Шема јесење крушке крушке

Готово сви људи воле плодове крушке. Али морате се побринути за крушку како бисте систематски примали слатке плодове. Важно је не само да се залије у суши, да се храни, већ и да се уради процедура обрезивања. У овом чланку ће се објаснити како се на јесен могу правилно сакупљати крушке.

Обрезивање гране крушке без воћних пупољака

Обрезивање јесени крушке и његове особине

Обрезивање крушака у јесен се врши сваке године, осим за прву годину раста.

Обрезивање јесени крушке почиње од треће декаде августа до средине септембра.

Током овог периода, крушка се не реже много. Ако одмах исечете много грана, дрво ће изгубити снагу и можда неће преживети зиму. Било је то у септембру да се сок спорије креће уз дрво, али се ипак не зауставља у потпуности. Због тога ће крушка покушати да затегне свеже кришке. У том процесу, дрво троши много енергије, коју биљка чува за зиму. Како резати крушку на јесен?

Формирање круне у прве 4 године

Јесенска процедура се одвија према овој шеми:

 • Изрежите сухе и болесне гране. Суве гране могу се одвојити од мраза и ухватити здраве гране.
 • Уклоните гране које расту под углом од око 90 степени.
 • Друге гране које су погрешнерасте, делимично уклоњен. Зато је у јесен боље одрезати гране које спречавају развој плодних грана.
 • Подружнице, које по вашем мишљењу морају бити уклоњене, требало би скратити, али у потпуности уклонити идуће године.

Важно је знати да приликом уклањања грана, конопља не остаје. После сечења, само прстен треба да остане у бази.

Сечене гране се спаљују у јесен због присуства патогених бактерија на њима. Могу погодити друге биљке у врту.

Зашто вам је потребна резидба за крушку?

Писмено обрезивање крушке има многе предности:

 1. Ствара се снажна скелетна база која може издржати тежину великих плодова. Главна сврха обрезивања је стањивање и моделирање круне. Јединствена и правилна расподела вредних супстанци, која побољшава принос и развој целог дрвета.
 2. Постоји већа доступност сунчеве светлости до круне. Крушка воли сунце. Систематско сечење грана не дозвољава младим и непотребним процесима да расту, на којима дрво троши своју снагу. Због тога све потребне супстанце улазе у воће и њихов квалитет се побољшава.
 3. Крушка је високо дрво и обрезивање дрвећа обуставља раст стабла. То омогућава заштиту других воћака од хладовине. Осим тога, на разријеђеном стаблу стварају се удобнији услови за брање воћа.
 4. После резидбе, ефикасније је прскати дрво.

Пред и по обработка на хрушка

Већина стабала је подрезана у пролеће и јесен. Али резидба крушака у пролеће је другачија од јесени. Неправилно обрезивање крушке може створити убрзани раст грана. То доводи до исцрпљивања дрвета и негативно је обележено на плодности.

Да бисте урадили право обрезивање, потребно вам је:

 • Разумети и знати методе резидбе. То зависи од сврхе обрезања.
 • Припремите неопходну алатку унапред.
 • Разумети основне принципе технике обрезивања.

Методе подрезивања

Две методе се користе за обрезивање крушке:

 1. Скраћивање је пресјек горњег дијела грана и једногодишњих процеса. То вам омогућава да успорите раст биљке, гранчице расту хоризонтално. Формирање плодова се смањује, али се њихова својства побољшавају.
 2. Разређивање - сечење грана на круници потпуно у бази без остављања конопље и резање гранања за раст. После таквог орезивања, сунчеви зраци досежу дрво у већој запремини. А то доприноси бољем приносу и ствара одређену заштиту од болести и штеточина. Ова метода не стимулише раст преосталих грана и изданака, али се на тај начин формирају јаки и продуктивни фетуси. То је због прерасподјеле нутријената.

Пре и после обрезки в јесени

Ове методе се користе заједно са додатним техникама: нагиб, подвезица, кербовка, савијање леђа и грана.

Алати

Да бисте обрезали било које дрво, морате се побринути за алате. За овотреба да добијете прунер, шкаф, вртни нож, тестеру за дрво, баштенске шкаре, вртни терен. Ако нема вртног терена, можете користити боју на бази природног ланеног уља.

Алати за орезивање и вртна вар за рударске резове

Резни алати морају бити добро наоштрени, јер након резања треба остати раван, без разбијених влакана. Да бисте избегли заразне болести, водите рачуна о чистоћи алата.

Важне нијансе уклањања крушке

Понекад почетнички вртлари не разумеју разлику у резидби између младог стабла и старог. Али морате знати да је схема подрезивања стабла различита у зависности од старости.

У резидби крушке постоје неке нијансе:

 • За правилно моделирање, круна се сваке године одсеца од базе трупа. У будућности, мање времена се троши на сечење, јер ће се резати старе и суве гране.
 • Уобичајена форма круне крушке је пирамидална.
 • Ако је крушка стара више од годину дана, препоручује се да се орезује у јесен и пролеће.
 • Када је стабло старо четири године, планиран је костур грана за други слој.
 • Након пет година, формирање младих изданака је смањено. Зато морате пажљиво да обрезујете, како не бисте одрезали плодну гранчицу.

Приликом резања старих стабала, они користе методу подмлађивања. Да бисте то урадили, уклоните старе гране, а не плодне.

Рејувенатинг прунинг оф хруске витх дифферент цровн

Захваљујући овој методи, круна је десеткована, вентилација је побољшана истимулише раст младих изданака.Подмлађивање се најбоље обавља крајем јесени или рано прољеће прије вегетације.После методе подмлађивања неће бити обилне жетве, али ће дрво донети плодове.