Сами лишће цитрусних биљака Цитрус

Ваша домаћа наранџа или лимун вас не чини задовољнима својом висином, не доноси плодовеи осећа се лоше?Да би се овај проблем ријешио, довољно је компетентно вакцинисати.Да бисте то урадили, морате да схватите шта је то калемљење цитрусних биљака, које карактеристике има и колико начина ова процедура постоји.

Шта даје пресађивање за цитрусе

Цветне дрвенасте биљке рода цитруса укључују многе врсте: наранџа, лимун, грејп, мандарина иитд. Ова воћна стабла воћа су широко распрострањена због здравог и укусног воћа.Да би побољшали квалитет постројења и повећали принос, они активно проводе активности вакцинације.

Ово је уобичајена метода вегетативног размножавања, комбиновањем делова неколико биљака за спајање и накнадним холистичким растом.

Приликом пресађивања користе се двије врсте биљака:

 1. Сток је матична биљка на коју се прикључује калем.То је основа процедуре, јер има коренски систем и стабљику.
 2. Графт је кљун који се веже за сток.

Циљеви пресађивања биљака:

 • пренос својстава из једногбиљке у другу;
 • повећати стабилност залиха на ефекте спољних фактора;
 • формирање имунитета од болести, инфекција и штеточина;
 • смањење периода пре плодоношења;
 • повећање квалитативних и квантитативних показатеља бербе.

Различите врсте калемова се користе за побољшање специфичних квалитета биљака.

 1. Средња вакцинација - трећи део се убацује између култивисане сорте и трансплантата. Поступак се изводи како би се квалитативно побољшало неколико карактеристика. Тако у стаблима, стабла и скелетне гране од којих пате од мраза и опекотина од сунца, болно подручје замењује стабилнији облик, а плодне гране и коренски систем остају исте.
 2. Штампање - пресађивање на узгојеном дрвету како би се сачувао труп и коренски систем.
 3. Скелетна формација - стабљика и базе скелетних грана су сачуване од култивисане сорте.
 4. Елиминација површинске локације коријења украсних и патуљастих стабала. Биљка је сачињена од корена снажног стабла, усађеног на њега резањем украсног грмља. На резнице се калеми култивисана сорта. Средња подлога обавља задатак ограничавања раста јаког дрвећа са јаким кореновим системом. Такве вакцинације могу се састојати чак и од четири међуповезивања.

Методе пресађивања цитруса код куће

Да бисте садили дрвеће цитруса код куће, можете га користитидва начина:

 1. Копулација.
 2. Пупкање (пеепхоле).

У случају средњег пресађивања, често се користи метода копулације - метода пресађивања, у којој графт и подлога имају исту дебљину. Исти коси рез се прави на оба постројења. Парцеле се нежно наносе једна на другу. Повезивање треба извршити тако да се одговарајућа биљна ткива подударају.

Предности копулације:

 • брзо и савршено прирастање због максималне коинциденције ткива;
 • сама процедура се спроводи лако и брзо;
 • Воће почиње рано.

Врсте инокулације копулацијом:

 1. Једноставно.
 2. У подели.
 3. Саддле витх сплит.
 4. Седло без расцепа.
 5. Двоструко седло.
 6. Бочна инокулација јаких грана воћа.
 7. Изрез.

Пупављење је метода пресађивања биљака у којој се као графт користи један бубрег (шпијун).

Циљеви пупљења:

 • подмлађивање биљака;
 • узгој резница за садњу на стабилним стоковима.

Прво припремите садни материјал. Обично користе грм или дрво у доби од двије године. Покупите шпијунку на биљци жељене сорте. Боље је узети бубрег који је формиран прошле године: он ће клијати већ у сезони инокулације. Али пошто постоје велике тешкоће у дугом очувању очију, уобичајеније је да се љети практикује спајање. Користите пупољке који су проклијали ове сезоне. Пре процедуре, шпијуница се пажљиво одсече са маломплот барк.

Узгојни пупољци се пресађују у рез у облику слова Т у подручју овратника корена или више.Клица клипа је осигурана резањем коре, која је притиснута траком.Након клијања бубрега, млади младица са лишћем је остављена или трансплантирана.

Пресађивање свих врста цитруса врши се у складу са истим принципима, стога ће се за све биљке рода размотрити опште информације, уз неопходна објашњења за одређену биљку, ако је потребно.

Припрема за вакцинацију

Успех вакцинације зависи од многих фактора.Немогуће је постићи жељени резултат без одговарајуће припреме - одабиром алата, одређивањем начина и времена догађаја, одабиром биљака.

