Семе парадајза од В.Д. Попенка за 2019. парадајз

Валери Дмитриевицх Попенко сакупља парадајз више од три деценије. Све је почело са часописом „Домаћинство“. Тада је Валери Дмитријевић први пут објавио белешку о својим достигнућима. Почела је кореспонденција, размена искустава и семена са другим сакупљачима, узгајивачима и баштованима-аматерима.

Каталог Валерија Попенка се стално ажурира, преко тридесет година колекција је постала више од 500 сорти парадајза. Међу њима су и аутори, особно изведени од В.Д. Попенко, као и многе сорте добијене из Сједињених Држава, Канаде, Француске и других земаља. Семе од парадајза Попенка је популарно код људи који желе да узгајају ове биљке.

Збирка парадајза Попенка

Да бисте покупили семе у Попенковом каталогу за 2018. годину, морате одлучити гдје ће се узгајати: на отвореном пољу или у стакленику, требају вам високе или ниске биљке, и за свјежу конзумацију воћа или конзервацију.

Неодређене (високе) сорте парадајза

Неодређене биљке нису ограничене у расту. У условима стаклене баште, такав парадајз се може узгајати више од годину дана. Узгајају се на отвореномПодвезица за игле и постове.

Изолирати такве сорте:

Авентиуни.Средина сезоне.Семена добијена из Канаде.Препоручује се узгој у стакленику.Најбољи резултат показује када се узгаја у 1-2 стабла.Парадајз тежине око 400 г, благо спљоштен облик са благим ребрењем, ружичаст.Сорта је добра у салатама и соковима.Парадајз укусан и плодан.

Вариети Авентиунаи.Средња сезона индекса

Амерички издужен.Средња сезона воћа.Расту боље у заштићеном земљишту.Грм достиже 180 цм, треба га формирати у 3 стабљике.Плодови у облику ружичастог срца добијају око 200 г.

Америчка сорта

Пинеаппле пиг.Грм који достиже висину од 2 метра се узгаја у 2 стабљике.Боље је да расте у јужним крајевима или у стакленику, тако да показује своју богату жуту боју.Плодови су спљоштени, тежине до 350-400 г.

Арменски.Популаран је у Америци и Европи.Скоро најслађи биколор парадајз у каталогу.Плодови су наранџасти са ружичастим руменилом, меснатим, сочним, тежине до 500 г. Висина достиже 180 цм, расте у 2 стабљике.

Дацоста португалски.Средња сезона плодоносна индет.Жбун расте до 2 м. Отпоран је на лоше временске услове.Тамно ружичасти плодови достижу 800 г, месо је мрвљиво, слатко.Укус је слатко, прави богати парадајз.

Португалски Томато Дацоста

Томато Цосмонаут Волков.Семе В.Д.Попенко је добио од сорте пореклом Маслова И. М. Сорта је прилично стара и популарна.Независна сорта, воћеовалног облика, црвене, тежине до 350 г, са пријатним укусом парадајза.

Санта-Круз. Снажан, продуктиван грм, средње касно, није избирљив по питању временских услова и места за садњу, али је у сјеверним регионима боље расти у стакленику. Отпоран на фитопхору. Воће у облику црвене креме тежине до 70–80 г, идеално за сољење.

Мт. Весувиус. Неодређена касна сорта парадајза. У отвореном тлу расте до 2 м. Плодови су трапезастог облика са “пимпа” на врху, тежине у просеку 30 г. Укус је сладак.

Томато Мт. Весувиус

Паста за отпуштање. Популарна италијанска средина касно. Парадајз тежине до 0,5 кг у облику ружичастог срца. Укус и принос су одлични. Месо је чврсто, ароматично, благо кисело, али не баш сочно. Погодно за израду салата, умака. Буш практично не разболи.

Парадајз са ниским растом (детерминанта)

Деца (детерминантне врсте) се обично узгајају на отвореном пољу најчешће без подвезица. Непотребно је узгајати их у пластеницима.

