Садићемо грожђе укусно, лепо, плодно

Алесхенкин је једна од нових сорти десертног грожђа, сазрева.рано (30. август), са повећаном отпорношћу на мраз (минус 26 степени) и болести.Не треба му посебна брига.Кластери су веома велики, жуто-зелени, до 2 кг.

Алесхенкин сорта се налази иу литератури под два друга имена, Алесха и бр. 328.Спада у десертне сорте грожђа, опис показује да има одличне укусне карактеристике, леп и атрактиван поглед на велике гроздове.Испоставило се као резултат укрштања грожђа "Адлеине Ангевине" и мешаног полена из сорти "Восток".Од његових родитеља је узео најбоље квалитете.

Разноврсност мушката Алесхенкин задивљује свакога огромним кластерима и раним зрењем

Одгајивач сорте академик П. Цехмистренко.Сорта је добила име по унуку Алексеју.

Из историје сорте

Оснивач сорте Алесхенкин - Тсекхмистренко Пиотр Евфимовицх је агроном, академик и одгајивач, на професионалном нивоу који се бави узгојем нових сорти јабуке.Водио је петнаест нових сорти и добио петнаест ауторских цертификата.18 година, од 1936. до 1957. године, провео је узгојистраживања о узгоју нових сорти грожђа и бризи о њима.Четири године проведене на фронту.

Његова књига "Грожђе у Стаљинградској области" била је од великог значаја за развој домаћег виноградарства.Сорта Алесхенка, 2016. године, навршила је 60 година.Од самог почетка, сорта мушкат Алесхенкин је задивила све својим непревазиђеним квалитетима, огромним гроздовима и раним зрењем.Сорта је била погодна за узгој у региону Москве, а неки су успели да узгајају грожђе (иако у стакленику) чак и изван Арктичког круга.

Алиосха Поповицх је потпуно нова сорта грожђа са рекордним роковима дозријевања (90-95 дана).

Берри оф лифе

Грожђе је једно од првих грмова које је човек почео да гаји пре много хиљада година.Грожђе је симбол живота.Слика грожђа налази се на сликама на стијенама, а налази се и на древним фрескама.Наши преци песме су о томе причали, о томе се прича у баладама и није баш тако, грожђе је јантарна бобица, чији се опис налази у древним рукописима, то је складиште корисних минерала и витамина.Почетком јесени немогуће је остати равнодушан према грму са разнобојним листовима и бујним гроздовима.Значи желиш да убациш овај живот у уста!

Маса на едината сорта Алесха Поповицх е 25-30 г.Површина лишћа је глатка, сјајна, ажурна, са пет прстију.Цвеће бисексуалне, чешће на снимањудва цвасти. Плодове добро, резнице отпорне, не каприциозне и брзо укоријењене на новом мјесту без икакве додатне неге. Грожђе добро сазрева. Живот једног рукава је 4-6 година.

Алесха Поповицх спада в табличне облике грозда, селекциа Капелиусхни В.У. Цвет је бисексуалан, опрашивање се одвија равномерно и постојано. Јантарне групе издуженог пирамидалног облика, велике. Јагоде су равне, овалне, са деликатном кожом и хрскавим месом. Маса једног грожђа Алиосха Поповицх је 25-30 г, има пријатан укус са нотама мушкатног орашчића, густе пулпе, шећера. Поповић је сорта високоприносна, бобице могу дуго да остану на грмљу без губитка своје презентације, не пуцају.

Главне карактеристике

Гроздови бр. 328 имају облик регуларног конуса, бобице висе слободно, што омогућава сунцу да се загреје. Веома велики, појединачни случајеви достижу два килограма и више. Јагоде су овалне, средње (25к21мм), имају сопствену арому и пријатан неутралан укус, тежине 4, 5-5 г. Свака бобица је жуто-зелене боје, са додацима балтичког ћилибара и благим воштаним цватом. Има благо издужени овални облик.

Месо је сочно, кора је средње дебела, хрскава, слатка. Садржај шећера достиже 20%, киселост - 7г /п. Процена укуса грожђа је висока - 8,8 поена. 40% "Алесхенкин" грожђа је на кистовима.

40% грожђа "Алесхенкин" на четкици без семена.

Сорта је вољена од стране виноградара, каоодноси се на високородне сорте. Просечна лоза даје до 25 кг бобица, подложно свим правилима неге.

Грожђе раног сазревања, са просјечном годишњом температуром од 2000 степени, период сазријевања не прелази 118 дана (крај јула - почетак августа).

Опис квалитета јагодичастог воћа и вредности сорте:

 • Велики укус.
 • Рана зрелост бобица.
 • Висок принос, без прелива, можете сакупити до 10 кг из грма.
 • Добра стопа преживљавања резница.
 • Мали проценат семена у гомили бобица.
 • Када је потпуно зрело, бобице су веома слатке.
 • Врло пластична.
 • Плодови могу бити на лози до минус 25 степени.
 • Допуштамо агротехничке грешке.

