Шта јести мошусне волове - мистериозне и дивне животиње Краве

Мошусни вол је рогата звер која мало једе.Летњи период у тундри је кратак, али ова животиња успева да нађе суво биље, једе ризоме и стабљике, посети природне слане лиже да би напунила своје тело потребним микро и макро елементима. Волови мошуса једу са задовољством памучну траву, шаш, астрагал, митник, ливадну траву, гране врбе и патуљасте брезе и друге врсте северних биљака.

Мошусни волови у дивљини

Домаћа јагњад изгледају као патуљци у поређењу са становницима дивљих животиња који:

  • ) имају велике рогове који расту надоле, покривајући више од половине чела и савијајући се на крајевима, који се налазе на великој масивној глави, као и дугој коси и кратком репу, као код овце и тела бика;
  • достижу више од 2 метра, висина у гребену је до једног и по метра, неки мужјаци добијају до 400 кг тежине, тежина женки је много мања;
  • немају избочене дијелове на тијелу, што им омогућава да се загрију тијеком оштре зиме;
  • њихове здепасте предње ноге су приметно краће од њихових задњих ногу, и захваљујући великим заобљеним копитима, биљоједи, упркос својој тежини, спретно и брзо се крећу дуж снежних путева и спретно се пењу стрмим стијенама у потрази за храном;
  • На тлу, снежном покривачу нема трагова малих бочних копита.

Односи се на мошусни волдо одвајања артиодактила

Опис животиње појавио се у 17. веку.Енглески научници су открили да је ова врста стара око милион година, да није џиновски џин спашен од хладноће дугом и дебелом мамутном вуном која има тамно браон до црну боју, која се састоји од дугачке грубе спољашње длаке и дебеле меке подлаге која је топлија од овчје вуне.за оно што се узгајају.Не постоје животиње попут њих које изгледају као крзнене торбе.

Одакле потјече назив "мошусни волови"

Мошусни вол - то је звијер назвала путник из Француске, према којем животиња повремено ослобађа ароматичну супстанцу која је укључена у парфеме у 18. стољећу.Нема мошусних жлезда у мошусним воловима. Са великим очима препознају предмете чак иу тамној поларној ноћи. Захваљујући добро развијеном мирису, животиње препознају предаторе који им се приближавају и проналазе храну под дебелим слојем снијега.

О опасности која се приближава, они говоре једни другима хрипање и фрктање, млади блеје, а мужјаци почињу да урлају.Највећи бик је у потрази за пашом - вођом стада, у којој нема више од 30 животиња.Зими животиње покушавају да спавају или се одмарају да би пробавиле храну.Крећу се полако, али ако је потребно, развијају већу брзину.

Велики мушки волод њих се неће повући, признајући пораз.Побједник постаје господар цијелог харема, ревносно га штити од грабежљиваца. Из њих у то време долази оштар мошусни мирис, о чему је Француз говорио пре много година.

Гестација фетуса траје 9 месеци, а најчешће се роди једна беба, али не више од две телади - телад, која једу само мајчино млеко више од пола године.

Једење мошусног вола: монотона храна

Раније је мошусни вол био становник еуроазијског арктичког појаса, а касније се преселио у Канаду, Норвешку, Шведску и Гренланд. Крајем прошлог века ова врста биљоједа појавила се у Јакутији. Њихов вунени поклопац омогућава да издржите температуре до -60 степени. Упркос великој величини, постоји релативно мали мошусни вол.

Будући да на овим територијама доминира зима дуго времена, животиње немају могућност да у великој мјери диверсификују своју исхрану. Као биљоједи, хране се ријетком вегетацијом. У зимским мјесецима, мошусни воли преферира мала сњежна мјеста гдје расту лишајеви и патуљасте тундре, које он једе. Љети прелази у подручје ријечних долина, гдје једе шаш, гране и младице.

Лишајеви и маховине које расту на стенама су све богатство северне природе које се храни мошусним воловима.

Зимски мошусни волови имају лишајеве и махове.

Непријатељи животиња стада

Природни непријатељи мошусовог вола су предаторске животиње које обитавају на сјеверу и хране се њима. Усамљени млади вукови и белимедведи нападају стада мошусних волова, који се не могу назвати слабим или кукавичким животињама. Мужјаци заузимају свестрану одбрану, а млади појединци са женкама су унутар круга. Захваљујући овој тактици, можете се борити против предатора, али чак и једна особа, која има пиштољ, моћи ће да их све побије, што објашњава масовно уништавање мошусних волова прије него што су подузете хитне мјере за њихово очување. Сада се узгајају у заточеништву.