Шта је демодекоз крс Краве

Болести стоке су један од проблема с којима се суочавају почетници и искусни пољопривредници. Демодекоза код крава: шта је то? Да бисте прописали правилан третман, морате знати коју врсту болести и како се она манифестује. Које су ризичне групе и шта треба учинити да се избјегне епидемија у стаду. О томе ћемо говорити у кратком прегледу.

Крава заражена демодикозом може изазвати епидемију у стаду

.

Шта је демодикоза

Ово је сложена кожна болест која узрокује демодекс. Утиче на тело сисара, умножава се у лојним жлездама, луковицама. Главна карактеристика микроорганизма: постоји у огромним колонијама, чији број досеже 4000 хиљада јединки. Животни циклус инсекта траје 30 дана. Током овог периода, он пролази фазу:

  • јаја;
  • ларве;
  • нимфе;
  • имагоес.

Максимална активност крпеља пада на топли период, када се температура околине подигне на 30 степени и више. Најопасније време за инфекцију демодикозом је пролеће и лето. Изван домаћина, паразит постоји без проблема девет дана.

Инвазивна болест демодикозе узрокује значајну економску штету сточарству због смањене продуктивности стоке, споријег раста и развоја, повећане осјетљивости на друге болести, излучивањакоже преузете од интензивно погођених животиња и смрти животиња.

Због повећане осјетљивости на болест и смањеног имунитета, младе животиње су у опасности. Инфекција се дешава кроз контакт са болесним животињама, кроз окружење, особље за одећу. Ако постоји опасност од епидемије у стаду, телад се одваја од крава.

Узрочник болести је Демодек мите

Симптоматологија

Подручја грудног коша, лопатица, главе и леђа постају жаришта оштећења демодикозе. Главни симптоми болести:

  • мале кружне кврге на кожи;
  • губитак косе на местима повреде;
  • Приликом притискања нодула ослобађа се сивкасто-бела течност.

За разлику од других сисара, демодекоза код крава није праћена сврабом, црвенилом.Тачну дијагнозу ће направити само ветеринар под детаљним микроскопским прегледом, серијом посебних тестова.

Симптоматологија демодикозе код крава је блага

Третман

Терапија је у сваком случају индивидуална, стога је немогуће самоздравити се. Све процедуре почињу након потврде дијагнозе и додељују се појединачно за сваку животињу. Зависи од старости, физичког здравља и броја захваћених подручја на телу краве.

За ефикасно лечење демодикозе, животиња је правилно припремљена за тај процес. Стручњаци препоручују темељито испирање коже. Да би омекшали коре, трљајте захваћена подручја топлимсапунаста вода са додатком креолина.После једног дана, звер је опрана раствором пепела.За брушење користите четке.Након процедура, сви инструменти су деконтаминирани.

Да би се сузбила витална активност крпеља, употребљена је дикрезилна емулзија, раствор хлорофос.Разблажује се према прописаној терапији лијековима који се лијече говедом на мјесец дана у интервалима од 4 дана.Побрините се да крава не лиже отопину.

Код лечења паразита, добро се препоручују поткожне ињекције ивермектина.Одређује се индивидуално од стране ветеринара на основу физичких карактеристика краве.Додатно прописано прскање суспензијом Севина.

Пре главног третмана, кожу краве треба третирати креолином

Уз минималне лезије коже, третирати говеда са Ацродек спрејом.Именује се само професионално, на основу перформанси ваше животиње.Поред алата који убијају паразите, потребно је да користите лекове за побољшање стања животиње.Имуностимулишући лекови су укључени у листу обавезних средстава терапије.

Лек за демодикозу је дуг процес који се не може прекинути.Свеобухватна терапија, која ће одредити ветеринара, обавезно завршити. Ако сами зауставите курс, крпељ ће се прилагодити агресивном окружењу дроге и постати хроничан. Због тога ће се са поновљеним третманом теже ријешити.

​​

Превенција

Все новоживотиње које улазе на фарму подлежу обавезној контроли на присуство оштећења демодикозе.У време периода инкубације, краве су изоловане у посебној оловци.На крају изолације, почетницима се саветује да дупло третирају са слабим раствором циперметрина.

Циперметрин се користи за обраду нових чланова стада

Од маја, када се температура околине диже, пажљиво испитајте животиње на присуство паразита.Телад од три месеца старости се испитује на равноправној основи са одраслима.Пацијенти или са сумњом на демодикозу су одвојени од остатка стада.Просторије у којима су се налазиле заражене подвргнуте су темељитом механичком чишћењу и де-жртвовању.Фарма животиња, предмети за негу су дезинфиковани.Особље за одржавање дезинфикује одећу.

За профилактически сврстане, стадо се храна основним сумпором.Именована је од децембра до марта.Потребну дозу израчунава ветеринар.

Можете се консултовати са специјалистом о ињекцији и ивомеку.Ово је лек који неће дозволити крпељу да нападне стоку.Међутим, месо таквих стоке неколико месеци није погодно за храну.

Не заборавите на рационалан мени за ваше животиње.Исцрпљени организми су подложни нападу паразита много брже него здрави.Зато размислите о комплетној исхрани, која ће бити обогаћена витаминима, микроелементима.

Сумпор одустаје од демодектичког гриња

Да би се елиминисала болест крава, пазити на хигијену просторија у којимаје твоје стадо.Редовно чишћење, дезинфекција, замена постељине ће вам уштедети проблеме и накнадне нежељене процедуре.Опарити са кључалом водом, хранити.

Слиједећи ове једноставне савјете, не само да ћете брзо зацијелити своје животиње, већ ћете спријечити и почетак болести. Придржавајући се уобичајених хигијенских правила (чишћење, чишћење, дезинфекција), штите стоку од појаве непријатног пламена - демодикоза. Добра исхрана минералним и витаминским додацима неће дозволити животињама да имунитет опада, што их чини рањивим на нападе микроорганизама.