Значајни недостаци грожђа укључују ниску отпорност подземног дијела дебла на мраз. Из тог разлога, препоручује се да се инокулише на мраз-отпорне залихе. Надземни део лозе може издржати мраз до минус 26 степени. Још један недостатак може се назвати великим процентом грашка. Бобице захтевају додатни стимуланс раста. Грожђе има просечну отпорност на главне врсте гљивичних обољења.

Недостатак грожђа у великом проценту грашка

Главне карактеристике сорте Алесха Поповицх и њена брига још увијек нису проучаване, већ се тестира. Дифферс:

 • добра преносивост;
 • високо отпорна на мраз - 230Ц до - 250Ц;
 • умерена отпорност на болести.

Какода засадимо сорту Алесхенкин

Лоза је непретенциозна према земљи, али даје предност топлим и светлим местима, негативно реагује на претапање тла. Ова сорта може да расте на било ком месту, отпорна и непретенциозна. Али квалитет и количина усева, као и живот вашег винограда, директно зависе од квалитативног и квантитативног састава земљишта.

Пожељно је да се земљиште припреми за грожђе у јесен. Ако се то не уради, онда ћете морати да га ухватите у пролеће.

Препоручује седа се изврши анализа тла прије садње . Може се направити у било којој пољопривредној истраживачкој лабораторији.

Ако у земљишту има пуно глине, онда је потребна додатна дренажа, а ако је земља тресета, треба је разблажити пијеском. Гдје је пјесковито, тако да је вино било удобно, додати компост или хумус.

Слана мочваре и мочварна подручја нису погодна за зонирање ове сорте. Лоза посађена на таквим мјестима умире.

Две недеље пре садње, потребно је ископати земљиште тако да постане испуњено кисеоником и постаје мекше. Ако је киселост тла већа него што је потребно, помијешајте је с вапном (-200 вапна по 1 квадратном метру).

Како показује искуство, добро припремљена јама за садњу је гаранција доброг раста и плодности сорте у будућности.

Постављање саднице у припремљену јаму

Зид, као додатна заштита од мраза и хладноће

Њежне падине смјештене на јужној или југозападној страни или близу зидовазграде, где се са стране зграда ваздух и земља боље загревају, имају вредности за винову лозу, што је важно током мраза, јер зелени делови грожђа не подносе температуру ваздуха на -0,5 степени. У прољеће са јужне стране почиње брже отапање тла, а на јесен почиње да се замрзава касније од осталих.

Зид куће или шупе на западној страни је такође погодан за садњу, али његов опис је мање топао, није престижан за садњу, овде је ефекат топлоте нешто мањи него на јужној страни зграде, а лоза није тако удобна.

Сјеверна и источна страна су хладне и зато нема смисла садити грожђе, сунце освјетљава ову област мање и хладни вјетрови пуше.

Алесхенкин грожђе не треба садити између стабала и грмља бобичастог воћа. У првим годинама живота грожђе ће бити угњетено сенкама других биљака, а онда ће лозе пасти на оближње дрво, што ће отежати бригу о њима.

Камене зграде, акумулирана соларна топлота за цео дан, увече и ноћу, биће дане виновој лози, чиме ће је загрејати.

Приликом садње близу зида куће, оставите грмље на удаљености од 20-30 цм од ивице слепе области, или 40-50 цм од подрума.

Зид ће бити поуздана заштита крхке лозе

Зими, када бијесни бијесни вјетрови и бјесне северни ветрови, зид ће бити поуздана заштита за крхку винову лозу, штити је од хладних и злих ветрова, снежних олуја.

Приликом садње на отвореним површинама, размак између редова треба да буде 2,5–3,0 м(више), под условом да висина решетке није већа од 1,8 м. Што је шупља трска већа, то мора бити већа удаљеност између редова грожђа.

У зависности од врсте калупа које примењујете на своје грожђе, растојање између грмља ће бити другачије.

Приликом формирања Алесхенкина према Гуиот систему, као што је опис сорте у уџбеницима приказан, довољан је 1,25-1,5 м, безтамбовој 2 м без вентилатора. винове лозе, најбоље је да се наноси мулти-рукав облик убода. Грмље су постављене 2-2,5 м међусобно, што ће им олакшати бригу.

