Шема формирања трешње у шпанском Бушу Цхерри

Слатка трешња је високо воћно дрво које расте до 5–6 м дужине, што ствара неугодности приликом жетве, тако да оне годишње обрезују гране. Једна од заједничких шема је формирање трешања према типу шпанског грма.

Техника формирања “шпанског грма” омогућава вам да узгајате ниско дрво

Сврха поступка

Неконтролисани раст вишње може створити многе проблеме. Дрвеће, чији раст прелази утврђене стандарде, одликује се слабим плодним и подложним болестима.

Трешње - биљка која воли светлост, велике гране стварају сенку на централном стаблу, што доводи до развоја болести и штеточина.

Препоручује се да се трешње обликују према типу шпанског грма из следећих разлога:

 1. Поједностављена процедура за жетву смањењем висине постројења.
 2. Компактнија је локација на парцели (посебно важно ако је површина земљишта мала).
 3. Побољшан квалитет усева услед доброг осветљења пртљажника.

Карактеристика обликовања

Проблеми повезани са пребрзим растом трешања решени су обликовањем трешања у стилу шпанског грма. Ова метода укључује скраћивање стабла до величине грма - висине 2,5 м. По први пут овај методпримењен је на плантажама шпанског језика. Са једног хектара земље сакупили су до 20 тона усева трешње, у облику шпанског грма.

Због ограничења висине, берба је доступна без употребе љестве. Круна трешања шпанског грмља састоји се од малог дебла и 4-5 скелетних грана.

Овај тип обликовања вам омогућава да засадите дрвеће на удаљености од 3–4,5 м између редова. Квалитет плодова се побољшава, дрво ће сада потрошити све своје снаге на њихово формирање, а не на раст.

Прво је тестиран на Иберијском полуострву. Најчешћи тип обрезивања шпанског грма примљен је у јужној Европи, па је вредно узети у обзир да је дизајниран за топлу климу. Трешња, која расте у хладнијим климама, биће мање отпорна на ниске температуре. Ако је зимски регион карактерисан озбиљношћу, формирање трешања према типу шпанског грма може само да нашкоди. У овом случају, период плодоношења долази годину или двије касније од рока.

Формирање је погодно за узгој стабала:

 1. На снажним подлогама на лаким тлима.
 2. На плодним тлима.
 3. У умјереним климама.

Гране које прелазе специфициране димензије од 2,5 м годишње се уклањају. Проведите поступак у јесен или прољеће. Требало би да прочисти и скрати гране које спречавају улазак светлости у стабљику и плод. Освежите старе гране плодоношења и направите мали рез.

Структура вишње

Разумети како се ради стањивањебавити се његовом структуром.

 1. Штамб - доњи део трупа, на коме зависи животни век, отпорност на мраз и друга својства дрвета. Почиње у бази и завршава у најближој грани са земље.
 2. Средишњи проводник - најмасивнија грана која расте у вертикалном правцу, основа је костура дрвета.
 3. Скелетне гране стварају костур круне, оне расту током година и недодирљиве су.
 4. Полу-скелетне гране - заједно са скелетним гранама представљају гране другог реда.
 5. Наставак бекства - раст централног диригента и других грана претходне године. Они су показатељ здравља и правилног развоја целог стабла.
 6. Вегетативни изданци су одговорни за раст стабла, користе се за репродукцију трешања.
 7. Генеративне прерасте гране припадају трећем поретку, оне су одговорне за плодност дрвета.

Некад су гране трешње подељене на типове:

 1. Раст - на њима долази до формирања пупољака. Да би се зауставио раст дрвета, препоручује се чишћење у јесен.
 2. Мјешовите - густе гране које интензивно доносе плодове и обдарене су великим бројем листова.
 3. Букет гране достиже дужину не већу од 30 цм, већина плодова расте на њима. У првим годинама живота, зреле бобице на њима се брзо распадају, проблем нестаје након 4–5 година.
 4. Врхови - ове гране расту у вертикалном правцу, на њима никада нема плодова. Овај тип гране се прво уклања у случају јакихслабљење дрвета након мраза: такав корак поново помаже да се преобликује круна дрвета.
 5. Љето или прерано - танке гране које се формирају од растућих тачака на мешовитим изданцима.

