Савети за негу оскору од ароније

Популарна воћарска култура у централној Русији је планински пепео.Аронија асхберри, за узгој и његу за коју није потребно много труда, има много варијанти.Узгаја се у декоративне и медицинске сврхе.Плодови биљке су веома корисни.За добре показатеље приноса потребно је обезбедити оптималне услове за грмље.

Процес засадивања

Процес се састоји од неколико фаза.Држећи се свих правила, можете бити сигурни да ће се биљка укоријенити.

Оптимални услови

Бусх преферира добро осветљене области.Најбољи тип земље за њега су иловача са неутралним пХ.Може да расте на песковитим и киселим земљиштима.Слано земљиште дефинитивно није погодно.Контраиндикација није појава подземних вода, јер је коренски систем површан.

Вријеме сјетве

Садња се обавља у прољеће или у јесен: крајем априла или средином септембра.Неки вртлари преферирају јесенско вријеме, јер се зими таложи.У пролеће, грм активно почиње да расте.

Боље је изабрати облачан дан или биљку у касним поподневним сатима.

Садни материал

Куповинамладица, морате обратити пажњу на њен коренски систем.Можеш сломити корен и погледати изнутра.Ако је зелена, садница је погодна за садњу.Високо квалитетне биљке треба да имају корење са 2-3 гране, дужине око 30 цм, а корење се третира глиненом кашом.

Слетање

Размак између грмља је 2-2,5 м, размак је 3 м од других усева..Припремите јаму.Оптималне димензије треба да буду 0,5 м дубине и 0,6 м ширине.Тло се припрема мешањем компоненти:

  • ископана земља;
  • 1 ведро хумуса;
  • 300 г лесног пепела;
  • ​​
  • 150 г суперфосфата.

Ова смеша је испуњена трећом рупом у јами за слијетање.До половине дубине се даје плодно земљиште.Сипати 10 л воде.Припремљени садница се спушта на такав начин да корени нису савијени, а до 2 цм од корена врата су под земљом.Заспао је на земљи, набијен.Улијте још 10 литара воде.Одозго положите слој малча на 5-10 цм, можете узети сламу, хумус, тресет.

Затим се прави орезивање изданака, остављајући на њима 4-5 пупова.

Правила неге

Аронија је скромна култура.Да би задовољила домаћина прекрасним погледом и добром жетвом, морате слиједити нека правила.

Заливање и попуштање

Узгој ароније обезбеђује правовремену хидратацију.Количина воде за наводњавање одређена је старошком биљке (око 2-3 канте по грму).

Немогуће је копати земљу око дебла.Она се само одлепи на дубини не већој од 8-10 цм, што се ради после сваког заливања, као и раног пролећа, током лета (око 4-5 пута) и након бербе плода.

Облагање

На основу састава земљишта, одредити количину и време примене ђубрива.Плодно земљиште оплођено у прољеће и јесен, исцрпљено је и љети.Пролећни дресинг се састоји од додавања 50 г амонијум нитрата.Затим ставите слој малча из компоста, стајњака и хумуса.

Љети се може оплодити органском твари: отопином дивизма (омјер 1: 5) или птичјег измета (омјер 1:10).У јесен, пепел (0,5 л) и суперфосфат (100 г) се користе као горњи слој.

Обрезивање

Брига о аронији захтева правилно формирање грмља.Ово ће упозорити на његово згушњавање.Произведемо 3 врсте тримовања:

  • стањивање;
  • санитарни;
  • подмлађивање.

Следећег пролећа после садње, прекините раст који је настао у бази.Конопља не би требало да буде велика да се тамо не размножавају штеточине.Оставите неколико снажних и снажних изданака који се поравнају по висини.

Сваке године се дода још неколико грана.Када њихов број достигне 10, биљка се формира.Снимци старији од 8 година постају неплодни.Уклањају се, на њихово место додају млади тако да се пречник грмља не повећава.

Санитарна резидба се врши у јесен.Уклоните суве, оштећене или штетне гране.Када биљка остари, можетерејувенатеУ ту сврху, у потпуности уклоните Аронију.

Грм је формиран из новог раста.

Третман за штеточине

Да би се спријечиле болести, проводити превентивне мјере.У рано пролеће, пре формирања пупољака, грм се третира са 1% Бордеаук течности.Спреј са мешавином више и на јесен, након пада лишћа.Такође можете користити 7% раствор урее.Такође ће служити као азотно ђубриво.

Закључак

Узгој ароније и брига о њему неће бити тешко ако знате све преференције културе.Њен естетски изглед одушевит ће очи чак и најразличитијих декоратера.