Шта је посебно код краља грожђа

Још један резултат успјешне, али тешке, приватне селекције Е.Г. Павловски - хибридни тип Кинглет. Многи су чули о томе, јер има првокласни укус међу сортама мушкатног орашчића. Кинглет се доказао као сировина за добијање скупог вина и висококвалитетних инфузија.

Гроздове сорте Королек

Сорта је слабо проучена због своје релативне младости. Али доступне информације ће бити веома корисне за свакога ко воли да “испроба” нове сорте на својој парцели како би добио висок укус укуса. Штавише, показало се да хибрид није идеалан и да има бројне „зоне“.

Карактеристике разноликости

Кошарица грожђа је млада универзална сорта грожђа. Нови хибридни облик, добивен као резултат селекцијске активности познатог виноградара Е.Г. Павловски. Завичајне сорте је Кхерсон регион. Хибрид добијен из два "родитељска" облика - Тасон и Талисман. Сврха узгоја сорте била је добијање биљке грожђа са укусом мушкатног орашчића која је била отпорна на болне лезије и оштре зимске услове. За већину параметара, Павловски се носио са задатком, иако је степен отпорности на хладноћу био недовољан, што је ограничавало подручје дистрибуције сорте до границе са сјеверном Украјином и Краснодарском територијом Русије.

Према њиховом визуелномкарактеристике хибрида су блиске „родитељу“ Тасони, али према „унутрашњим“ карактеристикама, оно је ослобођено бола потоњег.

Опис сорте:

 1. Крајње рано сазревање - 95-110 дана. Плодови преживљавају и спремни су за бербу почетком августа.
 2. Грмови се одликују великом силом раста. Лоза развијена, смеђа, сазрева до пуне дужине. Листови су средње величине, у облику срца са малим резовима, под нормалним условима су светло зелене боје. Избојци су браон са тамноцрвеним чворићима. Норма утовара је до 45 очију на грму.
 3. Оптималанначин садње је са једногодишњим младицама . Веома осетљив на компатибилност са другим сортама када се користи као графт.
 4. Вриједно је покренути питање спола цвијећа. У многим изворима се наводи да сорта припада бисексуалним биљкама. Али то није истина, па пишу да би побољшали карактеристике биљке. Кинглет има цвијеће са израженом женском функционалношћу.
 5. Продуктивност је умерена. Обим и квалитет усева је под великим утицајем климе.
 6. Висок степен отпорности на мраз - до -25 степени.
 7. Добра отпорност на мокру труљење, на истиниту и пламењачу. Филоксере могу бити веома опасне. Било је случајева пораза деструктивног бактеријског рака грожђа.
 8. Карактеристике коже плода, структура грмља и гранчица чине сортуотпоран на негативне ефекте осе животне активности.Птице могу представљати озбиљну претњу.

Зрела гроздова королека

Карактеристике садње и неге

Осјетљивост на хладноћу и мраз захтијева нужно скривање грмља за зиму.

Да би се одржало стабилно оптерећење, неопходно је систематски скратити изданке и пасторе.

Опис на ~ ини за сузбијање птица:

 • употреба посебних вре} а на мреʻама;
 • стварање посебног мрежастог пода преко грмља (важно је користити материјале који добро преносе светлост и влагу);
 • уградња "доброг старог" страшила;
 • примена савремених модела застрашивача звука.

Рак бактерија је посебно опасан.Ова неизљечива лезија доводи до смањења приноса, погоршања величине и укусних карактеристика бобица, опћег смањења имунитета биљке на ефекте природних фактора и других болести.Биљка је веома слаба, има случајева потпуног уништења грма.Може се пренијети на сусједне биљке.Појављује се у облику тумора налик расту на лози или стаблу, који пролази кроз коре и брзо расте.Фит је жуто-бијела, смеђа или црна.Величина варира од 1 до 40 цм.

Тренутно не постоје ефикасна средства и третмани за рак бактерија, због тога се препоручује да се посебна пажња посвети превентивним мјерама.

