Садржи сорте вишње Зхивитса Цхерри

Садржај
 1. Карактеристике сорте
 2. Тајне раста
 3. Избор локације
 4. Опрашивачи
 5. Време садње
 6. Избор садница 14]
 7. Технологија садње
 8. Правила напуштања
 9. Заливање
 10. Отпуштање
 11. Гнојиво
 12. Цроп
 13. Припрема за зиму
Једно од најбољих достигнућа белоруског узгоја је сорта Живица.Ова бобица је наследила од својих родитеља - Денисен иеллов и Гриот Остхеимс - најбоље особине: рано сазревање, велики плод, отпорност на мраз и константно висок принос.

Карактеристике сорте

Продуктивна сорта средњег раног зрења - плодова се јавља крајем јуна или почетком јула.Дрво је средње висине и достиже висину од 2,5 м у зрелој доби.Цев је чак и компактна сферна круна и средње гранање.Цвјета малим белим цветовима средином маја.Односи се на самобесплодними сортама које требају опрашивање.

Први плодови се појављују већ у 4. години живота.Јајници се формирају на прошлогодишњим изданцима и букетним гранама.Уз добру негу од једног ткања можете уклонити од 100 до 140 кг воћа.

Плодови су сферични, са сјајном површином, тамносмеђе боје.Просечна тежина једне бобице је 3.7 г. Плод је слатко-киселкаст са деликатном аромом трешње.Камен је мали, лако се одваја од пулпе.

Тајне расте

Високи приноси иИнтензитет раста сорте вишње Зхивица је због добре локације и земљишта за садњу, квалитетног садног материјала и компетентне бриге.

Избор парцеле

Најбоља места за садњу ове сорте биће падине са јужне и југозападне стране.Обично се трешње налазе у близини ограде, шупе и других господарских зграда у којима нема вјетрова.

Изаберите добро осветљено подручје са благим засенчењем.Трешња засађена у хладу ће слабо расти и производит ће малу количину киселих и неукусних бобица.

Вишња од смоле вишње добро расте у иловастом или пјесковитом тлу с добром влагом и пропусношћу зрака.Када се сади на тешким глиновитим тлима, мало је вероватно да ће постићи добру продуктивност од ове сорте.За побољшање састава у таквом тлу направите пијесак по стопи - по 1 м2 кашике песка.Такође, немојте садити усеве на тресетном земљишту које не садржи хранљиве материје и има висок ниво киселости.

Опрашивачи

Треба оставити место за садњу опрашивача.Најбоље сорте су саднице 1, Новодворскаја, Вианок и све врсте слатких трешања.

Да би привукли пчеле, у башти су засађене биљке меда - мента, оригано, столисник и матичњак.У условима сталне влаге и високе влажности ограничена је на године пчела, што негативно утиче на будући принос.У овом случају, вртлари прскају круну препаратима јајника или пупољака.

Рокови за изтоварване

Датуми на изтоварване зависат от рајонна област.У централном делуРусија га води на јесен - у септембру или октобру, али свакако најмање месец дана пре првих мраза.У Сибиру и на Уралу, они су засађени у пролеће, јер током јесенске садње постоји велики ризик од смрзавања дрвећа.

Избор садница

Најбољи материјал је годишњи и двогодишњи садница.Имају добру стопу преживљавања.Потребно је одабрати узорке висине око 1 м са неколико скелетних грана.Штавише, таква стабла су мање подложна смрзавању и болести.Кора на дрвећу треба да буде монотона, без оштећења, корени су лагани, дуги око 30-40 цм, мрље, избочине на корену указују на присуство болести.

На 10 м од овратника треба да се изврши инокулација, која се може одредити лаганим задебљањем и закривљењем.

Технологија садње

Локација је припремљена за прољетну садњу у јесен, за јесен - 2 седмице прије планиране процедуре.

Фоссае су укопане величине 50к60 цм на удаљености од 3 м једна од друге.Размак између редова је 5 м. Ископана земља се мијеша са кантом за компост, 100 г суперфосфата и 1 л дрвеног пепела.Ако се садња врши на глиновитој земљи, додаје се додатна канта песка, на пешчаној иловачи - уводи се канта хумуса.

