Садња патлиџана: штеточине и њихове контролне патлиџане

Еггплант, ликеи друге популарне културе нису у стању да се одупру нападу злонамерних инсеката, који их стално нервирају.Сами биљке нису у стању да се носе са таквом пошасти.Стога им је потребна помоћ, која свакако мора пружити вртлару.У знак захвалности за њихове напоре, патлиџани ће бити задовољни богатом жетвом.

Здраве патлиџане је тешко узгајати - јако воле штеточине

Не постоји један начин да се реши проблем инсеката који негативно утичу на стање поврћа.За сваки поједини штетник потребно је тражити сопствену методу, захваљујући којој ће борба против ње бити ефикасна.

Постоји неколико врста инсеката који се добро осећају на патлиџанима.Они проналазе специфичан приступ који љети помаже становнику да дуго времена заборави на такав проблем као штеточине патлиџана.

Колорадски крумпир

Сви вртлари знају колорадског крумпира.Овај инсект штети огромној количини поврћа, једе лишће и стабљике.У једном дану, неколико таквих штеточина може убити читаву биљку.Зими нећете видети ову бубу, јер чека хладну сезону у земљишту.Кукац је изабран на површину ближе крају пролећа, када је време топло вани.У истом периоду обично започиње рад на слетању.

Колорадо крумпирски бубе, јаја и ларва

Садница постаје добар ручак за колорадског крумпира.

Ларве кромпировог хлебца нису ништа мање штетне.Врло су прождрљиви.Личинке за неколико дана могу уништити будућу жетву, чак и без да биљка нормално расте.У овом стању патлиџан може да превазиђе болест, која ће их коначно уништити.

Искусни вртлари су развили бројне начине који помажу трајном уклањању колорадског крумпира са његове локације.

 • Редовни преглед окућнице.
 • Ручно сакупљање кукаца и ларви које се налазе на површини биљака.
 • Посебно воле лишће, па на тим мјестима треба пажљивије тражити инсекте.
 • У периоду масовне појаве ларви кукаца, патлиџане треба заштитити хемијским средствима.Најефикаснији ће бити командант, конфидор и бизон.

Грм кромпировог кукуруза који је покварен

Колорадски кукуруз је теже уклонити из кревета од других инсеката.Имаћемо скоро сваки дан да прегледамо локацију.То ће омогућити вртлару да буде сигуран да је његово поврће заштићено од штеточина.Такође, они се неће плашити болести, чији изглед изазивају.

Спидер мите

Још једна подмукла штеточина која прогања вртлара.Спајска гриња је мала, тако да није лако уочити.То је главна опасност.Уосталом, за заштиту биљака од штеточина може бити само ако је на вријеме да види и уништи.Еггплант Митеће се приметити ако погледате лишће на светлу. Сумња на инфекцију ће потврдити мале мреже на површини биљака.

У присуству повољних услова, гриња паук активно једе биљку, због чега одмах губи виталност. Опасне болести, које потпуно уништавају патлиџане, почињу да му прете.

Спидер гриње на листу патлиџана

Вртлари који су се већ сусрели са таквим штеточинама као што је патуљасти кук, знају како се борити.

​​То захтева:

 • У стакленику или на отвореном пољу, прије садње патлиџана, уклоните све корове и друге биљке преостале након прошле сезоне.
 • На њима може живети паук, који ће касније прећи на свеже саднице. Такво обрађивање земље никада неће бити сувишно.
 • Ако патња масовно погађа кревете, а летњи становник више не може да се носи са њима, онда треба да покуша да примени посебне хемикалије. Обрада од стране Конфидора, Неорона и Актеллика ће имати жељени резултат. Препоручује се да се потроши сваких десет дана како се инсектима не би пружила шанса да преживи.

Ајкула може довести до озбиљне болести коју вртлар не може превазићи. Стога је у његовом интересу да се унапријед осигура да тај напад не дотакне његову завјеру. Крпељи патлиџана се појављују брзо, а њихово уклањање је веома дуг и напоран процес.

