Ширење девојачког грожђа

Репродукција девојачког грожђа резницама на пролеће је популарна међу људима, али то није једини начин. Многи су у јесен убацили украсну биљку, неки користе природне резнице или семена.

Сечење

Једна од најједноставнијих и најефикаснијих метода за садњу грожђа је да се размножава резницама. Користећи сечива добијате неколико резница са успаваним или активним пупољцима.

Предности:

 • велика вероватноћа усађивања;
 • грана се брже развија и расте;
 • може се садити одмах на отвореном тлу.

Репродукција девојачког грожђа са резницама врши се углавном у пролеће. Ово је повољан период, јер активни покрет сокова почиње у биљци, пупољци се пробуде.

Али постоје и ризици: ако тло није довољно загријано, исцрпљено или када дође до хладног пуцања, резање ће умријети. Међутим, због једноставности методе ће се поновити поступак.

Технологија

Припрема материјала за пресађивање:

 1. Нађите грану дебљине барем једноставне оловке.
 2. Изрежите оштрим, чистим ножем или шкарама. Онтребало би да буде 4-5 бубрега.
 3. Убаците стабљику у наводњавану земљу. Можете додати ђубриво.
 4. Осигурајте усправно.

Осим тога, они штите будући грм од ужареног сунца, редовно навлажују земљу и проверавају да ли је добро укорењена.

Датуми:

Могуће је и ширење резница у јесен. Али узмите у обзир временски фактор. Ако одлучите да засадите нови грм, изаберите топао сунчан дан. Идеално - рана јесен или индијско лето. Техника је иста, само се више пажње посвећује наводњавању и ђубриву.

Главни задатак је да проклија клице тако да не изумре током хладног пуцања.

Оптимално време:

 • април-октобар за пресађивање младих винове лозе са коренима на ново место, пресађивање - ако је време топло;
 • јануар-фебруар за бербу садница за пролеће;
 • Свибањ-липањ је погодан за прољетно сјечење девојака грожђа.

Овај метод оплемењивања је оптималан за културу јер је непретенциозан, релативно отпоран на болести, временске услове, осиромашена тла. За то не захтева посебну бригу. Такође, из једног винове лозе можете добити много резница, што повећава шансе за успех.

Размножавање слојевима

Женско грожђе, као и свако вино, има велики број зрачних слојева. Могу се користити за узгој украсног биља. Они га троше само на пролеће, јер успостављени су повољни климатски услови.

Технологија:

 1. Изаберите дугачку трепавицу са неколико пупољака.
 2. Загризите се оштрицом.
 3. Овај синусоид треба да буде уроњен у земљу на малим површинама: део у земљи, други у ваздуху, опет у земљу, итд.
 4. Бич, који се налази у земљишту, фиксиран је у земљиште са иглом или спајалицом.
 5. После садње потребно је добро залити девојачке грожђе.

Постоји још један начин са пречицом. Његово благо посуто земљом у залијеваном жлијебу оставља сегмент од 10-15 цм у зраку.

Друге методе

Постоје и методе за размножавање коријена и сјеменки. Први је погодан јер постоји много таквог садног материјала. Због тога се систем у сваком тренутку одсеца, ставља у оплођену и залијевану рупу. Важно је да растојање до родитељске пузавице буде дуже од 1 м.

Сјеменке су оптималне ако не постоји одрасли грм донора. Можете га садити у прољеће или јесен у загријаном залеђеном тлу, прије него што се ово гнојиво примијени. Недостатак методе: материјал се не може смирити, ићи неравномјерно.

Ефикаснији начин је узгајање садница зими, које можете пресадити у прољеће у отвореном тлу. Препоручује се стврдњавање семена натапањем или калцинацијом.

Брига за украсно биље

Неки сматрају да су девојачка грожђа полу-жестока култура, од тада за њега скоро да не треба брига. Међутим, постоје трикови који ће вам помоћи да добијете жељени декор на сајту са већим шансама за успех.

Место за слетање

Било које место ће бити погодно за садњу и гајење ове сорте, али боја листа зависи од тога:

 • на сунчаној јужној страни ће бити црвена или наранџаста;
 • на северу - уобичајена зелена.

Такође је пожељно успоставити потпорањ или засадити грм поред зида, ограду. У будућности, када расте, неће бити потребно решавати проблем уз подршку винове лозе. Не постоје посебни захтјеви за тло, уобичајене култивиране.

Припремите добро ископану бунар са сломљеном дренажом од цигле и додајте мало ђубрива или компоста.

Заливање

У умјереним климатским увјетима ова врста грожђа не треба додатно залијевање. Да бисте стимулисали раст, можете направити малу количину течности 3-4 пута годишње, ако је време суво и топло. Ако пада киша, онда није потребно залијевање: коријење може трунути.

Зимовање

Девојачко грожђе у рану јесен добија прелепу светло црвену боју. Након што листови падну, вино остаје.

Лоза не захтева заштиту од мраза, за разлику од јестивог грожђа. Лако толерише минус температуру. Смрзнути избојци се брзо обнављају, тако да зима чак доприноси обнављању пупова и активној сезони раста.

Формација

Девојка је лијана. За неколико година, може омотати зид око куће или високу ограду. Не треба формирање, добро расте и без њега. Можете уклонити вишак изданака, дајући биљци естетски атрактиван изглед по вољи.

Други случај је одрасла биљка преоптерећена теговима листа. Онда му је потребна подршка или орезивање.

Болести и штеточине

Култура нема проблема са традиционалним инфекцијама или штетниминсекти.Има висок имунитет, као коров.Због тога није неопходно обрадити, хранити или прскати девојачко грожђе.Даје нејестиве плодове који не привлаче инсекте.

Плусеви и минуси културе

Истакните такве предности девојачких грожђа:

 • брз развој изданака;
 • недостатак бриге;
 • отпорност на мраз, болест, недостатак светлости;
 • не треба оплодити;
 • је лако разблажити;
 • штити зидове и темеље од прегревања, вишка влаге;
 • изгледа лепо током вегетације.

Али култура није без недостатака које треба узети у обзир приликом слијетања на приватну парцелу.Њихово уништење може се уништити под плочама или плочицама.Исто се догађа са зидовима и темељима.Понекад избојци и резнице падају у одводне цеви, зачепљујући их.Пузавци поред прозора снажно заклањају светлост.

Најзначајнији минус је јак, коврчав коријенски систем.Шири се под земљом на велике удаљености, што спречава садњу других биљака.

Неки сматрају да је дуга зима лијане минус.У прољеће може дуго спавати, остављајући голу винову лозу на позадини зелених биљака.Али овај недостатак је прилично контроверзан, јер свака врста има своју активну сезону раста.

Са добро одабраним местом за слијетање, пењач се пење на било коју глатку површину.Дужина трепавица износи 2-3 м, а укупна дужина до 20 м. То је вишегодишња украсна биљка која не требаектра царе.Лако се размножава на било који начин: резнице, наношење слојева, семе.