Шта је "зелена операција" на грожђу

Током читаве хортикултурне сезоне, врше се различити радови на грмовима грожђа, без којих је немогуће добити великодушну жетву. Стручњаци их називају "зеленим операцијама" - све врсте радњи које се изводе са земаљским дијелом грма, чији је циљ повећање приноса, формирање пуноправног лоза и контрола броја избојака.

Еколошки рад у винограду је дизајниран да контролише раст и плодност винове лозе

Типови основних операција

Сви поступци у вези са зеленим делом грожђа почињу у пролеће чак и када први пупољци цветају, а завршавају се након жетве последње четкице бобицама.

Најпопуларније и најпотребније:

 • разбијање додатних изданака;
 • пригњечење горњих листова на тачки раста;
 • пасинкование бусх;
 • повезивање;
 • стањивање гроздова од прекомерних бобица и лишћа.

Главни крајњи циљ је прерасподјела свих токова нутријената унутар постројења, прилагођавајући их у правом смјеру.

Тхиннинг грожђе је неопходно за побољшање квалитета бобица

Разбијање додатних изданака

Ова врста зелене бојеоперације се изводе у рано пролеће, када је земља постављена на стабилну топлу температуру и почиње активан раст нових изданака и грана. Често двоструке или троструке гране почињу да расту из једног ока у лози. То су слабо растући изданци, који својим положајем ометају правилно формирање грма винове лозе.

Главни задатак вртлара је да их уклони на време, који се производи када расту 5 цм у висину, а опет се поново откидају када достигну висину од 10 цм, што помаже да се успостави стабилно оптерећење са одрживим изданцима, што чини добру жетву ове јесени и следеће године.

Када први комад остатака треба пажљиво уклонити све непотребне процесе на вишегодишњој лози, одузмите пуно корисних хранљивих материја.Искључене су само гране које су погодне за подмлађивање сорте, старе рукавце и узгој нових винова лоза са плодовима.

Искусни вртлари верују да је појављивање на грму великог броја јаких јаких изданака јасан сигнал из биљке о потреби ажурирања старих делова лозе.

Да бисте добили добре тешке кластере, побрините се да уклоните све непотребне процесе на везама воћа. Правилним одређивањем односа будућих четкица са бобицама и површином лишћа, можете побољшати укус сорте, обим жетве. Што је четкица већа на грожђу, више антена се појављује на почетку наредне сезоне.

Почетници треба да запамте да разликују плоднеи могуће је празно пуцање на појављивој витици, након чега неће бити цвасти.

Додатни изданци одузимају енергију из грма, па их је потребно уклонити

Основни принципи штипања

Неопходне операције штипања су уклањање горњих листова зеленог новог изданка,помажу:

 • смањити пад јајника;
 • ​​
 • да се убрза правилно формирање постројења;
 • претворити посинка у плодну винову лозу.

Пожељно је да се тај пријем проводи у мокром, хладном дану или у раним јутарњим сатима након испадања роса.Први позив земљопоседника, покушавајући да дохвати цветање грожђа.Ово помаже да се избегне селекција хранљивих сокова растућим пасторцима, што слаби положај гроздова који носе воће.Важне супстанце и влага почињу да тече у плод, повећавајући шансе доброг јајника.

У овој процедури, уклоните врхове само јаких, јаких грана, из којих касније можете добити велику лозу.Они брзо добијају виталност током љета, постајући наредне године лепе винове лозе.

Ова опција је одлична за убрзавање форсирања нових грана у пролеће, ако је читав грм патио након јаких мраза, што помаже повећању приноса за наредну годину.Међутим, при примени методе штипања важну улогу игра придржавање фактора времена: ако немате времена прије почетка цватње, пријем даје сасвим супротан негативан ефекат.

Обеспечивает само најголеми издани

Грмови за испашу

Метода штављења или крхотина може убрзати формирање грма који је исправан и потребан да би вртлар могао формирати грм.Прво лишће и њежни изданци грожђа, који се појављују у прољеће, почињу да се тешко повлаче на себе и троше влагу и корисне твари које се накупљају у дрвету и коријенском систему. Њихово компетентно уклањање помаже да се грмље учини лепшим, да му се да прави правац за раст, да се побољшају укусне карактеристике сорти.

Из неког разлога, ова врста зелених операција изазива најконтроверзије и контроверзе међу искусним узгајивачима.Сам пасторак на било коју врсту биљака повезан са зависним, не доноси никакву корист.Али недавне студије показују да су управо те гране активније у расту и развоју, толеришу лоше временске услове, а брзина сазревања усева је много већа него у старим винима.

