Шта је то узда и улар за коња Коњи

Пошто је човек припитомио коња, није користио такве уређаје као узде.Након неког времена, коњи су постали вучна сила и возили кола.У то време се појавило питање сељака: како везати кола за коња?Од тог периода почела је употреба трака за главу: халтера и узда.

Коњ у узда

Халтер - уређај за тренирање коња човјеку

Израз "улар" не значи комплетан скуп узда (без).Таква опрема се користи да се животиња извуче из оловке или да се она фиксира у штанду.Појасеви за употребу могу се поделити на:

 • прајмер;
 • сингл;
 • образ;
 • окципитал.

Изнад свега, док трчите пастуха, чврсто држите узде, око главе.Овај хват помаже у контроли копитара. Поред тога, када возите коња, морате заузети удобан положај - лево од њега.У исто време, коњ мора ићи паралелно са вама.Уосталом, свако одступање повлачи за собом лоше последице.Коњ може направити цртицу у страну или стати на вашу пету.

За посебно осетљиве пастуве, дошли су до уларка за ужад.Омогућава вам да радите са копитару, нежно дјелујући на њега.На крају крајева, коњ осећа притисак округлих чворова на делове тела, а да би се ослободио непријатних утицаја, мора да окрене главу у том правцу,које сте изабрали.

Да бисте одабрали уже за ужад, обратите пажњу на дебљину конца.Да би направили улар, потребно је да изаберете капронско или јахтно уже.Али први је клизав, што значи да је теже направити опрему.

Подшипник за конопце је погодан за осетљиве коње

Уже за ужад, ношено на копитару, захтева поштовање одређених безбедносних правила:

 1. Неоставите коња у њему дуго времена.
 2. Не дозволите да се тркачи забављају ако један од њих има уже за ужад.
 3. Не остављајте кобилу без надзора на таквој врпци.
 4. Правилно бирајте величину ужета (копито не треба да пролази између главе и ужета).Учините то једноставним - морате да мерите кућног љубимца

Трака за главу састоји се од следећих елемената:

 • трака за врат;
 • нараменице;
 • черната трака;
 • наслон за главу;
 • прајмер;
 • узде;
 • бита (жлезде лоциране у усној шупљини животиње).

Погледајмо детаљније са сваким саставним елементом. Судални или затиљни ремен је дизајниран да држи узде на глави коња. Пролази иза ушију, држећи се за леђа копитара.

Траке на образу држе коњску главу на обе стране

Траке на образу теку дуж обе стране главе и повезују уздужпрстенови и појас за врат. Овај детаљ вам омогућава да задржите бит у устима животиње.

Трака за браду је потребна за држање узде на глави, која се налази испод ганацхе. Тренутно постоје неке врсте френулума за које ова компонента није потребна.

Наслон за главу краси главу животиње и причвршћује се иза коњских ушију. Нема посебан утицај на фиксирање опреме.

Прајмер је елемент узде која ограничава кретање уста. То не дозвољава коњу да скија. На крају крајева, када је изложен снаффу, јахач даје животињску бол и како би ублажио патњу, коњ жели да отвори уста. Долази до помоћи и капсула, који не дозвољава коњу да се ослободи убаченог уређаја, присиљавајући га да се повинује. Али не треба сватко. То зависи од природе коња.

Разлог за то је дуга плетеница причвршћена на битове, помоћу које јахач има учинак на животињу.

Сливер Хеадбанд

Врсте узде

Данас је измишљено неколико врста узда за контролу коња:

 • гризење (обезбеђује директан контакт јахача и коња);
 • превртање (подразумева прецизну контролу кретања);
 • каубој (састоји се од три траке);
 • за стазе (прикључак за улар и узде, који је погодан за дугу вожњу, јер се откопчавањем комадића животиња може пустити да једе);
 • хакамор (у овом облику нема битова);
 • Западна трака за главу (користи се без капсуле и уместоТрака за главу користи једно ухо).

Прва опција је једноставна опрема која помаже почетнику да се носи са темпераментом коња.Сифла, за разлику од писка, је мека. То је пластика, гвожђе и чак гума. Према томе, повреда уста животиње је минимална. Утицај дебеле компоненте је лакши, тако да се ова трака за главу не може назвати стриктном.

Разноврзности

Захваљујући посебно развијеном облику опреме, постаје лакше контролисати главу и ритам коња. Да бисте избегли повреду копитара сопственим рукама, професионалац треба да изабере траку за главу, која ће изабрати праву величину и проценити степен напетости.

Усник је део који је чврсто повезан са образима и има закривљену средину, што вам омогућава да утичете на уста животиње, тиме контролишући коња. Висина завоја зависи од дебљине језика пастуха.

Величина усника се бира у складу са ширином уста копитара.

Хамкор се односи на узде без хаљине и погодан је за биљоједа којима је тешко пронаћи величину бита или имају проблема у устима (упала, отицање). Такав дизајн, поуздање у почетнике је опасан. На крају крајева, утицај се дешава на носу. Може се оштетити тако што ћете својим рукама направити једно незгодно кретање.

Бридле диаграм на модела Воеиков

Углавном су узде израђене од коже, тако да је потребан такав уређају пажљивој бризи. Побрините се да уклоните појасеве и гвожђе након хода, дајте одмору пастуву. Компоненте треба опрати чистом водом, властитим рукама крпом да се обрише од прљавштине. Недељна нега за главу подразумева подмазивање богатом кремом.

Посета продавници, купац каже: Треба ми узда за коња. И како да га покупим? Не може се ослонити на ваш укус. Када купујете траку за главу, морате знати:

 • коњ за расу;
 • његов темперамент;
 • димензије;
 • функционалност животиња.

Према томе, добро одабрана трака за главу ће омогућити возачу да продужи његов живот, јер, према ветеринарима Андрееви Дина, “подигнута глава и обрнута леђа вам омогућују да истоварите предње ноге и рамени појас, донекле преоптерећене јахачевом тежином.

Заокружени потиљак уопште није потребан за лепоту. Овај положај врата указује на то да су мишићи леђа испод седла опуштени, што је неопходно да леђа коња дуго остану здрави.

Када радите са коњем, вреди се сетити одговорности за ваше поступке, бити хумани и брижни. Све се мора учинити да животиња не пати.