Шта је крик грожђа

У пролеће, често, виноградари посматрају занимљив феномен. Биљни сок почиње снажно да се издваја из лозе, у подручју орезивања или рана. У људима се овај феномен назива плакањем. Људи су заинтересовани за питање - да ли је опасно за саму биљку и како се може зауставити? Одговор на то је одавно примљен и познат.

Плакање биљке је знак здравог грожђа.

Шта је жалосно грожђе

Плакање биљке је знак здравог грожђа. Избор сока показује да биљка има живахан и здрав коријенски систем. У вријеме вегетације грожђе испуњава све површине за раст животном енергијом. Отворени и повређени простори такође су погодни за овај процес. Сок пролази кроз биљку, кроз све гране и винову лозу, који вире, вани, у облику суза, на мјестима оштећења. Количина ослобођене течности увек зависи од тога колико је корен систем јак и здрав. Сам процес може бити заустављен природом. Ово се дешава током периода хлађења. Али са загријавањем, изглед капљица ће се опоравити. Када говоримо о терминима, процес засићења биљке соком у активној фази се наставља за периоде од једног до два мјесеца, чак и ако се гроздови појаве на грму. У случају када грожђе доживљава зимску сезону без губитка,течност из оштећених подручја се зауставља ако су изданци величине 10 цм.

Плакање и опасност за биљку

Трајање процеса, када течност тече из рана биљке, за различите сорте се радикално разликује од других. Због разлога, температура ваздуха и личне карактеристике грма и његов развој. Она почиње у просеку, на дубини од нешто више од 0,5 метара, на температури од: амурске сорте + 4 ° Ц, европских хибрида + 4–4,5 ° Ц, Витис винифера и Лабрусца од + 6 ° Ц, америчке + 8 ° Ц и тако даље Према општој слици кажемо да се процеси, када биљка плаче, превладају на температури од 4 до 9 ° Ц. Сам језик плакања назива се пасока.Његов састав је веома сличан саставу воде. Главна разлика паске од тога је садржај биљних хранива. Садржи:

 • бакар;
 • бор;
 • силицијум;
 • молибден;
 • калцијум;
 • фосфор;
 • калцијум;
 • гвожђе;
 • калијум, итд.

Број елемената, као и њихова концентрација се стално мијењају. Зависи од састава тла. Понекад у њој, а после и у самој биљци, могу се наћи неке аминокиселине. То је састав паске, богат овим елементима који доприноси лечењу одређених болести људског тела. Барем тако кажу научници. Пре много година, кајсија је коришћена у традиционалној медицини да би се уклонила натеченост.

Паска помаже у лечењу одређених болести људског тела

Опасност за биљку од изолације траве јеЧињеница да се ослобађање течности дешава 24 сата, велики број дана. Његова количина износи више од 2 литре у једној сезони. Литраге зависи од старости, величине и здравља биљке. Што више плачемо, мање је течности у систему биљке и самом тлу. Сходно томе, количина хранљивих материја се смањује. Треба предузети одговарајуће мере да се спречи овај проблем.

Укратко, о феномену "паске" можемо рећи:

 1. У периоду феномена долази до губитка влаге и елемената у траговима.
 2. Ови процеси могу довести до смрти грана и биљке у цјелини.
 3. Ако течност уђе у бубреге, оне ће се оксидирати.
 4. Са великом температурном разликом, постројење активно вози пчелињак у свим његовим деловима. Постоји опасност од замрзавања под таквим условима.
 5. Губици који се јављају током губитка влаге могу изазвати губитке у будућем усеву до 25%.
 6. Промене у засићењу укуса бобица.

Узроци оваквих проблема су увек исти. Најчешће је то: оштећење грана биљке током кретања течности, прољетни проток текућине, прекомјерно залијевање и подземне воде, оштро загријавање.

