Шта је то кастрација свиња и како се она изводи? Свиње

Кастрација је неопходна процедурау фармама свиња.Обично су у томе укључени ветеринари, али искусни фармери најчешће сами изводе операцију, јер то штеди трошкове одржавања.Није тешко извести га својим рукама;

Прасци се могу кастрирати властитим рукама

Зашто је потребна кастрација?

Кастрација свиња је пуноправна операција у којој је обустављен рад сполних жлезда или су потпуно уклоњене. Постоје и модерније методе.Али без штете по квалитет меса, старомодна метода је најприхватљивија.Осим тога, остатак је примјењив у великим агрофирмима, јер су скупи.

Треба знати да кастрација прасади изазива промене у телу животиње, потпуно мења хормонску позадину, има значајан утицај на метаболичке процесе, контролише понашање свиња које су ударане.Шта је ово?који циљ циља да постигне мајстор свиња?

Кастрирани прашки имају укусно месо

Предности ове процедуре:

  Старост прасади, као и сва жива бића која су раздвојена по полу, је под утицајем сполних хормона. Од њих зависи понашање животиња, а то није увијек оно што је неопходно за квалитетно товље, и негативно утиче на економску компоненту проблема.
 • Животиње које нису биле подвргнуте кастрацији сваког мјесеца улазе у стање сексуалног лова, узбуђене су, понашају се немирно, одбијају јести. Ове појаве су непожељне, јер у тим периодима тежина младих животиња значајно смањује њене перформансе.
 • Свиње, које нису вредне за узгој, могу случајно покрити заушке.
 • Непаписане свиње, поседују све особине и инстинкте мушког пола, агресивне су, спремне да бране своју територију у борбама, могу да науде себи и другим животињама. Разбијају оловке, могу напасти власника. Операција не дозвољава хормонима да лупају, а такви нерасти се понашају мирније.
 • И још један важан аспект: месо несложених мужјака има мирис, који ни у ком случају није пријатан, и немају сви храбрости да га једу, стога је неопходна кастрација мушких прасади.
 • Постоје и случајеви када се операција кастрације свиња препоручује из медицинских разлога. Тестиси могу бити упаљени, може се формирати препонска кила или се могу појавити тумори. Онда раниједа бисте обавили операцију, неопходно је да се консултујете са лекаром, и да је неправедно да то радите својим рукама, можете изгубити животињу.

Ипак, главни задатак кастрације је да се повећа квалитет производа и елиминише специфичан мирис меса.

Такве животиње се боље прилагођавају условима становања, имају већу издржљивост, активно се развијају. Лакше је држати прасад у групи, они се боре мање и не конфликтују. Уз минималне трошкове исхране, повећава се телесна тежина.

Кастрирани прашци со повсем не-конфликтни

Услови за кастрацију

Проучавајући стање прасади након кастрације, научници су доказали да животиње подносе стрес уношења у тело много лакше када још нису превазишле праг зрелости дојке. Препоручено време од рођења је од 10 до 45 дана. Тада је губитак крви мање значајан и практично нема компликација. Ово је због следећих фактора:

 • У време операције, у ригидној фиксацији животиње, нема потребе.
 • Лијекови против болова нису потребни у овом случају, а специјални лијекови узимају минималан износ.
 • Крв, мала прасица губи минималну количину.
 • Када му је старост још увек мала, ништа неће смирити бебу боље од присуства оближње прасине мајке.
 • Утерино млеко поседује потребна антитела која доприносе очувању имунитета и лечењу повреда.
 • Ефекти операције нестају брже.
 • Компликације се јављају рјеђе у поређењу са процедуром великих животиња.
 • Кастрација у раним фазама доводи до брзог реструктурирања организма и значајно се повећава тежина.

Али не постоји стриктан оквир и старост када се кастрација свиња препоручује посебно, стога је поступак кастрације дозвољен у било ком тренутку. Међутим, препоручује се да се нерасти који су намењени за тов, емаскулирају пре него што њихова старост пређе 6 месеци. То се објашњава чињеницом да сексуални инстинкти већ имају времена да се развију, а онда чак и након операције мушка конфликтна природа ће остати, и бити ће проблематично да се одржи заједно са другим младима.

Да, и што је нижа старост прасади, то су мањи физички напори и помагачи потребни за ове манипулације.

Кастриране прашисества до 6 месацев

Припрема за операцију

Кастрација је дозвољена у било којој сезони, али је пожељно извршити манипулацију ујутро, онда ће бити на залихама цијели дан да прати стање свиње.

Још једна важна тачка: ако се предузму превентивне мјере, деворминг или вакцинација, боље је одложити кастрацију. Неприхватљиво је да се животиња истовремено излаже физиолошком стресу животиње са обе стране, она може да јој науди.

У почетку се врши темељито испитивање подручја под манипулацијом и откривају могућа оштећења и оштећења коже.

Након прстијуодредити како покретна вагинална мембрана, величина тестиса, дужина сперматозе, присуство промена у њима, оштећење, да ли садрже течност или туморе, киле и друге могуће патологије.

Стерилизирани инструменти такође морају бити припремљени унапријед. У овом случају, требате:

 • хируршки ножеви (скалпели);
 • закривљене маказе или обичне;
 • стезаљке за заустављање крви;
 • игле и држач игле;
 • ако је присутан, емаскулатор;
 • средства за дезинфекцију;
 • завоји, вата, свилени конац.

