Салмонелоза - опасност за домаће пилиће Пилићи

За почетак, вреди анализирати каква је болест „салмонелоза“ и каква је она. Салмонелоза је заразна болест која погађа младе птице и животиње. Ова болест делује на дигестивни тракт, изазива септицемију, може бити праћена пнеумонијом, артритисом.

Млади пилићи су подложнији салмонелози

Шта је узрочник?

Салмонелоза код пилића је резултат гутања птица са салмонелом (мали, исправљени штапићи, споре, капсуле). Ове бактерије често расту и размножавају се у медијима на које смо навикли, а температура за то је довољна за 37 степени.

Ова група бактерија је слабо отпорна на хемијска дезинфекциона средства. Салмонела у стајњаку може да траје 10 месеци, до 4 у води, собна прашина их може да садржи 18 месеци, у хранљивој храни, тачније у месу, сировим јајима, до 3 месеца.

Патогенеза салмонелозе

Раздвојити више врста ове болести код птица:

  • уобичајена салмонелоза (или тифус);
  • салмонелоза птице која плива (патка, итд.);
  • Салмонелоза узрокована бактеријом салмонеле која не једе пилетину.

Талмус салмонелоза узрокује тифус и пуллорозу код пилића, бисерки, папагаја, ћурки иизложена другим птицама.Постоје случајеви када особа падне у радијус дјеловања ових бактерија, али у овом случају не долази до озбиљног, осим тровања храном.

Салмонелоза код голубова у 90% случајева је узрокована бактеријом С. Типхимуриум, односно изазива интоксикацију хране код људи.

Салмонела је узрочник болести

Младе птице лакше подносе ову болест, али се појављују симптоми гастритиса.Што се тиче одраслих, салмонелоза је чешће хронична или акутна.Птице које су имале тифус или пуллорозу имат ће бактерије Салмонелла у себи до краја живота (бактерије ће се преносити кроз јаја, што значи да је лијечење још увијек потребно за пилиће).Ако јаје садржи салмонелу, постоји велика вероватноћа да ће особа која је јела ово јаје зарађивати храном.

Бактерија салмонеле је већ прилагођена пилићима, тако да ова "инфекција" рјеђе хвата друге птице.Поред тога, болест се лако преноси између пилића, ретко омогућава младим пилићима да преживе.

Упркос чињеници да је лијечење оболелих од живине са салмонелозом и даље неопходно, симптоми болести се практично не осећају, тако да одрасли једноставно остају носиоци бактерија (акумулира се у јетри, цревима, слезини,јајници).

Након што бактерије уђу у организам, оне почињу да се множе (то се дешава у танком цреву), као резултат дугог процеса улази у крв ираширена по телу пилића. Ако птица има добро развијен имунитет, онда третман неће бити потребан: сам патоген ће умрети у крви, на који ће утицати антитела, фагоцити и други једнако важни заштитни елементи тела.

Уз ниску отпорност, патоген се може ширити по целом телу, ослобађајући ендотоксине.

На местима где су ове бактерије локализоване, запо ~ иње се инфламација, а нај ~ е {} е се нападају јетра, цријева и жу ~ ница. Као резултат, овај упални процес почиње да убија ћелије јетре, бубрега, слезине. Понекад уништење погађа плућа, зглобове, материцу, мозак и тако даље. Опасно је јер може довести до смрти птице, чији узрок је дехидрација, крварење и интоксикација.

Салмонелла бактерија изазива запаљење унутрашњих органа

Мора се напоменути да је свака врста на свој начин опасна за птицу. Који су симптоми болести, какав би требао бити третман и превенција - све ово ћемо вам рећи следеће.

Симптоми болести

Пуллороза погађа, по могућности, младе појединце, и тифус - млађе и старије. Ако се пилић излегао од зараженог јаја, онда патогене бактерије остају чак иу љусци, што може изазвати смрт осталих пилића у инкубатору или гнијезду. Пилићи заражени јајима изгледају слаби и слаби, не једу, расту споро. На крају их смрт и даље схвата. Постоје случајеви када су симптоми пилића заражени пуллорозомуопште се не манифестује. Али само првих 10 дана ће бити тако, других 7-10 дана, болест напротив постаје изражена. Ово се одликује умором и летаргијом пилића, кратким дахом (а то већ указује на патологију у ткивима плућа). Обично умиру у другој или трећој седмици.

Пилетина може постати заражена салмонелом пре рођења

Оне рибе које су успеле да преживе, заостају у самом развоју, имају сиромашно перје. Ако се гнездо још увек налази у јајету, добило је инфекцију у телу, након што се излегло, преживело је болест, а затим и веома висок проценат чињенице да остаје носилац инфективних бактерија чак и растом.

Симптоми код болесних пилића могу се појавити и на овај начин:

  • едем;
  • слепило;
  • шепање.

Као што је већ поменуто, одрасле птице немају готово никакве симптоме болести, због чега је тешко одредити када треба почети лијечење. Ако говоримо о акутној манифестацији болести, онда се она може окарактерисати смањењем производње апетита и јаја, досадним птицама, набраним перјем, жеђом и тако даље. У зависности од озбиљности болести, смрт се јавља 4 до 10 дана након што је инфекција ушла у организам. Симптом инфекције се повећава за 2-3 степена телесне температуре.

Занимљива је чињеница да је практично немогуће предвидјети смрт птице. Вероватноћа смрти пилетине је 50, а све зависи од тога колико је година птица (пилић или одрасла особа), какодобио је инфекцију (држали су је у јајету, и тако даље), а сам пилећи имунитет.

Како детектовати салмонелозу?

Обично је тешко идентификовати болест, она нема очигледних симптома, а да би се поставила дијагноза, потребан је велики број студија, углавном бактериолошких.И за ово вам је потребно послати узорке у лабораторију (јаја, узорци и закључци различитих студија, до резултата истраживања свих органа, течности живине). Ако се обавља дијагноза ин виво, онда се дијагноза поставља након прегледа крви, фецеса, а понекад се у студију укључе и јаја.

Болест је скоро асимптоматска у одраслих пилића

Третман

Ако сте управо купили или покупили птицу, ставите је у изолатор, а затим је прегледајте на присуство бактерија салмонеле. Може се наћи у сировим јајима, пилићима (опет, то се ради у лабораторијским условима). Третман не почиње све до коначних резултата свих тестова. Током студије, птица треба да се држи на одвојеном месту од осталих, да би се одржавале хигијенске мере и да би се хранио.

Салмонелоза се третира препаратима сулфонамида. Овај третман траје 10 дана, након чега се птица мора поново испитати.

Данас је већ измишљена превенција вакцине од салмонелозе код голубова. Употреба вакцине није неуобичајена у третману салмонелозе код пилића.

Салмонелоза је прилично опасна болест. Опасностда је тешко одредити, има нејасне симптоме, а понекад уопште не постоје. У овом случају, болест пролази сама од себе, без акутних манифестација, али ће оставити бактерије у телу пилића (у месу, јајима итд.). Друга опција - салмонелоза може имати акутне симптоме који ће сигурно довести до смрти, што је мање позитивно од прве опције. Штавише, лечење ове болести у овом тренутку је готово нереално, а превенција може бити само у облику вакцинације. За људе, опасност од салмонелозе је да интоксикација узрокована храном може бити узрокована бактеријом која се преноси кроз месо и јаја перади.