Садржи сорте грожђа Лидиа

Грожђе је веома познато не само као укусна бобичасто воће за прављење сластица, већ је и главно воће у припреми вина.Сорте грожђа "Лидиа" и "Исабелла" су популарне у производњи вина.

Лидиа грожђе

Историја грожђа Лидија

Опис грожђа Лидије описује његову занимљиву историју.Када је Америка откривена, пронашли су дивљу сорту грожђа, Витис лабрусца, која је транспортована у Европу због узгоја.Истовремено, појавиле су се гљивичне болести: оидиум (пепелница), филоксера.Међутим, испоставило се да је донесено дивље грожђе показало велику отпорност према њима.У исто време, друге "тендерске" сорте грожђа су умрле од таквих болести.Ситуацију су спасили узгајивачи који су почели са садњом култивисаних сорти грожђа у ризому Витис лабрусца.Дакле, постојале су непретенциозне сорте са отпорношћу на гљивичне болести, које су брзо стекле популарност у Европи, на Кавказу.Такво грожђе је вредновано за висок принос и добар проценат садржаја шећера.То је био и главни разлог његове употребе у припреми столних и полуслатких вина.

Грозје Лидиа је веома популарно на југу Русије, у Украјини, Молдавији.Популарна сорта међу љубитељима грожђа.

Карактеристике сорти грожђа

Када се описују кластери одређене сорте, треба напоменути да су они мали, али атрактивни. У просеку, маса једне зреле руке достиже од 100 до 110 грама.Облик плодова је цилиндричан са лабавом структуром. Када се описују бобице Лидије, оне се често пореде са Исабеллиним плодовима, јер имају сличну розе боју са љубичастом бојом. Опис укуса бобичастог воћа карактеристичан је као окус јагоде. Дакле, постоје људи који не воле ову сорту, а за многе Лидија је стандард грожђа.

Цилиндрично грожђе Лидиа са лабавом структуром

Посебност ове сорте је висок проценат садржаја шећера у воћној пулпи (до 18%).

Продуктивност

Главна карактеристика описане сорте је висок принос. То је један од главних разлога за популарност Лидије.

Али процес дозријевања плодова Лидије није брз, 158 дана. Око средине септембра, можете жетву. Жетва, иако касни, ће те задовољити. 120 хектара бобица може се узети са једног хектара. Чак и један грм Лидија даје 40 фунти воћа. Висок принос ове сорте се постиже захваљујући одличном сазревању винове лозе. Један пуцањ даје сазревање 3-6 кластера. Лидијски грм не захтева нормализацију.

Предности сорте "Лидиа"

Грожђе Лидиа има бројне предности:

 • савршено за производњу вина и сокове;
 • непретенциозна брига;
 • високи приноси;
 • отпорност на плијесан и пепелницу, без потребе за профилактичким третманом;
 • отпорност на мраз;
 • бисексуално цвеће, које не захтева страно опрашивање;
 • плодови савршено толеришу високу влажност;
 • Жбуње брзо реагује на минералне и органске додатке;
 • Добра чврстоћа љуштења омогућава транспорт воћа без посебних губитака.
 • Семе грожђа Лидиа има висок садржај антиоксиданата, који могу одложити старење и заштитити од рака;
 • је одличан за обнављање тела након болести;
 • Лидиа бобице су обдарене високим калоријама (70-75 кала), тако да можете јести 2-3 гранчице и задовољити своју глад.
 • ​​

Грожђе Лидиа има високе приносе

Недостаци сорте

Поред описа предности сорте, потребно је рећи о његовим недостацима:

 • Такво грожђе често пати од филоксере.Нестабилан је за ову болест.
 • Са недостатком гвожђа појављује се болест калцорне хлорозе.
 • Избоји и пасторке грмља брзо се развијају, што негативно утиче на принос.Важно је извршити процес штипања, ловљења зелених избојака.
 • Зреле бобице су лабаво причвршћене за стабло, тако да могу да падну код јаких ветрова.Да би се ово спречило, усев је убран на време.
 • Ова грожђа има висок садржај шећера, тако да је не треба користити у особа које имају дијабетес, проблеме са пробавним трактом, чиреве, гојазност,дијареја

Занимљива чињеница: у Европи је таква сорта забрањена за узгој, јер ако винска индустрија није у складу с нормама ферментације, плодови емитирају штетне твари у људско тијело које узрокују мултиплу склерозу.Свјеже бобице неће само донијети штету тијелу, већ ће га напунити корисним храњивим тварима.

Гомило гроздов Лидиа

Садат грозде

Грозје се засадат на пролеће или в јесени.

У пролеће је добро, стотину топлих дана пред нама, грм ће расти, али мраз је могућ.Садња у јесен је начин да се садница сачува до доласка пролећа, јер се грм не развија зими.Али мраз може нашкодити грму, тако да се садница мора покрити.

Важно је изабрати право место за садњу Лидије.Треба узети у обзир следеће нијансе:

Избор земљиштаЦрно тло и иловасто тло са добрим капацитетом влаге су боље прилагођени.

Добра светлост, без пропуха и могућност стагнације хладног ваздуха.Боље је садити на јужној страни.

Када се сади неколико садница, потребно је држати размак од најмање 80 цм између садница, а сорта Лидиа активно расте, што ствара задебљање.