Сакупљање зрелих кајсија из високог дрвета Априцот

Сваки баштован зна колико је важно жетву воћа са стабала воћа, а посебно марелице, јер оне, када су зреле, брзо падају на тло, а њихова танка кожа се ломи као резултат удара, узрокујући брзо плодове плода. Чим су се вртлари одлучили за жетву, одмах су се суочили с првим потешкоћама. Најчешће не знају када да почну жетву и како да покупе кајсију са високог стабла, јер чак и са степеница или лестве не могу да добију плодове из горњих грана.

Сакупљање кајсија са високог дрвета има своје карактеристике

Берба кајсија

Плодове треба прикупити након што достигну зрелост жетве: марелице морају расти до одређене величине и добити боју карактеристичну за сорту, али месо плодова мора остати густо. У време зрелости жетве у плоду акумулира се максимална количина хранљивих материја. Жетва и зрелост потрошача не одговарају. Сматра се да су кајсије потпуно зреле само када њихово месо постане меко и сочно.

Време жетве може варирати у зависности од задатка. За транспорт, марелице се бирају са светло жутом бојом, око 3 дана пре почетка зрелости потрошача.

Воће намењено за конзумирање или сушење,беру се када су потпуно сазреле и садрже максималну количину шећера и хранљивих материја.За конзервацију и складиштење најприкладније су незреле кајсије са чврстом пулпом.

Сакупљање треба обавити у сухом времену након пада росишта.Најбоље је сакупљати кајсије ујутро од 10 до 11 сати, а увече након 17 сати.Квалитет плодова сакупљен на хладном или врућем времену постаје све гори: арома, укус, тежина и слабо се складиште.

Време жетве зависи од сорте кајсија

Жетва са високих стабала

За жетву са дрвета велике висине није потребно пењати сејер постоје многи уређаји који вам омогућују да брзо и лако одаберете плодове са самог врха дрвета.Најефикаснија је кошара с воћем - мали контејнер који је причвршћен на штап и опремљен уређајем за одвајање бобица од грана.Једини недостатак ових производа лежи у њиховој уској оријентацији. Апарати за марелице не би се требали користити за брање других бобица и воћа.

Делују на следећи начин:

  • сакупљач воћа се ставља под кајсију;
  • откинути воће из гране посебним уређајем, и он пада у кошару.

Да би било практично уклонити марелице из грана, важно је да сакупљач плодова испуњава сљедеће критерије: погодан је за употребу, не боли, али чврсто држи плодове и досеже што је могуће више.

Типи сакупљача

Представљени за продајунеколико врста воћара, што омогућава сваком вртлару да одабере најбољу опцију за себе:

  • Тулип. Производ је у облику стакла са заобљеним латицама издржљиве пластике. Дуга ручка је причвршћена на дно. Током жетве, кајсија би требала пасти у чашу, а да би је одвојила од гране, морате окренути "Тулип" на једну страну. Захваљујући функцији снимања овог апарата, чак и врло мале кајсије могу бити уклоњене из горњих грана. Ово објашњава популарност модела.
  • Фетус са орезивањем. На крају дугачког продужетка, стубови секаре су фиксни, а са друге стране постоји уређај за контролу. Дуж цијеле дужине налази се мрежа у коју пада сијено воће.