Описпревентивне мјере против рака бактерија:

 • систематско стањивање грмља, уклањање осушених, тешко оштећених грана и винове лозе, чишћење мртвог лишћа;
 • благовремено заливање и ђубрење земљишта;
 • компетентан избор и пажљиво руковање младицама, резницама и изданцима;
 • ​​
 • избегавање било каквог механичког оштећења коре биљке;
 • употреба чистих, деконтаминираних алата за негу, руковање и заштиту тачака прекида и оштећења;
 • третман специјалним антибактеријским лековима.

Правовремено наводњавање и ђубрење земљишта

У случају грмља које је захваћено раком бактерија, одмах уклоните болесног грма, перекол и очистите земљиште, оставите гајој "на одмору" за 3-5 сезона.Помоћу правовременог откривања болести можете покушати да уклоните захваћено подручје (лоза се реже до нивоа здраве површине), спалите раст, дезинфицирајте рез са 5% -тном отопином бакар сулфата и размазајте га вртним травњаком.Ако је дебло оштећено, корени су оштећени, или се лезија шири након локалног уклањања подручја са накупљањем, читав грм се уклања.Врло је важно покушати уклонити све коријене из тла (може се замијенити тло у подручју раста обољелог грма).

Прскање угрожених грмља специјалним угљеник-угљеничним препаратима је ефикасно средство контроле филоксере.Посебну пажњу треба посветити дозирању лијека.Пошто је филоксера прилично стабилна, недовољнаконцентрација неће дозволити да се ослободи "боли", а прекомерна концентрација неће донети корист, јер су ови лекови штетни не само за филоксере, већ и за саме грожђе. Искусни виноградари препоручују кориштење 80 цц. припрема на 1 м2. плант ареа.

Воће

Опис карактеристичних знаков јагода и гомиле:

 • Берри је велика. Облик - овални или овално-издужени. Тежина - од 9 до 12 грама.
 • Боја варира од црвенкасто зелене до дубоко црвене и ружичасте, у зависности од степена сазревања, довољности сунчеве светлости и топлоте током сазревања.
 • Одликује га племенитост свог укуса. Изражен богат мушкатни укус. Професионалци и познаваоци примећују комплексан, падајући укус плодова сорте. Сложеност укуса лежи у хармоничној комбинацији слаткоће и ароме мушкатног орашчића, након чега следи укус у облику јагода и ружичастих нота. Многи искусни виноградари кажу укус карамеловог мушкатног орашчића, угоднији од "родитеља" Тасона.
 • Висок садржај шећера, што позитивно утиче на употребу у производњи вина.
 • Јагоде, у неким случајевима, подложне су пуцању. Хорн се не појављује.
 • Пулпа - сочна, густа. Постоје 2-3 мала семена.
 • Кора је густа, прилично густа, али њежна, из тог разлога не утиче на осјећај јела и укуса.
 • Кластери мале величине, тежине - од 0,5 до 1 кг. Облик грозда је конусног облика, понекад крилатог облика.Карактеризира се ломљивост. Као мали недостатак, забележено је неуједначено сазревање бобица на групи.
 • Препоручује се да зрели усјев буде убран из жбуња благовремено, јер “предност” може да утиче на квалитет бобица.

Гомила грожђа Корилек могу досећи тежину од 0,5-1 кг.

Грожђе, због својих својстава, има веома широку примјену. Узгаја се за свежу потрошњу. Королек бобице служе као одлична сировина за припрему висококвалитетног професионалног и домаћег мушкатног вина. Користи се у мешавини скупих десертних вина. Активно се користи за џем, припрему сокова, слатке воћне сластице, итд.

Има прилично добре транспортне и складишне квалитете, што га чини популарним у трговинској сфери. Кинглет је популаран код купаца за следеће индикаторе:

 • лепе гроздове и бобице;
 • слаткоћа и јединствени укус.

Виноградари примећују добру прилагодљивост грмова Королке решавању декоративних задатака - декорацији флексибилним, јаким и лепим винима павиљона, ограда и других објеката на локалитету.