Прво, руке су спремне за операцију. То укључује двије фазе. Прва, названа механичка, уклања регровн нокте и оштрице са прстију. Тада руке треба опрати веома квалитетно. Након тога се стављају стерилне рукавице и можете наставити са операцијом.

Животните, предвидени за операциа, треба да бъдат избранно и пълно прегледани.

Операциата се трабва да се изврши со рукавици

.

Методе кастрације

У савременој фази кастрације постоје неколико прасади. Техника је подељена на операције без крваве и крваве операције.

Безкрвне методе укључују све ефекте који доприносе смрзавању необрађеног без ометања покрова коже и директне инвазије организма.Ово може бити кастрација хемијским методама и рендгенским зрачењем. Али то су веома скупи начини и за њихове мале фармекористити непрактично.

За крваве, припадају акције које захтијевају инвазију хирурга када је кршење интегритета коже неизбјежно. Оне се могу изводити на отворен и затворен начин. Прво, подразумева одвајање кабла сперматозоида или, уклањање, уз помоћ конца.

Друга техника се практикује само када се ради о животињама импресивне величине или са ингвиналном кило. Кастрација ове врсте се врши најраније 2 месеца пре клања, а ако се предвиђа вакцинација, онда после њих мора проћи и најмање 14 дана.

Операција без крви - скупља опција

Кастрација одраслих животиња

Одрасла свиња - животиња је врло јака, тако да мора бити сигурно причвршћена, погодније је радити када лежи на задњем дијелу скротума и кожа око ње је добро опрана, мјесто је осушено, а затим третирано јодом.

Онда је важно анестезирати место операције, за то можете користити новокаин или направити азаперон интрамускуларно.

Кожа скротума се повлачи, формирајући набор, постављајући га преко. Поуздано се сецира, али пажљиво, важно је да се не додирује вагинална (серозна) мембрана, збуњена са нечим другим, тешко је, плава је.

Тестис и љуска су ухваћени, а кожа скротума је подигнута и уклоњена. Затим се окрећу око осе, а након тога лигатура се примењује близу ингвиналног прстена, затим се чврсто везује, а врпца се реже на центиметар од конца.

За бржи опоравак, неопходна је рана.посути тетрациклинским прахом или попрскати модерним антибиотским леком.

Одрасли свиње се понекад кастрирају

Оперативна хернија

Ако прасић има хернију скротума, треба је уклонити што је прије могуће. Фиксиран је на леђима, леђа су подигнута. Место рада се обрађује. Рез се врши близу хернијалног прстена, без утицаја на серозну мембрану. Након тога, пролапсирана црева се пажљиво уклањају из скротума и постављају у абдоминалну шупљину. Кабел и љуска се ротирају око оси најмање два пута, важно је да не закачите цревну петљу. Лигатура је везана у највећој близини хернијског прстена, а све што је након тога одсечено.

После тога, преостали део се поново фиксира и подвргава третману дезинфекционим средствима.

Отворене операције

Припадају најчешће коришћеним методама кастрације, а старост свиње, обично мала. У овом случају, користи се посебан уређај - машина за кастрацију свиња или друге опције које могу да га фиксирају на погодан положај за хирурга.

Машина за кастрацију знатно олакшава ову операцију

.

Кастрација за лигатуру

Прасад се имобилизује на било који могући начин, затим се коса са скротума скида и површина се третира. У овој изведби, мјере анестезије се не проводе. Тестиси се узимају у руку (обично лево) и кожа је затегнута.Након тога се отвара дуж шава са две стране, на растојању од 1 цм, а отворени тестиси се благо извлаче, на конопац се причврсти јака свилена нит (лигатура).

После тога, одсечена је испод повијене површине, пањ је дезинфикован јодом, а рана се третира као у првом случају.

Прекид сперматогије

Овај метод се обично користи код рада са малим прасићима. Први део је потпуно идентичан уклањању тестиса лигатима, једина разлика је у томе што се кабл повлачи и увија постепено док се потпуно не одвоји. Неки људи више воле оштру паузу, али пре тога она мора бити притиснута хируршким пинцетом. Лечење ране антисептицима је саставни део операције, тако да нема компликација.

Разбијање кабла се практикује у прасади за сисање

Постоперативна нега

Након операције потребно је организовати континуирано праћење животиње, њено здравствено стање, најмање 5 дана. Од посебног интереса је како се понаша и како се зацјељује рана.

Оловке у којима ће се држати животиња морају бити чисте, сено је свеже и суво. Пиљевина у овом случају је искључена, јер постоји могућност пада у рану, што може изазвати упалу и компликације.

Ако животиња вјерује свом власнику и не паничари када је додирне, можете додатно третирати упаљено мјесто бриљантном зеленом или га размазати бактерицидном масти.

Ако се појавиимпресиван едем, а место инвазије је постало црвено, мораћете да позовете специјалисте, он ће одредити степен компликација и прописати лечење.

Обично, куповина свиња више не захтева активности кастрације, већ их обавља сам узгајивач.Али за оне који се баве узгојем свиња, научите како да урадите ову операцију.Осим ако се не изабере безкрвна метода и примена хемије.Овдје избор припада фармеру, морате знати да без њега не можете, а добро месо неће радити.