Апхид

Апхидс једу лишће и сишу све биљке. Може се појавитичак и на добро заштићеном терену. Стога, сваки вртлар треба да се припреми за сусрет са овим штеточином. Они чине више озбиљне штете од гриња на патлиџанима или бувама.

За једну сезону, лисна уши ће моћи дати више од двадесет генерација. И сваки појединац једе биљку, поред које је рођена. Кукци заражени патлиџаном изгледају као да су били преплављени болешћу. Јајници почињу да падају, а листови се увијају. Овај ефекат даје лисну ушку након његовог изгледа. Слични проблеми доносе буве. Али они обично заразе само лишће, а не целу биљку.

Апхид на патлиџану се слегне на дну листа

Апхиде ће нестати са локације ако ће вртлар користити сљедеће мјере како би је елиминисао. Могу се користити и ако се на креветима узгајају буве. Па размотримо како се носити с лисним ушима?

 • Пре садње, неопходно је да се подручје очисти од старих биљака и корова на којима се могу населити уши.
 • Захваћени листови се морају уклонити ручно, чиме се спречава нова генерација штеточина да једе биљку од рођења.
 • Инфузија врхова кромпира, духанске прашине и коре лук има добар ефекат.
 • Као иу случају других штеточина, лисна уши могу бити поражене посебним хемикалијама, као што су Фитоверм и Акарин.

Биолошки производ Фитоверм је ефикасан против лисних уши и гриња

Лисне уши су веома уочљиве на локацији. Инфеира лишће, ставља личинке испод њих. Требало би да буде одмахпредузети мере за уништавање штеточина, док се не почне појављивати озбиљне болести.

Резанци зимских усјева

Неко мисли да су зимски изданци мале буве.У ствари, такозване гусјенице, које узрокују озбиљне болести, због којих патлиџан умире.

Зимске лопатице нападају поврће када нема времена за јачање.Саднице испред ове штеточине су веома рањиве.Оштећени патлиџани лако захваћају болести које их спречавају да се развијају и сазријевају.

Гусјенице зимске кашике могу уништити грм у неколико дана

Овај инсект једе младо стабло, један од најважнијих органа било које биљке.

Да би се суочили са таквим штеточинама, потребно је обрађивати земљиште око кревета, добро га одцијепити, тако да ће љетни становник моћи уништити мјеста гдје дању расту зимске културе.Можеш се борити уз помоћ плијевљења.Ове мјере ће бити довољне да инсекти који једу младе саднице, дуго нестају из врта.

Греенхоусе Вхитефли

Млади листови патлиџана су оно што Греенфли Вхитефли обично једе.Она се такође храни биљним соком.Након што штеточина остави лепљиву супстанцу, изазива појаву болести као што је гљивица.

Зелена штитњача у стакленику не једе целу биљку.Дакле, не може изазвати његову смрт.

Шишмиш на патлиџану усисава сокове и исцрпљује биљку

У највећем дијелу, инсекти штете лишћу које почињубрзо умиру од озбиљних оштећења након што их слепи мољац обара.

Заштита патлиџана од штитастог мољца у стакленику се састоји од следећих мера:

 • Уклањање корова у том подручју.
 • Дезинфекција локације или стакленика након жетве, тако да инсекти не могу чекати зиму у земљи.
 • Употреба хемикалија које штите патлиџане од штеточина које их једу. У овом случају, прикладна средства су Тситкор, Актеллик и Фуфанон.
 • Шишмиш није најопаснији непријатељ за патлиџане. Међутим, може узроковати непоправљиве штете и смањити будуће усјеве.

Фуфанон - универзални лек за штеточине

Без обзира да ли листови патлиџана једу штеточине инсеката као што су буве, или су оболели од болести, али ипак је неопходно предузети мере да се такви проблеми отклоне. Само на овај начин баштован може да учини свој терен сигурним и погодним за зрење великог и здравог поврћа.