Шта и како хранити зечеве Раббитс

Када планира узгој ових животиња у приватном домаћинству, сваки будући власник пита: шта једу зечеви? Колико жетве жита и сијена за зиму? Како се храни и негује зечеве? Колико пута дневно храните?

Пружање комплетне исхране је одговорност зеца домаћина

У природним условима, зечеви се хране храном која им је потребна. Колико људи једу на фарми зависи од климатске зоне, услова притвора и добре воље власника. Препоручује се давање хране два пута дневно.

Врсте хране

Попут многих домаћих животиња, храна за зечеве је подељена у групе:

  • Зелена храна. То укључује све зељасте биљке од раног прољећа до касне јесени. Треба напоменути да је свјеже покошена трава боље лагано газити на сунцу. Немојте давати отровне биљке.
  • Руде. То је квалитетно сијено, слама прољетних култура (осим ражи), гране дрвећа, грмље. Искључене су гране отровних грмова.
  • Сочна храна. То укључује корење, силажу, отпад из диње и врта. Не дајте врховима парадајза и кромпира.
  • Концентрати. Имајте велику количину протеина. Оне укључујузрно и његов отпад, као и сточну храну.
  • Гранулирана храна.
  • Елементи праћења.

Поврће и воће би требало да буду присутни у менију зечева

Храњење у лето

Что зајчики поехать на лето? Основа исхране ових животиња у лето је зелена трава, врхови из врта (ротквице, шаргарепа).Врло радо једу храну за грану. То могу бити гране воћа и листопадно дрвеће. Метле са грана дрвећа могу се припремити за зиму. Домаћи зечеви једу купус, јабуке и отпад.

Како дати репу и колико? Црвена и шећерна репа се не могу дати изнова и изнова. У великим количинама изазива тимпани у стомаку (надутост). Сточној репи се може дати доста. Беетс се секу или секу.

Укључити у исхрану и горко ароматично биље - пелин, цикорију, столисник, бухач (мало по мало), копар. Имају антхелминтски ефекат, побољшавају варење. Да бисте спречили стоматитис, можете дати суве стабљике белог лука. Боквица је природни антибиотик.

Коприва се појављује као прва трава у пролеће. Након зиме, зец једе прву посластицу апетитом. За храњење коприва, прво морате припремити: исећи и згњечити, пустити да лежи. Тако да је његова зхгуцхест изгубљена.

Коприва је прва пролећна трава за зечеве

Младе гране врба са првим пупољцима и листовима служе као одлична прелазна храна од зимског оброка до летњег храњења. Оштра транзиција може изазвати пробаву.

КасноУ јесен, стабљике цветних култура могу се додати храни за зечеве. Он једе стабљике гладиола, невена, шпароге, хмељ, флокс.

Колико воде пије домаћи зец? Он пије мало, али врло често, тако да увијек мора бити свјеже воде у коритима. Љети се мијења сваки дан, спречавајући оштећења. Конзерве се често перу.

Храна је постављена у чистим хранилицама. Прво, остатак хране се уклања (осим сувог).

Зимска храна

Када се зима приближава и количина зелене сточне хране знатно се смањи, животиње на фарми се преносе на зимску храну. Храњење кунића у хладном времену има своје карактеристике. Храна за зечеве у зимским условима састоји се од сијена и коријена, кухињских остатака, концентрата с минералним адитивима. Крајем октобра - почетком новембра животиње се тове за месо.

Део сена је замењен храном за грану. Правилно убране метле садрже много витамина. Давање грана је неопходно за брушење сјекутића, иначе ће зечеви глодати кавезе.

Пшеница, јечам и остала зрна могу бити замијењени са зрном.

Не препоручује се исхрана сировог и прљавог кромпира. Боље је опрати, прокухати и дати пире у облику каше.

Кромпир треба да бъдат само в чиста форма

Зими, храну треба дати суху, тако да се не замрзне, али је тешко здробити (отпаци леће, грашка, грашка, кукуруза) унапред. Комбинована храна и мекиње лагано навлажите сланом водом. Додајте кувани кромпир или житарице.

Беетс,мрква се пере, сече на комаде.Дробљени коријен зечева једу боље од целих.

