Шта је бекство замене на грожђу, какав је његов значај

Узгој грожђа је тежак посао који се награђује укусном и здравом бербом бобичастог воћа.Да би грмови из године у годину производили велики и квалитетни усев, посебну пажњу треба посветити питањима формирања и резидбе.Ове процедуре имају за циљ жетву висококвалитетних плодних винова лоза за текућу сезону, као и замјенске изданке за надолазеће.

Улога супституционих избојака је веома велика.Они вам омогућују да ажурирате винову лозу, што омогућава контролу квалитативних и квантитативних показатеља приноса.

Замена пуца на фотографији

Али да би сви процеси ишли у правом смеру, потребно је да се придржавате одређеног броја захтева и правила приликом извођења поступака сечења и обликовања,у избору и припреми плодних винова лоза и чворова супституције.

Опште информације, концепти

Бекство је део биљке која садржи стабљику и лишће и пупољке који проклијају на њему.У виноградарству, пуцање треба схватити као лозу са свим њеним деловима.

Есцапе је основа на којој се формирају цватови и бобице.Због тога је његова улога толико велика у свим питањима раста иразвој грожђа.

 • Побег гроздја има следеће елементе:
 • Главни бекство.
 • Пасинок је стабљика која се развила из главног пуцња.
 • Листна петељка - уски део листа, део његове везе са стаблом.
 • Зимски пупољак је клица која ће проклијати у облику посинка након зимовања.
 • Мрежа је модификована стабљика, која представља танак, дуг и коврчав пуцањ са дугим интернодијама. Обавља функцију фиксирања постројења у одређеном положају.

Избегавање замене је краткотрајно беживотно одртавање од 2 до 4 године.

Користи се за припрему квалитетне лозе која ће дати у наредној сезони. На колоквијалном језику виноградари користе идеју замене чворова. Често, ово име је еквивалентно концепту замене за бекство. Неки узгајивачи разликују своје значење. Најчешће је круница врло кратка стабљика.

Структура гроздова грожђа с именима дијелова

Поред тога, када се разматрају питања везана за бекство, потребно је имати идеју о још неколико фундаменталних појмова:

 • Бусх рукав - вишегодишња лоза која је достигла дужину од више од 40 цм, која се пружа од главе грма.
 • Везица воћа је вино које служи као средство за жетву. Овисно о начину обликовања, може се састојати од двогодишњег рога, плодне лозе и чвора замјене, или само рога и стријеле.
 • Рог је кратка вишегодишња лоза (мање од 40 цм).
 • Воћне или плодоносне стријеле -јака млада годишња лоза са 5–12 очију, на којој се развијају кластери.
 • Формирање грмља је годишњи поступак за одређивање и организовање структуре, облика, оптерећења и величине постројења.
 • Обрезивање грма - уклањање свих непотребних формација (изданци, листови, цватови, очи).
 • Оптерећење пуцња је концепт који приказује стварни број изданака на грму. Користи се за одређивање оптималних волумена приноса уз одржавање квалитета плодова и здравља саме биљке.

Фруитинг арров анд олд слееве

Обрезивање и обликовање

За повољне услове за узгој грмова винове лозе, на свакој рукави мора бити присутна једна или више воћних веза. Они ће осигурати раст усјева у текућим и наредним сезонама. Чвор замене је неопходан тако да лоза не расте, а њена плодоносна подручја се не уклањају из дебла и кореновог система. Дакле, ако не остављате изданке замене, јер ће плодна винова лоза морати да користи најбоље стабљике на воћној вези, а то је најудаљеније од базе.

Стога ће раст грма довести до потешкоћа у испоруци хранљивих материја и елемената, што ће утицати на принос и квалитет плодова.

Начело обрезовања винове лозе

Избегавање замене игра велику улогу у формирању грмља. Формирање се врши како би се створила квалитетна воћна веза, која омогућава да се смањи степен раста.грожђа, задржавајући свој квалитет плодности. То вам омогућава да припремите биљку за следећу сезону, да подесите оптерећење изданака. Када се изврши, замјенски изданци се стварају резањем доњих изданака за 2–4 ока. Замјенски чворови су створени од младих трсова, који се налазе испод стрелица плодног. Стрелице су такође ошишане у зависности од старости усева, сорте и других карактеристика култивације. То је на стрелици плодног да се развијају цвасти и гроздови, који се уклањају у другим деловима грма како би се створило нормално оптерећење.

Аутунална обрезивање грожђа се врши са залихама

Формирање винове лозе је у јесен и прољеће.

Јесени листови се уклањају из винове лозе и свих других биљних формација, а потреба за тим је нестала. Остају само замјенски чворови, у траженој количини. Препоручује се да се број избојака и очију остави са вишком, без обзира на начин формирања и сечења. Треба имати на уму да је зимовање увек ризик од смрти и оштећења биљке од неповољних климатских услова. Обликовање опруге има улогу финалне прилагодбе чахуре, а све зимске лозе се након зимовања уклањају, замјењују се замјенски чворови.

Грожђе грожђа припремљено за зиму

Методе формирања заменских изданака

Настанак грмља одвија се на неколико начина:

 • Припрема замене курве.
 • Не остављајући замјенску кују, на рачунплодоносне стрелице.
 • С помосьу окончаниа плодове.
 • Са кратким резањем стрелица плодног.

Метода без посебне припреме заменских парцела

Подразумева коришћење избојака из стријеле за плодност као "ресурс за усеве".Јединица воћа са овом методом састоји се само од стријеле за плодоношење.Рез је не дужи од 15 очију.Да би се избегао, користи се замена стабљике која се налази најближе рукаву.

Обрезивање грожђа без чвора замене

Приликом избора винове лозе, не заборавите принцип локације - он треба да расте на спољашњем делу реза.