Али мора се имати довољно искуства да би се разумјело када и у којим случајевима је то потребно.Сумирајући запажања, можемо разликовати два мишљења:

 • пасторке су уклоњене на младим изданцима како би се створио добар грм у неколико година.У овом случају, избојци се потпуно уклањају, ако не дозвољавају да грожђе расте у пуној снази или се не планира стављати на калеме за пресађивање.
 • Пасинки треба сачувати ако је, због лошег времена, већи дио грма преминуо изнад земље.Крећући се снагом раста, брзо формирају нове винове лозе које брзо могу почети да дају плодове на старом коренском систему.

Захваљујући компетентностикада се јагода држи неколико дана пре почетка цветања, хранљиве материје ће у потпуности ићи у развој кластера.Ово је корисно за будућност, постепено повећавајући принос и одрживост грма.

Пастирање грожђа је посебно важно за младе грмове

Детаљи о прстеновању

Суштина ове методе је створити вјештачку препреку за проток органских сокова у дрву.Након визуелног прегледа и одабира цватова, одабрани су у могућности да донирају највећи број бобица.Да би им се обезбедила права храна и вода из коријена, звоњење се врши на грожђу.

Посебност ове операције је уклањање малог дијела коре на лозу оштрим танким ножем.Рез је направљен у облику затвореног прстена мале ширине са пречником не већим од 5 мм.Ово је изузетно неопходна процедура за:

 • Побољшање квалитета јајника, за који је прстен исечен директно на одрживу винову лозу испред плодних грана.
 • Повећање масе бобица на групи.
 • Убрзање зрења грожђа за недељу дана, за које је сличан рез направљен испод гроздова на гранама.У овом случају, веома је популаран у сјеверним хладним регијама, гдје јесен долази рано.

Неки стручњаци препоручују да се ова манипулација изведе жицом, која је чврсто омотана око стријеле са воћем одмах по завршетку цватње.Тврда метална нит мора се урезати у коре, ометајући уобичајени проток хране, због чега се жури на бобице.

Ова техника се не препоручује за употребу на младим неповезаним изданцима и чворовима, јер следеће године неће бити погодна и потпуно ће ићи испод ножа.

Немогуће је потпуно изложити кошницу овој операцији, како се биљка не би исцрпила у потпуности, тако да су погођени само појединачни изданци.

Звоњење грожђа врши се испред плодних грана

Потреба за стањивање листова и бобица

Понекад, са добрим опрашивањем, превише је плодова постављено на цватовима, који се налазе близу један другом. Њихово богатство узрокује деформације, труљење појединог грашка, па чак и оштећење више од половине четкице. Често екстремне бобице не добијају довољно влаге и немају времена да дозријевају, што чини хрпу неукусном.

Уочивши проблем, могуће је мало разриједити четке, уклонити прекомјерну количину бобичастог воћа и помоћи им да сазрију, потпуно испољавајући окус и арому, побољшавајући квалитету сорте. Понекад морате да уклоните трећи део грашка, али резултат је вредан тога.

Да би се повећао проток сунчеве светлости, која је неопходна за пунокрвни јајник и брзо сипање грожђа са соком, понекад и након завршног полагања плодова грашка, могуће је танко лишће. Затим се цео грм добро загреје, проветри, а укус жетве је богатији и светлији.

Проређивање лишћа омогућава сунцу да падне на кластере

Стимулација опрашивања

Добар јајник се формира са стабилним топлим временом, али дугим кишама,лоше време или превише врућа температура ометају стабилно формирање будућих плодова.Мала вештачка стимулација опрашивања може повећати шансе за велику, жестоку жетву.

Меканом пухом, очистите пелуд на чистој плочи и пребаците га у цвјетове других грмова.Операцију треба понављати свака три дана како би се обухватио највећи број сорти у том подручју.Лако је разумети ефективност почетка појаве првих плодова.

Све зелене операције се изводе постепено у прољеће и љето. Али они морају бити промишљени како не би изазвали непоправљиву штету за биљку, а не да уништи добар плодни грм.Сваки узгајивач мора изабрати који од метода ће се примјењивати на градилишту, а који се треба суздржати.С временом и искуством нужно ће доћи до разумијевања исправности технике имплементације, а анализа количине и квалитета усјева током неколико година помоћи ће да се оријентишемо у њиховој нужности.