Сечемо лишће винове лозе када је боље да то урадимо.

Да би вино успешно плодовало много година, сваки баштован мора знати детаље о бризи за усев.Ова наука није лака, али фасцинантна, пошто је упозната са њом, лако је постићи ненадмашне резултате.Да ли морам да скинем лишће на грожђу када се то може урадити?

Заражене винове лозе треба ослободити вишка листова

Зашто уклонити листове

Тако да резултати рада нису узалудни, а сваке јесениВине задовољне богатом жетвом, потребно је осигурати правилну бригу за грмље током цијеле вегетације, стога, уклањањем лишћа, слиједити неколико циљева.

Адекватно осветљење

Грожђе је култура која расте на сунцу, тешко је да биљка постоји без ње:

 • пупољци неће бити везани;
 • било би немогуће да се пожање добар род;
 • у хладу повећава осетљивост грмља на болести;
 • бобице у слабом светлу остају киселе и неукусне.

Стога се грожђе налази у најсветлијим подручјима, а ако га посадите под сводом воћака, то значи смрт за биљку. Кадана самим плодовима пада сунчева светлост, сазревање се одвија брже, стимулише проток хранива из зелене масе.

Старење лишћа

Са тачке гледишта стручњака-узгајивача, он објашњава неопходност уклањања додатних листова са научним приступом:

 • Лист грожђа активно живи и развија се преко 70, максимално 100дана.Све ово време он је одговоран за синтезу супстанци у биљци, за њену исхрану.
 • После овог периода, престаје постојање старог лишћа.Почињу да одузимају снаге из грма, троше огромну количину компоненти важних за живот.

Ако погледате винову лозу искусног вртлара, можете видјети да је зеленило на грму мало.Циљ стањивања, не само излагања сунца плоду, уклања ту застарјелу лишћу која постаје паразит.А зеленило, које се налази у близини грожђа, прекида се јер се појављује прво и расте.Да, и изглед биљке се мења, постаје прецизнији и естетски.

Лишће винове лозе старије од 70 дана не користи винову лозу

Санитарне интервенције

Прозрачивање грма је важан фактор у здрављу грожђа.Ако не уклоните листове на време, сиви плијесан, плијесан и друге гљивичне и бактеријске инфекције брзо се шире на грм.Ово је важно у кишном и хладном љету, зеленило се обрезује на дну винове лозе.

Када је јесен хладнамного кишних сорти грожђа на југу - Италија, Бируинтса, Виерул-59 или Цримсон сидлис такође захтевају стањивање зеленила.

Разноврсност и уклањање листа

Нега зависи од сорте грожђа:

 • За лаке сорте, добро осветљење плодова је од великог значаја, зелена маса се уклања да би била осветљенасветлост им је пружила могућност да добију више зрака и топлоте, од којих њихова боја добија богату златну нијансу.Листови су орезани директно око гроздова.
 • За тамније врсте, аерација грма је важнија.Зато уклоните зеље, мало другачије.

Црно грожђе воли кретање ваздуха између кластера

Када се листови бирају

Поступак уклањања лишћа је пресудан тренутак, важно јето је тачно, иначе можете оштетити биљку, ослабити је и изгубити нешто од воћа.

 • Лишће се не скида у вријеме ручка када је сунце на врхунцу.
 • Да би се избегле опекотине на гроздовима, пожељно је да се поступак изводи увече, можете изабрати облачан дан.
 • Одмах све лишће није уклоњено.Једном у 2 дана дозвољено је уклањање највише три листа.Тако се бобице лакше прилагођавају повећању расвјете, а грм ће имати времена за опоравак.
 • Манипулације се изводе са маказама или маказама, одсецањем плоча у подножју у близини стабљике.Ако то радите рукама, можете оштетити здраве органе, инфекција ће лако ући у њих, а то ће оштетити здравље винове лозе.Инструменти пажљиво изводе операцију, не многооштетити биљно ткиво, не деформисати изданке, рез остаје глатка и брзо се стеже.
 • Танке листове пре него што се плодови омекшају месец дана пре жетве, резултат ће бити најизраженији.
 • У хладној, мокрој јесени, листови се прво очисте око гроздова. Све у свему, уклоњено је више од 5-7 комада.
 • На тамним сортама, листови су одрезани у грму ради провјетравања.

Ако искуство није довољно, онда савјете вртлара са искуством, можете гледати видео на интернету.Уосталом, плодоносно жбуње, од тога зависи његова способност да производи усеве.

Неопходно је да се лишће уклоне месец дана пре него што грожђе сазри

Дефолиација грожђа

Термин подразумијева елиминацију дијела лишћа биљке уз помоћ кемикалија за пестициде. На грожђу се дефолијација примјењује не тако давно, али се данас сматра погодном. Понекад се врши парцијално третирање грмља, али понекад се то у потпуности обавља. Користи се у сврху:

 • У покривању сорти, користи се за убрзавање почетка подрезивања грма како би се имао времена припремити за зиму.
 • Делимично дизајниран за уклањање лишћа на дну. Када почну да постану жуте, смањују процесе фотосинтезе, смањују оптерећење, уклањају се.
 • Понекад се користи за чишћење грожђа уз помоћ технологије.
 • У расадницима, метода се користи када је потребно ископати младице из школе или са раствором калемова на грмовима материце.
 • За то се радиУспешна берба резница до мраза. Голе саднице лакше копају и леже за зиму. Тако су боље складиштени и мање подложни развоју гљивица.

Обичајно се користи натријум хлорат. За саднице је погодна концентрација 1% раствора, а за грмље одраслих је погодно око 1,5% и чак 2,5%. Третман се обавља у раним јутарњим данима 10 или 2 недеље пре копања или жетве плодова.

Дефолијација је погодна за подручја са оштром климом, а користи се и на југу како би се повећала производња шећера на неким сортама.

Натријум-хлорат се користи за кемијско дефолијацију

Сиде евентс

Али ломљење лишћа није довољно за постизање циља и жетву, већ је потребно избацити избојке и уклонити пасторке, јер се, након што су се ослободили само лишћа, бобице неће моћи у потпуности искористити предности које пружа вртлар.

Ембоссинг леавес

Штанцање је уклањање врхова изданака заједно са листовима. То ће пружити додатну могућност храњивим састојцима да продру у плод, учинит ће лозу јаком и омогућити јој да преживи ако вријеме не буде довољно топло.Праводобном процедуром, ако се чак и мали дио зелених избоја одсијече, фотосинтеза грма ће се значајно побољшати.Изнад горње гомиле оставите најмање 9, максимално 13 листова. Ово је најбоље урадити 2 или 3 недеље пре сазревања. Ако процедуру спроведете раније, она може ићи на штету грмља.

Вишак винове лозе се уклања заједно са листовима

Уклањање пасторка

У љетњем периоду пасторке се уклањају - избојци који се развијају са стране, у осовини листа. Ако се не уклоне, они ће расти и формирати нове изданке који ће засјенити и згуснути грм, преузети снагу из грана које носе воће. Месари су изрезали један и по цм изнад првог листа. Ако се уклони у бази, поново ће брзо расти. Догађаји се одржавају сваке недеље, приликом прегледа грма, идентификујући нове изданке.

Уклањањем лишћа, треба имати на уму да је мјера важна и не можете фанатично одрезати цијелу зелену масу.

Без тога, грм неће моћи у потпуности постојати, он је чувар залиха свих важних компоненти живота грмља. Довољно је да се уклони мали део, иначе бобице неће моћи потпуно да сазре, неће бити слатке.