Сазхалка (сејалица) за бели лук: особине употребе и предности Гарлиц

Рад фармера је прилично напоран.Ово је посебно уочљиво током периода садње и жетве.Ове ручне радње захтијевају пуно времена и труда.Управо због тога специјални механички уређаји постају све популарнији.

Жалфија за чешњак је углавном потребна ако се одлучите да га узгајате у великим количинама

Принцип рада плантаже

Бели лук је једна од најчешћих усева.Годишње га узгајају многи фармери и вртлари.Сложеност процеса садње је потреба за прелиминарном припремом тла.Да би се тај процес убрзао, користе се специјалне сејалице за чешњак.Могу бити следећих типова:

 • сејалица за мотокултиватор;
 • ручна сејалица;
 • четвороредна сејалица.

Поред тога, сејалица за чешњак може се направити властитим рукама из доступних материјала.

Основа за плантажу чешњака је оквир.Тело и делови садилице направљени су од метала.На њему су инсталиране главне компоненте уређаја.То су:

 • мењач;
 • контејнер;
 • ланац;
 • звезд.

Специјални дискови омогућавају равномерно распоређивање чешњака у 1 слој.Чешњак је опремљен точком.Ово обезбеђује једноставност употребе.На неким моделимаПредвиђена су 2 точка која омогућавају већу стабилност јединице.

Пре употребе, у посуду се улије претходно припремљени чешњак чешњака. Уз помоћ раоника припремљена је бразда за сетву. Затим, садилица дистрибуира сијалице преко земље. Након тога раоник их спава на врху земље.

Ово значајно убрзава процес засађивања усева, што га чини неопходним уређајем за велике количине култивисаних усева. За успешан рад сејалице, земљиште за садњу мора да прође претходну обуку.Јединице обављају своје функције само на меком, растресеном земљишту .

Модели садилице

Сејалица за чешњак са адаптером или прикључком може се причврстити на трактор који се не може зауставити на скоро сваком моделу. Овај начин култивације садње ће бити релевантан ако је земљиште на локацији превише тешко за ручне бушилице. Осим тога, значајно убрзава процес рада.

Принцип коришћења таквих уређаја је једноставан. Садилица је постављена на режим рада, компатибилна са трактором за ходање. Након тога, транспортује се преко копна како би се осигурало да каранфилић чешњака уђе у земљу.

Овај метод има само један недостатак. За мотоблок је потребно гориво. Ово повећава готовинске трошкове слијетања.

Један од најчешћих модела је четвероредни плантажер чешњака. Његова главна карактеристика је присуство 4 капацитета за зубе. Коришћењем овог уређаја могуће је што прецизније слијетање.Удаљеност између редова је иста.Четвороредни сејалица може бити причвршћена на шетач.

Садилица са четири реда је високо ефикасна спојница која може ефикасно и брзо засадити чешњак

Можете пронаћи модел плантаже који има 2 или 3 контејнера за луковице чешњака.Процес садње са таквим уређајима ће бити нешто спорији, али такви сејалице су јефтинији од четири реда.

Садилица је опремљена функцијом калибрације зуба по величини.Може варирати од 1 до 3 цм, максимални капацитет контејнера је близу 10 кг.Дубина уклапања зуба и размак између редова су карактеристике јединствене за различите моделе.Продуктивност сличних сејалица варира од 1 до 3 хектара дневно.

Ценовни распон за садилице за фрезе или мини тракторе је широк.Цена зависи од перформанси уређаја и максималног износа утовара семена.Цене почињу од 20 000 рубаља за најједноставнији модел погодан за мала приградска насеља.Цена снажнијих уређаја за фарме креће се од 100.000 рубаља.

За власнике малих приградских подручја, употреба ручног сејалице би била одлична опција.Има најједноставнији уређај.Ручно померајте такве уређаје.Тиме се избегава трошак запаљивих материјала.

Употреба једноставног ручног садилца за садњу чешњака и садница лука ће увелико олакшати и убрзати овај процес

Ручни сејалицаза чешњак има мању величину и тежину у поређењу са сличним моделом за моторни блок.Њихова цена је скоро 2-3 пута мања.Главни недостатак употребе таквих уређаја је велики трошак времена.

Самостална израда

За оне који не желе купити скупу јединицу за своју љетњу колибу, постоји још један начин да се убрза темпо искрцавања.Ручно бушење се може извести ручно.Да бисте то урадили, користите специјалне цртеже.

При производњи таквог апарата потребно је имати одређене детаље:

 • посуду за зубе;
 • осовина;
 • ланац;
 • отварач;
 • оловки;
 • четке за подешавање;
 • точак.

Погодно је користити пластичну посуду с двоструким дном.У њу морате уметнути покретну плочу од метала.Подешава се густина сетве.Ово ће осигурати униформну садњу чешњака.

Многи вртлари користе сејалице за трактор за рабљене тракторе како би направили садилицу.Механизам се може покренути уз помоћ ланца бицикла и ланчаника.Котач је направљен независно или било који, погодан по величини.Заварује се на један од отварача.

Поред тога, домаћа сејалица за чешњак може бити додатно опремљена ваљком за сабијање.То ће омогућити да се заврши процес култивације садње.Овај дио можете направити спајањем два широка пластична котача из аутомобила.

Употреба сејалица у великој мери олакшава рад фармера или летњих становника. Можете одабрати одговарајући модел за било коју количину посла. Сажалки на мотор-блок штеде време и силе. Ручне опције сејалица су еколошки уређаји и омогућавају смањење додатних трошкова за гориво.