Обрезивање као метода за заустављање плакања

Многи узгајивачи вјерују да редовно обрезивање избјегава прекомјерно плакање. Треба да се направи према одређеним правилима. Ако се не поштују, могуће је нанијети непоправљиву штету грожђу, све до његове смрти. Прва ствар коју треба да знате је времетримминг.Треба га производити од краја зиме до пуног почетка кретања сока кроз структуру биљке.Раст грожђа се може убрзати.Ово се ради уз помоћ микронутријената, који се добијају храњењем.Врло често се прави од мешавине таквих лекова и елемената:

 • калијум перманганат;
 • амонијум молибдат;
 • цинков сулфат;
 • борна киселина;
 • вода.

Всако от елементите на този списък треба да се разводолет лочено.Тек тада их добро измијешајте.А такође и на јесенским биљкама.Треба га направити само пре сечења грожђа.

Неопходни елементи у траговима за грожђе

Занимљива чињеница о "сузности" биљке је да се тај процес одвија и када је грм још увијек покривен.Због контакта оштећених подручја са земљом, постоји опасност од инфекције биљака са различитим инфекцијама.Ако у јесен није било могуће резати винову лозу, онда је боље да се то уради у пролеће или лето, у тренуцима када је сок већ престао да се креће.У тренуцима плакања треба имати на уму које гране су овлажене сузом и потамне, све оне морају бити везане.

Методе за заустављање плача постројења

Сок од грожђа се може зауставити на неколико начина:

 1. Мјеста кроз која се сок може обложити специјалном бојом.Зове се Сурикова.То би требало бити само на природном ланеном сјемену у правилној пропорцији у саставу са борном киселином и кредом.Плакање ће престати.Више слоја боје ће бити примењено -боље се рана затвара и сок од грожђа престаје да се истиче. Ова метода се сматрала брзим у односу на друге.
 2. Примена народне методе. Његова суштина је у сагоревању оштећених подручја. Када се користи овај алат, канали сока се спаљују.
 3. Мање дјелотворна, али још увијек кориштена метода је увијање винове лозе жицом. Најбољи материјал за то је алуминијум. Пасока се знатно смањила, и уопште, престала. Ова опција је контроверзна. Разлог - ризик од сушења грана. Правилно премотавање са жицом треба да буде као уско везивање. На крају одвајања, жица треба да се олабави како би се смањио ризик од гушења постројења. Овај метод се може користити само током топлих периода. Исцељење ране грмља настаје брже ако је сам грм млад.

Специјализовани препарати који су способни за стварање вештачке коре на површини винове лозе. Овај алат боље примијените у прољеће дан прије хладноће или кише.

Да би се зауставио пчелињак, понекад се предузимају додатне радње које доноси власник грмља. У сувом времену грм биљке мање плаче. Његово здравље слаби због константног трошења елемената снаге и трагова. Препоручује се у таквим периодима, обилно залијевање. У тренуцима, ако грм плаче - коријени захтијевају више влаге. Закључујемо: плакање је индикатор здравља биљака.

Превенција паске

Тако да са наступом топлих дана, да не дође у невољу у облику горе описаног проблема,треба спровести превентивне методе.Потребно је подрезивање.Ово ће помоћи да се идентификују и елиминишу оштећена подручја грма.Потребно је извршити обраду резова са накнадним склоништем биљке.Неопходно је извршити ове операције током хладних периода, ако бубрези још нису нарасли.Постоје и други пратећи фактори, као што је локација грана воћа.Стављање у хоризонталну позицију доприноси капљицама које падају на тло, а да не трче по кори.Сама обрезивање треба да се обавља само са танким гранама.Постројења за стрес ће бити минимална.Виноградари морају, без изузетка, бити заинтересовани за временске прогнозе и узети их у обзир приликом резања.

Постоје случајеви да се ослобађање сока догодило већ у периодима дугог топлог времена.Разлог за овај проблем је прекомерно заливање.Количина влаге изазива биљку на претјерано кретање течности кроз винову лозу.