Шта и како прскати грожђе у пролеће

Рано прскање грожђа у прољеће након уклањања склоништа је важан поступак за будућу жетву.Берри је изузетно захтјевна не само за климу, већ и за заштиту од штеточина и болести.Виноградари знају да је култура често инфицирана неизљечивом плијесни, што доводи до смрти винове лозе.16] 17од штеточина.Третман у првим данима отапања је превенција.

Са порастом температуре, не цветају само избојци, већ се активирају и штеточине:

 • гриње;
 • уши;
 • пруритус;
 • Сцарлет Црусадер;
 • оса.

Гљиве се активно размножавају у топлом и влажном времену.Најопаснија од њих је плијесан.Она се манифестује капљицама сока и неправилностима у бубрезима.

Када је популација штетника већа, теже је контролисати.Затим се појављују последице за виноград:

 • лоша жетва;
 • бобице лошег квалитета;
 • смрт винове лозе;
 • труле корене.

Болесне жбуње не треба оставити за зиму, тако да без превентивних третмана морат ћете се опростити од великепроценат винограда.Постоји неколико ефикасних и јефтиних лијекова.

Обрада тла

Поступак обраде земљишта је неопходан јеркултура воли лабаву земљу.Други третман ће помоћи уништити наслаге јаја штеточина, освјежити тло, тако да нема патогене средине.

Након отварања винограда након зимовања, обављена су 2 третмана тла:

 • прије пупљења до дубине од 20-25 цмдлето култиватор, мотика или плуг;
 • пре цветања (прва /друга половина маја), уклонити коров, плуг до 10-15 цм.

Ниво тла у редовима грмља мора бити нижи него у пролазу, у супротномваздух неће тећи до корена.

За време цветања забрањено је попуштање и прскање.

Прскање винове лозе бакарним сулфатом

Бакар сулфат је популаран, економичан и благ метод обраде хортикултурних усева.Ово је светло плави прах.Користи се у врту за ђубриво, решење је корисно за распршивање врта од штеточина.

Бакар сулфат комбинује два ефекта: штити од краста, трулежи, мрља и оплоди културу бакром.Како припремити раствор:

 • узети 200 г бакар сулфата;
 • додајте лепак (сапун за прање, прашак за прање, обрано млеко) - 100 г;
 • разређен у топлој (50 ° Ц) води.Запремина 10 литара.

Користити стаклене или пластичне контејнере.Када се сипа у резервоар, користи се филтер за откривање великих честица.Спраиу треба све вино и лишће на обапартије.Бакар сулфат се лепи за њих, спречавајући гљивичне болести.Процедура се спроводи у априлу, пре цветања.

Други препарати

Како другачије можете прскати грожђе у прољеће:

 • борба против фунгицидаса гљивицама и инфекцијама.
 • инсектициди су отпорни на инсекте.

Први су Бордеаук ликуид, Ридомил, Стробе.Први је изузетно користан за младе избојке, али предозирање спречава њихов раст.У хортикултури користите 1% раствор.Ридомил је нетоксичан, ефикасан чак иу кишним и влажним временским условима.Лек важи до 14 дана.Стробе има системски ефекат, брзо се апсорбује у тканину и ради унутар 2-3 сата након прскања.

Нитрафен, Карбофос, Актеллик су популарни међу инсектицидима.Први се користи након отварања грожђа да би се уништили зимски штетници и јаја.То је смеђа, пастозна супстанца која се разблажује у води.Нормално размотрите 2-3% раствор (20-30 г на 10 литара воде).

Карбофос има широк спектар деловања, али је изузетно токсичан за биљке и животиње.Лијек није дјелотворан у влажном времену, ау сухим увјетима мање од Нитрафена.

Ацтеллиц ради против штеточина које сишу и гризу лишће.Лек је токсичан, па избегавајте контакт са изложеним деловима тела и плодовима.

У вртларству, оквирни календар обраде је следећи:

 • прва половина априла након подизања винове лозе на решетки;
 • у другој половини месеца или 10 дана након прве процедуре;
 • крајем мајајајника воћа.

Датуми се мијењају у зависности од климатских услова у региону.

Метода Н. Курдиумов

Познати аграр Н. Курдиумов препоручује 3 процедуре по сезони.Метода се разликује по томе што се хранљиве материје, ђубрива и отрови против штеточина одмах додају у прскалицу.

Прво прскање грожђа у пролеће врши се одмах пошто су избојци почели да расту.Направити смешу 1% Бордеаук мешавине, 100 г колоидног сумпора на 10 литара.Први се замењује бакарним оксихлоридом (у пропорцији од 40 г на 10 л).Сумпор се користи као појачало за бакар.У одсуству замијените 15 г прашка за прање.

Друга процедура пре цветања.Мешавина од 10 литара воде:

 • 40 г оксихлорида;
 • 100 г колоидног сумпора;
 • 15 г детерџента за веш.

Лишће, лоза се прска са свих страна веома пажљиво.У овом тренутку, активирани су штеточине и плијесан.

Треће вријеме се обрађује када се грожђе налази у фази "грашка", тј.само везано воће.Састав:

 • Строб системски фунгицид;
 • комплексно ђубриво (кристалон, хумат, акварин).

Поступак се изводи рано ујутро или у сумрак - онда листови најбоље апсорбују раствор.Поред тога, земља око грмља посута пепелом.Он је извор калијума и штити грм од формирања гљивица.

Поред тога, приликом прскања грожђа у пролеће, Н. Курдиумов саветује да се направи малчирање тла.Такозвани теписи земље са органским или неорганским материјалима.Сено, пиљевина, игле,шљунак, шљунак. Мулцх штити тло од активног раста корова, вишка влаге, спречава ерозију, прегревање и замрзавање тла.

Безбедност за људе и биљке

У процесу припреме раствора, пратити однос лека и воде. У високим концентрацијама су токсични, могу изазвати хемијске опекотине. Такође, неке супстанце у високим дозама имају супротан ефекат: инхибирају раст биљака, смањују имунитет.

Исто тако поштовати опште препоруке за прскање.

 1. Поступак се проводи у топлом, сухом, мирном времену, рано ујутро или у вријеме заласка сунца.
 2. Обавезно носите затворену одећу, респиратор, наочаре, рукавице.
 3. Ако раствор дође у контакт са кожом, мора се испрати са доста хладне воде.
 4. Боље је складиштити токсичне супстанце у затвореном контејнеру, како би се спријечило експлодирање вјетра.

Немојте користити прашак или раствор унутра. Неки вртлари примењују ђубрива у сувом облику, затим се дозирање рачуна пажљивије. Спремник за прскање мора бити посебан, припремљена смјеса се не складишти под директном сунчевом свјетлошћу и на високим температурама.

Мешајте раствор непосредно пре поступка. Супстанца је потпуно растворљива у води, ако падне талог, концентрација је превисока.