

Купус је несрећни комшија, пошто га грожђе извлачи из њега

Тло и влага.Хранљиве материје и влага се сакупљају од корена и хране биљку.Недостатак ових елемената доводи до депресивног стања, рана и спорог умирања.У људским насељима, гдје је почела глад, мјештани су се у очају бавили канибализмом и жестоко се борили једни за другима за сваку пљесниву кришку круха.Исто се може рећи и за биљке, али ако у природи преживљава само јака и лукава, онда вртлар у колиби може исправити строге законе и избјећи смрт учесника у борби захране

Сточници и грожђе расту заједно са одличним

“Исправити” значи извршити ригорозну селекцију за титулу сусједа, јер једноставно обилно хидрирање земље и њено обогаћивање гнојивима неће дати добре резултате. Неко поврће, уместо заустављања аргумента, расте коренски систем који не зауставља њихов аргумент. Осим тога, нису сва поврћа укусна на богатој земљи: вишак је једнако лош као и недостатак.

Стога, при одабиру сусједа за грожђе, прво треба обратити пажњу на коријене и захтјеве за храњивим тварима.

Поврће је мање зависно од других биљака у врту, поврће са дубоким коријењем се разликује од поврћа са кореновим системом који лежи близу површине.

Разлика у бризи. Различите културе се међусобно разликују и према захтјевима за његу. Неким биљкама је потребно много влаге, друге долазе из сувих подручја и не воле воду. Дакле, рецимо краставцима треба много воде да не би горко окусили, а лук превише влаге боли, па је садња ова два поврћа заједно лоша идеја.

Кукуруз је веома лош сусјед. како одузима хранљиве материје

Неугодности стварају усјеве иу смислу жетве: једна је већ спремна за конзумацију, а другом је потребно мало више времена да сазрије као резултат, рука нехотице зграби незреле плодове.

Избор пријатеља

У ствари, биљке, сада се грожђе осјећа угодно на једном кревету, доста. Најбољи сусједи, ТОП варијације:

  • Киселина је биљка број један, сама по себи корисна: као састојак за супу или сточну храну. Ако садите кукуруз поред грожђа, одрасли или млади, он почиње брже расти.
  • Лук лук - чувена биљка. Много јела у кухарици захтевају као састојак - лук. Користе се луковице и зелени део биљке: сипа се у салате, супе, топла јела, која се кувају у посудама, користе се као пуњење у печењу. Поред ових изванредних особина, лук се осећа одлично у друштву грожђа. Лук се може сијати између редова, а тајна успјеха лежи у добрим гнојивима, умјереном али не обилном залијевању и редовном отпуштању тла. Са пажњом, и лук и слатки сусједи ће живјети до жетве.

    Грожђе и парадајз нису пријатељски

  • Ротквице су јестиво и здраво поврће које се такође може додати у посуђе или јести свеже. Добар сусјед - вртлари често покушавају да га посаде грожђу.
  • Цикла је древна биљка, без које ниједан прави боршч не може. Све иде у храну: корен и његови врхови. Од лишћа се још увек праве лековите тинктуре према популарним рецептима и средствима штеточина за дом и башту. Одлична компатибилност са виновом лозом.
  • Јагоде - неки вртлари су изненађени да пронађу бркове јагода скривене у хладу винове лозе, и између биљакауспостављени су пријатељски односи.Јагоде се обично узгајају између редова, ова места су засенчена од сунца сеновитим решеткама, а земља је мокра, такви услови су највише за узгој јагода.Будући да се коренски системи оба постројења налазе на различитим нивоима, и стога готово да не постоји конкуренција између њих.

    Јагоде и грожђе добро се слажу

Препоручује се засадити бобице само између грмља, иако понекад лукавост пузи право испод грмља сусједа.

Дренажни систем ће помоћи да се ослободите вишка влаге, или можете подићи кревет са јагодама вишим.Удаљеност између бобица и решетке варира од 50 цм до 1 метра.

Остале сорте грожђа - али ово питање је вредно размотрити одвојено.

Односи сорти

Узгајивачи новака не журе да скупљају штићенике различитих сорти.Оправдани страх, јер култивација траје више од годину дана.Особа која није засадила ову културу мора да се упусти у све по књигама и савјетима искусног, окружена је морем контрадикторних информација, међу којима су на првом мјесту захтјеви које виногради намећу његовом господару, скрбнику.Страхови су неосновани.Различите сорте се одлично осећају.