Узгајивачи новака се често питају: шта не могу хранити зечеве?Ово је кисела, пљеснива или устајала храна. Тема “да ли је могуће да зечеви имају хлеб” је такође контроверзна.Свеж хлеб је штетан за варење и боље га је дати у сувом облику.Друго питање забрињава почетнике: “Да ли зечеви могу дати лешу из рибњака?”.Лемна је вриједна храна, али ако је рибњак заражен паразитима - да ли је то вриједно ризика?

У зимским условима вода се често смрзава.Није увек могуће пратити оне који пију.Дакле, можете дати снег или лед.

Да би се спречили берибери, треба дати иглице четинарских стабала.У почетку, љубимац их поједе невољко, али онда се користи.

За израчунот на количества на крмни единици на дан, има нормите за храната на зајци.

Четинарске гране - добра превенција бериберија

Режим храњења за куниће

Домаћи кунић једе готово стално.Боље је хранити домаће зечеве 2 пута дневно.Ако на фарми постоји потреба да дуго одете, онда се можете хранити дуже.Израчунавање количине и врсте хране која се даје одређује се множењем норми исхране са бројем зечева.У летњим условима, покошена зелена трава је благо очврснута како не би изгорела и стављена у бункер хранилице.

Додати пшеницу или друге концентрате житарица у посебне хранилице.

Влажна каша се оставља само на ниској температури.Унфолдингмале грудице, посуте концентратима.

У условима мировања зими, када остану три или четири особе, а не хране месо, не пузају, можете оставити животиње на месец дана. У великој просторији уредите неколико хранилица за бункер. Пуњени сијеном, додајте храну за зечеве. Оставите метле из листопадног дрвећа, гроздове коприве, оставите много леда.

Нова храна за зечеве се додаје мало по мало. Непозната храна доводи до тога да животиње у њој посежу, па је храна заробљена, расута.

Хранилник за пуњење за зиму

Угојеност това

Посебно храњење зечева прије клања омогућава повећање тежине трупа за месо, накупљање масти и дебљину. Месо према укусу је побољшано, квалитет вуне се повећава.Утовар треба почети 6 недеља пре планираног клања.

Кавези не садрже више од шест животиња за тов меса. Групе чине зечеви исте величине, јер мањи неће добити храну.

Шта да се нахрани зечеве пре клања за месо и колико јединица хране су потребне? Време това је подељено на три дела:

  • Концентрати су подешени на 50%.
  • Сточна храна је уведена како би се повећала масноћа у трупу - јечам, кукуруз, зоб, грашак, кувани кромпир.
  • Копар, целер и першун се додају у сено.

Утовар зечева за месо престаје када постану неактивни и храна их престаје да их занима.

Копар доприноси повећању тежине

Храњење дојиља и зечеви за дојење

Трудница много једе.Стопе концентрација сирева не би требало да се повећавају тако да кунић не постане мастан, а концентрација концентрата се смањује пре кружне раскрснице.

Дијета у периоду лактације домаћих зечева се повећава за око три пута у односу на период сукрола.

Ово повећање је резултат раста протеина.Удио концентрата се повећава за 70-80%.

Додаци се праве постепено, како млади зечеви расту.Да би се повећала количина млека, молокогонне биљке се додају у оброк: коприва, копар, першун.Током храњења зечева, женке кунића једу храну која повећава хранљиву вредност млека.

Кунићи почињу да једу са мајком, почевши од 20. дана.Добро је додавати кисело или суво млеко у храну за храњеног зеца.Ако се добро бринете о зечевима, можете добити здраво потомство.

Суво млеко стимулира лактацију

Храњење младих зечева

Седећи млади зечеви морају бити прописно збринути.Млади зец једе исту храну као у кавезу са својом мајком.Прва два дана да се нахрани зечеви протрљају сирове мркве, кувани кромпир.

Не давати репу.Концентрати се дају у малим порцијама у дробљеном или спљоштеном облику.

Стално посматрају колико и колико млади једу, да ли имају довољно хране.Сен хранио екстра.

Рационално храњење кунића је неопходно да би се добило здраво газдинство.стоке, смањити трошкове това меса.Примјеном овог знања, узгајивачи почетника могу значајно смањити трошкове узгоја, одржавања и исхране домаћег зечјег меса.