Сорте рајчица са ниским растом:

Виндросе. Рана детерминанта сорте до 0,5 м висине, дизајнирана за отворено тло. Пинк воћни класик округлог облика. Тежина једног парадајза 130–150 г.

Таки. Одређена сорта, висина око 50 цм, рано сазревање, плодови благо кубичног облика, тежине у просеку 60 г јарко жуте боје. Поспаност је ниска.

Такати такси

Цхерокее биг тигер. Достиже висину до 1 м. Плодови су округли, благо спљоштени, црвени и златни.пруге, укус парадајза, достижу до 250–300 г.

Парадајз рано.Рана детерминанта продуктивног разреда.Дизајнирана за хладне просторе.Плодови су округли ружичасти, тежине до 180 г.

Чешње од парадајза

Посебна карактеристика Попенко-а је каталог семена парадајза.Ове сорте не само да украшавају башту разнобојним плодовима, већ ће одушевити и њиховим укусом:

Чери парадајз од вишње.Рано сазревање до 2 м висине.Семе су ретке.Парадајз у облику малих крушака кестењасто-смеђе боје, тежине у просеку 20-25 г, десертног укуса.Могу се јести свјеже и конзервиране.

Черки парадајз Данцинг смурфс

Блусх.Талл индет (до 2 м).Обликовање је потребно у 3-4 стабљике.Издужени „прсти“ у процесу старења постају жути са ружичастим „образима“ и пругама тежим до 25 г, слатким као воће.Деца су одушевљена њима.

Соланум спонтанеум.Индетерминант.Малени парадајз тежине до 10 г, округли, жути, без укуса.Биљке су високе и лабаве.

Хелсинг дистрибутион блуе.Независна сорта.Парадајзи су округли, потпуно плави, слатки, тежине до 20 г.

Парадајз Хелсинг дистрибуција плаво

Матт Блацк.Најређа средња сезона индетерминантног разреда чери парадајза.Можете расти иу стакленику иу отвореном пољу.Расте до 2 метра, потребно је формирати грм у 3-4 стабљике.Мароон-браон плодови тежине до 20 г. Погодни за конзервирање.

Полет мед рајчами

В каталогу семена парадајзаод Попенка многе ретке и необичне сорте.То су зелене, љубичасте, црне, различитих облика и величина, па чак и "длакаве":

Жута пахуљица.Грм до 1,5 м, формирање потребно у 3-4 стабљике.Плодови су округли, благо длакави, тежине око 90 г, жути са наранџастим пругама.Шећер по укусу.Препоручује се користити свеже.

Томато Иеллов флуффи боар

Флорентинска красота.Парадајз ове сорте је округлог, благо спљоштен, са истакнутим ребрима.Боја је жуто-наранџаста.Плодови су слатки, тежине до 700 г, средње зрења.Бусх висок, индетерминантни тип.Расту боље у заштићеном земљишту.

Хиппие Зебра.Индетерминантни граде.Са округлим, благо спљоштеним мирисним воћем, украшеним црвеним и зелено-љубичастим пругама.Маса једног парадајза до 400 г. Укус је диван, парадајз.Погодан за људе који су склони алергијама на црвено поврће.

Томато Хиппие Зебра

Виолет драгуљ.Семе које је послао Брад Гатес.Индет досеже 180 цм, а парадајз на врху је ружичаст, а љубичасто „прскање“ излази испод биљке.Изгледа привлачно.Сорта ће бити задовољна обиљем воћа и незаборавним укусом, тежине до 100 г.

Реисетмеит.Независна сорта.Плодови наликују групи грожђа, састоје се од појединачних парадајза, спојених заједно.Укус је класичан парадајз са благом киселошћу.Добар, отпоран на болести.Још нема аналога у свету.

Попенков избор семена из каталога парадајза 2019. годинегодине, сигурно ћете добити одличну клијавост и висок принос.