У јесен, вино воћа се реже тако да остаје само бекство замене.За осигурање, препоруча се оставити 2 ближе стабљици стабљике.Таква мјера ће избјећи потешкоће у случају да једна од њих умре или је оштећена као посљедица зимовања.

Када се формира уз помоћ ојачаног воћног карика, у процесу припреме остају 2 стријеле плода.Они су паралелни.Њихово присуство вам омогућава да добијете већи број очију, што утиче на повећање нивоа квалитета избора здравих и добро лоцираних.

Овај начин обликовања може се извести са или без припреме замјенских чворова.

Обрезивање пролећа се врши након што су оставили мраз

Формирање ојачане везе воћа подразумева следеће карактеристике:

Током јесењег обрезивања на везиплодни листови 2-4 најближи бази стабљике. Њихова дужина зависи од карактеристика грмља, сорте грожђа и захтева квалитета усева. Обично би требало укључити 8-15 очију. У прољеће, за вријеме коначне резидбе, остала су 2 бијега. Изаберите најздравије и најјаче.

Лијеве годишње винове лозе ће бити ојачане воћне везе ове сезоне. Према томе, могуће је припремити замјенске изданке за такве везе. Они су 2 доње стабљике на лози, које су ближе глави грма.

Възстановаване на плодове и заместително побарване

Формирање уз помоћ побољшане везе воћа има своје предности и недостатке. Предности укључују чињеницу да присуство великог броја зелених очију на пролеће омогућава да изаберете најмоћније и здравије. Осим тога, овај систем вам омогућује да избјегнете појаву великих подручја винове лозе "неиспуњених" усјева.

Недостаци овог метода укључују велики број зелених очију. Екстра је потребно уклонити у прољеће, али до тада су већ потрошили одређени дио хранљивих састојака који би могли ићи на раст главних дијелова биљке.

У методи ојачаних веза, винова лоза се продужава сваке године на удаљености између гране и првог изданка. Пре или касније, вино ће постати предуго, што ће негативно утицати на принос, као и на здравље и развој биљке. У овом случају, морате ажурирати рукав. За то се користе успавани пупољци, који у пролећеразвијају се у изданке на рукаву. Они су сачувани и почињу да развијају млади плодни рукав. Стара плодоносна стрелица је уклоњена.

Начин формирања везе воћа са кратким резањем плодних стријела

Ова опција је веома популарна код аматерског узгоја грожђа.

Овај метод вам омогућава да повећате ниво шећера у воћу. Повећава запремину вишегодишњег дрвета, што плодоносно утиче на карактеристике усева. Уз кратку резидбу, као плодна веза користе се само годишњи изданци. Резови су врло кратки - не преостаје више од 3 рупе. Од њих се развија од једне до три лозе. Обично на једном рукаву расте неколико воћних веза. У јесен, приликом резидбе, најнижа стабљика се задржава као замена. Сви остали се уклањају, а замјенски чвор се скраћује тако да остане 3 ока.

Кратко обрезивање плодних стријела

Овим методом рукави су веома кратки и називају се рогови.

Размак између рогова на рамену не би требало да буде: мање од 10 цм ако се воћна веза састоји од једне лозе и мање од 30 цм када се веза састоји од 3 лозе. Као средство за сузбијање неизбежног издужења рога, узгајивачи користе зимски пупољак који се појављује на дну рога. Нажалост, она расте на правом мјесту не сваке сезоне. Изглед зелене шпијунке на дну рога стимулисан је кратким резањем изданака. Дакле, када је обрезивање оставило само једну шпијунку.

Смањење оптерећења ослобађа храњиве састојке које биљка користи за развој бубрега у хибернацији.

Метод са припремом замене чворова

У пролеће млади зелени избојци почињу да расту на кучки замене. Од њих је остало 1 или 2, а остали су избачени. Штавише, лакше их је уклонити када су проклијале за 10-15 цм.Важно је осигурати да леви ударац, који је најближи бази, расте према ван, односно у супротном смеру од тачке сечења.

У јесен се одсече воћна карика која је донела жетву и формира се нова од кучке уз припрему за замену наредне сезоне. Ово се понавља сваке године док се вино не остари и дође време да га замени.

За вријеме поступка припреме замјене, многи узгајивачи се питају - зашто прољетни изданак мора расти према ван, у супротном смјеру од точке резања?

\ т

Обрезивање винове лозе са чворовима замене

Овакав систем омогућава да се осигура дуготрајна употреба једног рукавца, јер се сви резови, ране и оштећења налазе на једној страни (горе). Такво постављање рана ће вам омогућити да задржите нетакнут систем испоруке хранљивих материја на доњој страни.

Замена за бекство во лета се активно развија

.

Да би се постигао такав систем, потребно је осигурати да су испуњени сљедећи услови:

 1. Ако се током опуштања у пролеће, изданак који је најближи бази расте према споља, затим његоваНалази се изнад одласка, последња стабла ће бити стрелица плодног. Сви други избојци се сломе.
 2. Ако је најближи подножју пуцњака расте према унутра, а изнад је "спољна" стабљика, тада избија прва. Ово је учињено, чак и ако постоје само два бијега на замјенском чвору, то јест, само једна стабљика ће остати након разбијања.
 3. Ако је на заменљивој кујици израсло само једно пуцање, онда је све остало онакво какво јесте, без обзира на то где је проклијало - изнутра или споља.

Чвор замене мора нужно бити ближи бази од плодне лозе.

Иначе ће се погоршати због недостатка хранљивих материја (све ће ићи на плодну винову лозу) и неће бити у будућности за формирање воћне везе. Ова мера смањује степен прекомерног раста винове лозе.