Различне сорте винове лозе веома добро плодоносе близу

Традиција за садњу грожђа грожђа је повезана са природом ове биљке.Сорте су бисексуалне и женске.

Први се опрашује сопственим плодним поленом.Код женаСорте полена нису плодне, то јест, инфериорне, стерилне, нису погодне за опрашивање цвећа, и без тога, јајници се не формирају и неће бити жетве.Погодно је да се женске сорте сади заједно са сортама опрашивања: сусед ће опрашити цветове стерилног пратиоца и допринети рођењу усева.Опрашивање вањским грмљем такођер ће бити корисно, а принос из таквог сусједства ће бити већи, бобице ће бити веће и укусније.

Правилно поставите сорте које имају исте периоде плодоносења.

Било да су непријатељи или пријатељи

Лук, ротквице и кисељак, репа и јагоде нису једини сусједи који имају благотворан учинак, можете укључити цвијеће на листу, рецимо маћухице или астере.Компатибилност са ружама, воћкама и грмовима је двосмислена.Руже су у старим временима често биле засађене између жбуња и грожђа како би их заштитили од гажења стоке.Сада када је проблем са коњима и кравама готово исцрпљен, остаје још један разлог зашто је вредно засађивања шиљастог цвијећа грожђу.

Болест плесни је ужасна ноћна мора за виноградаре, уништавајући њихову замисао и плодове напорног рада.Руже су такође подложне овој болести, а још више ако их посадите у близини винограда, између њих, цвијеће се може користити као аларм и позив на мобилизацију виноградарског тима.Руже ће такође упозорити на вишак тешких метала у земљишту и украсити башту својим присуством.

Грожђе ируже су болесне са неким болестима, стога их треба засадити далеко једна од друге

Воћке су још једно нејасно сусједство. Лозе, без обзира на врсту, треба сунчева светлост, али ако их посадите у круг сенке која пада са круне, проблеми почињу да расту. Други проблем је на нивоу подземља. Коријени дрвета су снажни и развијени, коријени грожђа немају ништа против. Коријени дрвећа ће одузети лавовски дио храњивих твари из њиховог сусједа, а продуктивност потоњег ће замјетно заостати за границом. Готово једино воћно дрво које љетни становници могу засадити у близини винове лозе је крушка.

Крушка - признати комшија за грожђе, обе биљке толеришу једна другу.

Суседство са рибизом и грмљем малине је прихватљиво, док се не проучи ефекат који мирис грмља може имати на винову лозу и њихове плодове. Индиректно оштећење коријена потоње ће донијети бригу за грмље рибизле - потребно им је редовно залијевање љети, за разлику од коријења грожђа. Као резултат тога, коријени роса потоњих ће се развити на штету главних, а то ће довести до тужних посљедица пуцања бобица и смањења отпорности на мраз.

Рибизла је неутрални сусед за грожђе

Чувајте се непријатеља

Важно је напоменути да се сви становници не слажу око благотворног и негативног утицаја биљака један на други. Неки верују да су кикирики и лук означени у овом чланкукорисне биљке заправо штете грожђу. Препорука је савјет, а врт је другачији. У једној дацхи, прамац је диван сусјед, ау другом - крвав непријатељ, који мора бити искоријењен борбом. Пратите понашање зелених одељака и реагујете осетљиво на промену њиховог здравственог стања, ова тактика ће вам помоћи да избегнете невоље.

Коприва је антагонист грожђа и веома је опресивна према њој

.

Немогуће је садити кромпир, патлиџан и паприку са грмљем грожђа.

Корови могу бити и штетници и корисни сусједи. Ако засадите грмље на голој подлози, они ће расти „шкрипањем“ - полако и тужно, заостајући за момцима који расту на зеленом тепиху. Трава игра улогу гнојива за тло, обогаћује га, штити од исушивања и стврдњавања. На голој земљи, винова лоза неће преживјети. На полеђини, корови су се звали коровом не због лепих очију. Трава узима хранљиве материје из младих плантажа, због чега не могу расти и расти нормално, тако да је вишак корова једнако штетан као и њихово потпуно одсуство. Величина корова је такође важна: на високој трави, штетници се спретно крећу од земље до ниских надвишених гроздова.

Коров штити грожђе од сушења

Препоручује се да се коров не дише мирно, већ да се земљиште сије са мање штетним културама. Тло ће бити обогаћено житарицама.

Добро сусједство је добро за винову лозу. Сијте јагоде, ротквице, алипобрините се да њихово присуство мора да проба грмље.