Настанение на черепахта 1 година са съсества

Алгоритам за засадаване

Съдържасето за създаване на черно в стиле шпанского граза., потребно је слиједити одређени образац:

 1. Садница треба бити на малом брду најмање 2,5 метра од подземне воде.
 2. Земљиште које је најпогодније за биљку је пјесковито.
 3. Пространство на распространение авлаетса солнечној страни двора.

Алгоритам садње:

 1. Припремите јаму у јесен, величине 60к60к60 цм, одвојите црни слој земље од црвеног.
 2. Ако је потребно, напуните дренажу.
 3. Помешајте црни слој са компостом или хумусом, назад до облика малог брда.
 4. Закопати двогодишњу младицу у земљу, врат корена треба да буде на нивоу тла.
 5. Олујајте земљу и сипајте воду на њу.

Шема обрезивања

Формирање трешње је веома важно у процесу одласка.Шпански грм - шема која вам омогућава да на вашем локалитету узгајате добро уређене, компактне дрвеће, које доносе плодове.

 1. У првој години у прољеће, прије паузе пупољка, дрвеће се орезује на висини од 30–75 цм, а удаљеност овиси о жељеној висини будуће биљке.Што су нижи пупољци на средишњем водичу, то је дрво краће.Чим избојци достижу висину од пола метра(то се догоди љети), потребно их је скратити за 15 цм од резања на деблу. У јесен, гране би требале расти до своје раније величине. У овом тренутку, два решетка су везана и везана за изданке другог реда. У касној јесени, сви изданци, изузев централног и хоризонтално растућег, сече до 25 цм од базе. Такође изравнати веома густа места.
 2. У другој години у пролеће, избојци се поново изрежу на исту дужину. Најбоље време за одржавање је време цветања. Сечите само када су избојци достигли дужину од нешто више од пола метра. У супротном, орезивање треба одложити. Крајем јесени, избојци трећег реда, који би требало да нарасту до 60 цм дужине, такође су одсечени за 25 цм, као и гране другог реда. Гране које остају необрезане ускоро ће почети да доносе плодове. У овом тренутку је завршена главна фаза формирања шпанског грма. Ако гране немају времена да достигну потребну дужину по термину, препоручује се прибјегавање ђубривима за додатно храњење и стимулисање раста.
 3. У трећој години скратите гране трећег реда, оставите једну или две доње гране, након чега почиње задебљање круне.
 4. До краја животног века дрвећа, потребно је одржати дату форму, а да би се то урадило, сваке године је потребно уклонити старе гране које згусну круну. Да би се одржала равнотежа између броја плодова и раста стабла, препоручује се да се гране које носе воћке, као и гране изван круне, замењују годишње.

Схема за настројка черепов по типу шпанского граза

Бранцх Прунинг Гуиде

Обрезивање дебелих грана трешње не би требало да буде окомито или паралелно са деблом. У овом случају, ране ће бити дугачке и лоше зарасле. Да не би наштетили дрвету, потребно је извршити рез на прилив.Ако се линија не може одредити, потребно је увести линију која је окомита на грану и паралелна са стаблом и извршити рез у средини угла.Танке гране су исечене косо са резачем.

Време током резидбе треба да буде суво и не ветровито. Температура ваздуха у пролеће треба да буде изнад нуле. Љети треба одабрати сухи хладан дан. Формирање грана у јесен такође се врши на позитивној температури и сувом времену. Препоручљиво је да то урадите почетком јесени, јер је обрезивање стрес за дрво, и требало би да има времена да се опорави и добије снагу пре мраза. Резана места, без обзира на доба године, третирају се вртом или бојама на биљном сушару.

Обрезование на черного через дъждок се дешава на сухин и без дажд

Закључак

Формирање трешње према шеми Шпанска грм је фасцинантна активност која захтијева напор. Не заборавите да ће само исправан секвенцијални приступ бити у могућности да обезбеди оптималан резултат орезивања грана. Неопходно је обратити пажњу на стање дрвета након таквог орезивања, иако је погодно за вртлара приликом жетве, јер дрво може изгубити отпорност на манифестације спољашњег окружења под одређеним условима.