Храњива смјеса се улијева у ископану рупу с насипом, погађајући клин на зид јаме.Пар сати пре садње, корени биљке се могу спустити у један од стимуланата за формирање корена, Хетероаукин или Аппин.

Размножите корење биљке, покријте га баштенским земљиштем и набијте га у том подручјувхеел цирцле.Приликом садње, овратник корена треба да остане 5 цм изнад земље.

Рупа за заливање је ископана око круга дрвета.У једну биљку се сипа 3-4 биљке воде.Садница је везана за клин са жицом.Након што земља апсорбира сву влагу, пртљажник је кружио пиљевином.После садње, централна грана саднице се скраћује за 1/3 дужине.

Правила за напуштање

Постизање правилног и обилног плодоношења у овој сорти није тешко ако му пружите одговарајућу негу.

Заливање

Упркос чињеници да је ово култура отпорна на сушу, за период активног раста и развоја захтева редовно заливање - једном недељно по 30 л.Следеће године, заливање се смањује на 1 пут месечно.

За дрво које је ушло у плодност, стопа наводњавања је 6-7 канте:

 • на почетку прољећа;
 • непосредно после цветања;
 • у фази формирања јајника;
 • после жетве.

За боље зимовање, врши се још једно влажење воћњака вишње.Стопа јесенске наводњавања која се напаја водом за једну биљку је 15 канте.

Заливање се може вршити на различите начине - наводњавање капањем, кроз ископане бразде, пролијевање воде из кашике или прскањем.

Олабављење

Увијек држите подручје круга око круга дебла чистим, повремено отпуштањем, уклањањем корова и малчирањем са отпалог лишћа или вртног тла.

Отпуштање повећава аерацију тла, а малчирање спречава његово испаравање.

Фертилизер

почиње од друге године живота.Преливи се уводе према следећој шеми:

 • да би се стимулисао раст изданака и повећала зелена маса да би се припремили препарати који садрже азот - 30 г урее на 10 литара воде;
 • Пре почетка цветања, спроводи се фолијарна дорада крунице - попрскана Идеалом (5 мл супстанце је растворено у 5 л воде);
 • на почетку јесени примењују се фосфорно-калијумова ђубрива - 2 кашике.лсува мешавина се разблажује у 10 литара воде.

За плодоносна стабла, доза употребљених лекова је удвостручена.

Многи баштовани користе храну за органске и минералне вишње.Уместо азота додају се муллеин или пилећи измет, а уместо фосфора и калијума, дрвени пепео.

Обрезивање

Трешња има тенденцију да прерасте коријенски изданак.Дакле, током цијеле вегетације, његово потомство се уклања заједно с коријењем.Сваке године обављају санитарне сече, уклањају све оштећене, скупљене и смрзнуте гране.

Формативно орезивање се врши 4 године сваке опруге:

 • током сијања централни труп је скраћен на висину од 80 цм;
 • наредне године одсече све гране у доњем реду, остављајући само три најјаче - њихова дужина се скраћује за 1/3, а средишњи диригент се такође реже за 20 цм од врха;
 • у трећој години формирају други ред скелетних грана од три изданака, преостале гране се режу, централно стабло се реже на висину од 1 м;
 • Следећа сезона чини последњи ред који се састоји од истог броја огранака као упретходних нивоа.

Резидба трешања ове сорте против старења врши се након 6-8 година, када дрво престане да формира млади раст.Све скелетне гране су изрезане, замењене младим процесима.

Припрема за зиму

Трешња смола односи се на зимско-издржљиве сорте, али младе биљке често замрзавају цвјетне пупољке, тако да им се пружа склониште.Пристволни круг попрскан дебелим слојем вртног тла или хумуса.

Скелетне гране су прекривене костријетом, јеловим смрековим гранама или кровним филцем.Једноставне манипулације помажу у заштити дрвета од прољетних мразева - залијевање вентилатора, пушење или посипање круне водом тијеком периода испод нуле.