Садња трешања у Сибиру и брига за њену вишњу

На отвореним просторима Русије, вишње се узгајају са индикаторима средње и јаке отпорности на мраз. Први је погодан за умерену климу централног дела земље. У Сибиру и на Уралу можете узгајати разне врсте бобица отпорних на мраз. Главна ствар - да правилно узмете оцјену и негу термофилног дрвета.

Избор сорте

Приликом садње потребно је узети у обзир вријеме сазревања трешње, узимајући у обзир касни почетак прољећа у Сибиру.

Главни критеријум за избор врсте вишње је његова хладна отпорност. Доље наведене сорте су у стању да издрже температуре испод нуле, задржавајући њихов квалитет.

    Фатезх. Сматра се једним од најотпорнијих на хладне типове трешања. Плодови су средње величине, теже не више од 5 г. Усјев касни - средином јула.
  • Ревна. Дрво има просјечну висину за раст грана. Плодови су средње величине, тежине 4.7 г. Кожа је тамно црвена, пулпа густа и слатка.
  • Драгана иеллов и Брианск пинк одржавају у схтамбовој форми температуре до -28 ° Ц.
  • Хибридне вишње са сортама вишње Дуц, отпорне на кокомикозу и монилиазу. Велике бобице жуто-розе боје имају слатки укус и сазревају до јула.
  • Ноцхка, Ивановна, Пивониа - сорте класичних црних трешања са великим воћем и укусом шећера. Способан зада издрже јаке мразеве и одолевају болестима.
  • Одлично Вениаминова.Висока зимска отпорност и развијени имунитет.Јагоде теже око 6 г и сазревају до јула, просечног приноса дрвета.Сорта захтева опрашиваче.

Приликом куповине семена трешње треба обратити пажњу на начин на који је сорта потписана.

Садни чери с чешом-вишњем могу бити неисправни и имају малу отпорност на мраз.

Карактеристике слетања

Трешње су посијане у Сибиру на пролеће.Ако то урадите у јесен, саднице можда неће имати времена да се смире, умирући у хладној зими.Трешња рано цвета, а цветови су јој у стању да издрже хладне и пролећне мразеве.

Место слетања је одабрано на јужној страни, сунчано, а не вјетрови.Не можете садити трешњу на благим равницама са ниским нивоима подземних вода.

Припрема за садњу почиње у јесен.У земљу је ископана рупа димензија 70 × 70 цм тако да се корени садница у њој осећају пространо.Јама се пуни смешом следећег састава: 60 ​​г калијумове соли, 120 г суперфосфата и 500–600 г креча се узимају на канту хумуса.Можете додати песак и дрвени пепео.Следећа храна са хумусом и минералима биће неопходна када се копа кроз годину.

Препоручује се да се на истом подручју засади неколико сорти које истовремено цветају: неким само-неплодним сортама потребне су опрашивачи.

Мере за негу

Једна од опција за облагање је биљни или травни хумус.За крунуефикасно храњење траве инфузијом или малчаром.Цела вегетација ђубрива треба редовно правити.Током сезоне ће бити неколико наводњавања:

  • у пролеће, после периода цветања: немогуће је залити биљку током ње, јер то може изазвати формирање јајника;
  • током раста плодова - али не када сазрију, онда ће бобице пукнути;
  • у првој половини октобра, када лишће пада близу дрвета.

Просечна стопа је око 5 канте воде за сваку биљку.Након заливања, органско малчирање је обавезно.

Најбоља опција пресађивања је за сибирске трешње.Време вакцинације је март, када се мразе још увек држе ноћу.Сорте Валерии Цхкалов, Драгана, Брианск Росе су добро калемљене.

Склониште би трешња требало да буде у октобру, када напусти лишће.Снег у сибирској зими пада обично у новембру, а баштован треба да припреми филм.Ако сезона није јако сњежна, потребно је још једно хиллинг до грмља успјешно презимити.

Болести и штеточине

Сорте вишње трешње за Сибир су најосетљивије на кокомикозу.Ова болест се може препознати по малим црвеним пјегама које стрше у горњем делу листа, као и по грубости и конвексности.У напредним случајевима, листови могу да опадну.

Болест је лакше спречити него лечити.За профилаксу, трешње се прскају Бордеаук текућином након цветања и још два пута након 3 недеље.Када дрво даје плод, потребно га је наводњавати соком.

Међу инсектимаНајвећа опасност за сибирску културу је мушица од вишања, која инфицира цвијеће биљке, њезине изданке и пупољке. Превентивне мјере укључују копање око дебла у јуну. Припреме за уништење мољаца - "карбофос" и "трицхлорметапхос". Обрада се врши током цветања пупољака и пупова.

Закључци

Правилно одабрана сорта и вјешта брига омогућит ће узгој трешања у тешком Сибиру, као и обилну жетву. Укусне бобице могу се јести свеже или прерадити у разне препарате.