Неопходно средство

Да би поступак вештачке вегетативне репродукције био успешан, неопходно је да се за њега припреми унапред.Да бисте то урадили, потребан вам је квалитетан алат:

 • било који погодан, оштар уређај за сечење;
 • материјал за фиксирање - трака од полипропилена или другог сличног материјала;
 • вртни терен или друго дезинфекционо средство у врту;
 • пластична фолија или пластична боца;
 • удобне танке рукавице.

Пре извођења поступка потребно је оштро нож.Морате темељно опрати руке и све алате, обрисати биљке од прашине и прљавштине.Такође би требало да очисти место сечења од земље, старе коре.

Операција мора бити обављена брзо и прецизно да би се процеси свели на минимумоксидација у кори и дрвету, смањује вероватноћу одбацивања изданака. Квалификовани чаробњаци пре почетка сезоне активно тренирају да усаврше резове на гранчицама врбе. Рез мора бити глатка, без бодовања.

Термини, карактеристике и услови пресађивања

Врсте цитруса, које су оптималне као залихе:

 • наранџаста;
 • Лимун;
 • грејпфрут;
 • бихарадииа.

Мање често се користе грејпфрут или каламондин. Као сток није препоручљиво узимати мандарину и кумкват. Ови цитруси гори и спорије пролазе период акреције. Они су такође слабији у погледу толеранције болести и утицаја неповољних спољних фактора.

За узгој сорти поморанџи, мандарина, лимуна и других цитруса код куће, оптимални период је 5-6 недеља пролећа. Постоји пракса да се процедура спроводи у 10-11 недеља лета.

Многи људи, на основу карактеристика агрума као евергреена, вјерују да се могу засадити без обзира на годишње доба. Али проток сока, тј. Пролећни период је најповољнији период за спровођење процедура. Није важан период пресађивања ако се користе следеће методе: пупљење у гузици, побољшана копулација или сечење у расцепу.

Боље је користити биљку која већ има 2 године.За биљке млађе, пресађивање се не препоручује.

Упутства за калемљење резница

Провођење поступка пресађивања помоћу резања укључује неколико корака:

 1. За залихеприпремите место за вакцинацију.Постоје индиције да би то требало бити на деблу стабла које није мање од 8 цм од тла.Али чешће кажу да није важно: можда у бази, у средњем или горњем делу биљке.Није потребно уклањати лишће из подлоге.Неопходно је осигурати да након вакцинације пупољци не почну расти на њему.Уклањају се, јер ће одузети хранљиве материје које можда нису довољне за пресађивање.
 2. Мјесто на којем се налази носач се чисти од прашине и прљавштине.Летци се уклањају из графта, остављајући само стабљику.Одређени број мајстора саветује да не уклањају листове, указујући да они не утичу на исход поступка.Обично се уклањају, јер листови једноставно ометају брзо и прецизно обављање посла.
 3. На одабраној локацији у близини залиха је направљен рез у облику слова Т.Димензије: хоризонтална линија - 10 мм, вертикална шипка - 25 мм.
 4. Приликом резања, важно је да се направи тако дубоко да се само кора реже, а унутрашњи слојеви дрвета нису оштећени.
 5. На унутрашњим угловима Т-облика рез, кора је благо уклоњена.Пажљиво уметните калем у рез.
 6. Рубови коре се враћају на мјесто тако да се штипају.
 7. Место ране и једињења биљака третирају се вртним травњаком.
 8. Графт је фиксиран на залиху траком.Често користите једноставне траке од крпе или друге материјале.Главно је да они не узрокују концентрацију влаге и бактерија.Такав материјал изазива развој гљивица, труљења и смрти.графт
 9. Стока је покривена резаном боцом или пластичном фолијом. Повремено, стакленик мора бити подигнут и из њега уклоњен вишак кондензата.

Успех на проекта се проверава с условиата на себа. Ако након 10 дана стабљике или листови постану жути - операција је била успјешна. Можете да отпустите завој. У случају неуспјеха, изданак ће постати црн или сух.

Афтерцаре Након пресађивања, биљка треба да створи оптимални режим за опоравак.
  \ т
 1. Висока влажност.
 2. Температура љети је 20-25 ° Ц, зими - 5-10 ° Ц.
 3. 10-12 сати сунца дневно. Немогуће је да дрво добије директну сунчеву светлост. Агруми не подносе директан контакт са ултраљубичастим зрачењем.
 4. Добро проветрена просторија, али без пропуха.

Неопходно је периодично хранити дрво, како би се осигурале превентивне мјере за заштиту од болести и штеточина. Захтеви за негом су важни за поштовање, јер су у периоду повећања након вакцинације биљке рањиве и ослабљене. Кршење услова може довести до неуспјеха цијеле процедуре.