Основна правила о бризи

 1. Садња резница се најбоље спроводи у пролеће, тако да је грожђе јак у јесен и добро укорењено. Осим тога, прољетна садња ће избјећи смрзавање.
 2. Припремите јаму за слетање (навлажите, напуните компостом или тресетом, исушите) и пренесите садницу заједно с групом земље.
 3. Димензије јаме за садњу: 85к85к85 цм. Однос компост-ђубрива 3: 1: 1: 3 (стајњак, поташна со, дрвени јасен, суперфосфат). Пијте пуно воде до јаме за слијетање. Ставите клин у средину јаме и напуните га са 1/3 јаме са компостом.
 4. Ако младунче има голи корен, пажљиво је поравнајте и поравнајте сваки од њих и покријте га земљом тако да је место инокулације 3 цм изнад нивоа земље. Рукама пажљиво и нежно залијепите земљу око дебла младе саднице.
 5. Улијте много воде три дана.младица, тако да се коренски систем брже прилагођава новом месту и укорјењује, затим умјерено.Количина наводњавања зависи од региона садње.Последње обилно залијевање се врши у јесен, непосредно пре него што грм остави за зимовање.Да би влага дошла до корена, око јама направила је кружну депресију и попуштала земљу.Када наводњавање треба узети у обзир:
 • Количина падавина у региону.
 • Присуство минералних ђубрива у земљишту.
 • Месечна температура.
 • Близина подземних вода.
 1. Грундирати тло хумусом, сламом, пиљевином.
 2. Сорта Алесхенкин је високоприносна, има добре плодове и на осиромашеним земљиштима, али чак и са залихама отпорним на мраз, потребно је склониште за зиму.

Садња садница по пошти у пролеће

Која брига је

и влаге.Вариети Алесенкин, није изузетак:

 • треба га изоловати за зиму;
 • обрезати вишак пупољака;
 • лечење гљивичних обољења и штеточина;
 • потребно је извршити средњу и дугу резидбу;
 • Захтевна влажност земљишта.

Формирање сорте Алесхенкин

Резидба воћне лозе Алесхецхкина је у јесен.Резано грожђе и рукави уредно смјештени у ров и склониште прије почетка хладног времена.Обрезивање се врши на 16 пупољака на грани воћа.Да би се на грани воћа формирао млади рукав, на пролеће оставити не више од 4 изданкавезан памучном крпом до жице разапете између стубова.

Избоји који доносе плод на прошлогодишњој руци су скраћени за 3 пупољка (плодни рогови). Ако се у пролеће сва три пупољка пробуде, оставите један доњи, два горња прекида. Најнижи пупољак Алесхенкина такође даје цвасти, то је оно што разликује сорту од других. Али понекад се догоди да се будни пупољци не пробуде.

Обрезивање грожђа је важан корак у нези

Дуга резидба изданака је 8-10 рупа, просечно 6-8. Избоји који се узгајају на рукаву друге године сматрају се резервним и сечени, остављајући само један пуцањ у самој основи, како би се спријечило прољеће од претјераног згушњавања винове лозе и развоја гљивичних обољења.

Понекад, ако је потребно, на средњим изданцима, где 10 пупова оставља 3 изданка, где је 7 пупољака - 2 изданка. Просечно оптерећење грмља је 35-45 ока. Воћни пупољци се полажу годишње, али када се формира грм и чекају велике гроздове, потребно је оставити једно цвасти, уклањајући све непотребне. Оптерећење на просјечном грму Алиосха Поповицх 30-35 пупова. Опис сорте препоручује обрезивање 6-8 очију по изданку, због превеликих кластера. Приликом формирања усјева Алиосхе Поповицх, уклоните додатне цвасти, остављајући један на побјегао.

Један и други рукав у бази имају чвориће за опоравак. Ако је потребно, могу одмах замијенити стару грану. У јесен се обрезивање изданака опоравка врши на чвору На њима ниједопуштено је цвасти.

Без обзира колико се узгајивачи труде, опис сорте показује да они не могу формирати лозу на такав начин да сви грмови наликују једни другима као браћа близанци.

За све врсте грмова сорте Алесхенкин постоји једно опште правило: Кратка резидба се изводи на бази и на врху тако да се стари рукав може заменити, а висина грма не би требало да пређе следећи грм кроз решетку.

Алесхински је високоприносна сорта грожђа, која производи плодове до шест година.До овог доба рукави постају густи, зарастају са роговима који носе плодове, тешко их је положити у ров и покрити за зиму, тако да морате да сечете у подножје дебла, почевши да формирате нови млади рукав.За гроздове грожђа равномерно и пропорционално сазрело, препоручује се подрезивање врха четке.

Опис и пракса показују да Алесхенкин може носити слатко воће 20 година.Тада се његова продуктивност нагло смањује, а грм треба искоренити.Ново засађивање грожђа на истом мјесту планирано је тек за 3-5 година.За то време, земљиште може да се опорави и допуни снабдевање минералним ђубривима.Ако је могуће, у потпуности замијенити тло на дацхи, онда је садња такођер могућа кроз сезону.