Шема и правила за сечење парадајза Томато

Једна од важних процедура за узгој рајчица је побољшање. Правовремено и правилно кидање бочних процеса пружа могућност да се добије обилна жетва великог и сочног поврћа. Како рајчице грожђа на отвореном пољу и стакленику - релевантне информације за многе вртларе.

За шта је операција?

У процесу развоја насилни раст је карактеристичан за парадајз. Ектра зелени одузимају из жбуна све хранљиве материје и влагу, што негативно утиче на будућу жетву. Број поврћа се не смањује, али се формирају мали, јер грм није у стању да обезбеди храну за велику зелену масу и потпуно дозревање плодова.

Што је пасинкование рајчица - ово је поступак за уклањање вишка младих младица формираних у осовинама листова. Зову се и пасторке. Ако се не одсече на време, биљка ће интензивно повећавати зелену масу, формирајући мале и неукусне плодове.

Често вртлари, поготово неискусни, пропуштају време да одсеку додатне пасторке или се боје да се клоне клице како не би наштетили грмљу. Као резултатмлади избојци се претварају у масивне и дуге стабљике. Након тога њихово уклањање постаје проблематично и може нашкодити читавој биљци. Да бисте уклонили терет са грма и тиме повећали његову продуктивност, треба да знате када и како правилно сејати парадајз.

Неке суптилности

Да би се сачувао интегритет грма и да се не уништи током поступка, боље је узети у обзир неке суптилности.

 1. Посинке треба уклонити у почетној фази раста, када још нису достигле дужину од 5 цм, а након одсецања танких изданака, грмље ће се брзо опоравити и неће смањити продуктивност.
 2. Парадајз треба оцењивати ујутро иу сувом времену. Током дана, ране ће се осушити и повући, па је ризик од инфекције са било којом инфекцијом минималан.
 3. Штакање болесних биљака треба да буде последња ствар која елиминише ризик од инфекције здравих грмља кроз алат.
 4. Уклоњени делови се уклањају са локације и одлажу, јер су извор различитих инфекција.

Када је најбоље спровести поступак

Први аксиларни процеси појављују се већ на садницама, дакле, одмах након искрцаја, морају бити степални. У овој фази раста, додатни процеси су мали - 1-3 цм дужине. Након њиховог уклањања, биљка неће доживјети јак стрес.

Поступак стезања се спроводи редовно како би се створио леп и снажан грм.

Није тешко разликовати пасторка од обичног листа - он се формира испод прве четке за цвијеће.

Како штипати другачијевиевс

За сваку сорту парадајза користи се другачија схема слагања. Као што знате, постоје 3 главне врсте ове културе:

 • неодређени - високи грмови, који се одликују сталним растом;
 • детерминанта - среднерослие биљке које достижу одређену тачку раста и заустављају свој развој;
 • супердетерминант - не треба да се углављује, намењен за садњу на отвореном терену.

Индетерминате

За сорте неодређене групе карактеристичан је брзи раст, тако да вишак изданака и лишћа одузимају све хранљиве материје, што смањује продуктивност биљке.

Настанение недолоченних парадајзов в 1 стене

Како одредити биљке ове врсте - суштина такве манипулације за неодређене сорте је очување једног стабла, понекад два, у зависности од сорте. Све остале процесе у осовинама листова треба одрезати.

Детерминанте

Уклањање пасторака на парадајзу детерминистичког типа је много теже, јер је ризик од уништења плодног пуца и губитка читавог усјева висок. Биљка престаје да расте након формирања апикалне четке.

Постоји дефинитивна шема како исправно уштинути парадајз детерминантне сорте:
 • немогуће је одсећи изданке који нису дуги 5 цм;
 • прије почетка манипулације потребно је одлучити који ће пастор постати главни - 2-3 пуца оставити за добру жетву, а остатакремове;
 • у случају да сумњате у то које је клице секундарно, можете одложити пасинковку процедуру, и стегнути непотребан бијег да зауставите раст.

Када је посађено у отвореној башти, операција није потребна.Биће прикладно да се у стакленику стиснете парадајз.Ако се ова манипулација не спроведе - жетва ће бити мала и сиромашна.

Захваљујући савременом узгоју, изведени су многи детерминантни хибриди који не захтевају штипање, под условом да се сви непотребни клице уклоне пре прве четкице цвећа.Најпопуларнији међу баштованима су Аљаска, Москвицх, Бони, Иамал, Роцкет.

У затвореном простору

Операција за уклањање клице из усјева у стакленику спроводи се како би се повећало време за плодност и повећала продуктивност на малом простору.

Када и како гледати парадајз у стакленику, потребно је да штипате врх биљке чим биљка ослободи два цвијећа.Суштина поступка је да се уклони врх.

За бољи раст и развој посинка, жбуње је потребно најмање пет и не више од седам пута годишње.

За засађивање у затвореном тлу, боље је користити детерминантне сорте, које остављају само једну стабљику када се формирају, и додатни изданак за наставак испод прве цвјетне четке.

За средње и високе сорте пасинкование парадајза у стакленику укључује уклањање резервног изданка и грмља подвезица до ослонца.Израсли недовољни узорцистакленику, не треба обрезивање.

У отвореном врту

Пасинковат парадајз на отвореном тлу на два начина.

 1. Операција се обавља једном у последњим данима јула или у првим данима августа, уклањајући све непотребне процесе и остављајући неколико листова преко плодова.
 2. Поновљено уклањање пасторка са интервалом од 10 дана. Приликом формирања биљке са једним стабљиком остаје један главни изданак. Двострука - до главне гране додаје се шпијун листа, формирана испод првог цвијета. Када се формира у три стабљике - оставите следећи изданак, који се формира изнад другог цвета.

Које сорте не треба обрезати

Постоји много недовољних сорти које не треба да буду одсечене посинцима:
 • Лади Фингерс;
 • Црвенкапа;
 • Буиан;
 • Цомет;
 • Марс;
 • Сновдроп;
 • Амбер.

Ниско растуће биљке формирају велики број воћних четкица и дају рану жетву. Намењени су за узгој у отвореној башти.

Како и боље уклонити клице

Можете да ручно уклоните пасторке на парадајзу носећи гумене рукавице. Прво је одређен вишак пуцња, затим је прекривен са два прста, љуља се у различитим правцима и одсечен.

Неки вртлари обављају ову процедуру са оштрим сечивом, ножем или маказама. Пре покретања операције потребно је:

 • изоштрити предмет за резање тако да је ризик од повреде током уклањања клијања минималан;
 • избришипотребно је што је могуће брже и прецизније - то смањује ризик од оштећења здравог ткива на главним изданцима;
 • када се обрезује пасторак, они остављају мали пенулецх дужине 1-1,5 цм - спречавају формирање нових процеса;
 • обрезивање пресавијено на једном мјесту, затим збрињавање.

Секатери за штипање рајчица

Поновно штипање се врши ако се на месту уклоњених клица почну појављивати нове.Иако се ово дешава веома ретко.

Понекад грмови, који су већ формирали четкицу, могу развити бројне изданке у доњем делу.Друге биљке развијају младе израсле из успаваних пупова који нису пасторци.Такви феномени су карактеристични за неке сорте или узроковани вишком азотних ђубрива.

Знајући када и како узгајати парадајз на отвореном и у стакленицима, моћи ћете да узгајате јаке жбуње, да им направите прави облик и да добијете висококвалитетан и обилан усев парадајза.Запамтите да се за сваку сорту користи другачија шема за слагање ха и отворених и затворених кревета.