Садња кромпира: какво ђубриво додати рупи?Кромпир

Коренски систем кромпира може се назвати прождрљивим. Током периода активног раста, успешно исисава све могуће хранљиве материје из земље. У јесен, када је жетва већ прикупљена, земља остаје практично "празна". Због тога је неопходно оплодити земљиште на следећој садњи.

Гнојива ће радити одлично ако их ставите у рупу када садите кромпир

Искусни вртлари су увјерени да је за вријеме вегетације бескорисно хранити грмље: храњиве твари неће бити апсорбиране у довољним количинама. Додавање ђубрива за коренске усеве је неопходно приликом садње у рупи.

Шта утиче на принос?

Кромпир је избирљива биљна култура - стање тла је од посебне важности. Пре садње, потребна је припрема: земља треба да буде лагана и лабава. Пјесковита и средње глинаста тла су погодна за садњу, али неће бити лако добити добру жетву у пјесковитим или мочварним тресетиштима.

Ваздухност тла може да утиче на количину усева, тако да се земљиште периодично мора отпустити током раста кромпира. Такође ће помоћи да се смањи испаравање течности, земља ће остати мокра. Култура суше можене преживе. Превише залијевање након цватње прети да иструне гомоље.

Једна од разлика између кромпира и других усева је да они интензивно конзумирају хранљиве материје. То је због слабих коријена и гломазних кртола. Добра берба без обнављања "празног" тла је немогућа.

Свака биљка кромпира треба да добије сет минералних ђубрива:

  • 50 грама азота;
  • 30 грама фосфора;
  • 100 грама калијума.

Не би требало да се ограничавате на ове минималне вредности, морате додати знатно више ђубрива у земљу. Неке од ових супстанци се једноставно растварају у земљи. Као резултат, коренски систем неће примити све хранљиве материје убризгане у одговарајућој количини.

Принос је погођен опуштањем тла, довољним заливањем и равнотежом минералних супстанци

Шта треба узети у обзир при одабиру ђубрива?

Која врста ђубрива за кромпир приликом садње у рупи ће бити најефикаснија? Кажу да је потребно добро "комплексно" органско ђубриво од кромпира. Минерална прерада такође може дати добар резултат, али све ће зависити од квалитета "монтаже" компоненти.

Упозорења захтевају азотна ђубрива: ако је брзина прекорачена, грм ће расти превише активно, успоравајући развој кртола. Кључ успеха је права комбинација амонијум нитрата и амонијум сулфата. Оплодити земљиште овим сетом је боље у рано прољеће.

Завршена обрада минералних материја треба да задовољи потребе културе и буде што је могуће више уравнотежена.

Једнострано уношење минерала у земљу не гарантује потпуно засићење земљишта свим потребним хранљивим материјама. Допуна сета мора бити органска. Вишак органске животиње доводи до чињенице да ће се унутар коренских усева појавити шупљине - раст унутрашњих ткива неће држати корак са повећањем самих кромпира.

Амонијев нитрат мора бити прецизно измерен, иначе ће успорити раст кромпира

Органска ђубрива

Хранљиве материје и елементи у траговима садржани у органским ђубривима су одличан извор исхране. Својства тла побољшавају се због акумулације хумуса. Оне супстанце које је тешко конзумирати за корење постају лако пробављиве.

Омекшати органска ђубрива сланим тлима, смањујући токсично дејство соли на развој грма. Приликом разградње, врхња прелива ослобађа угљични диоксид, који помаже гомољима да постану здрави и велики.

Хумус

Свјежи стајњак није добро храњење за кромпир када се гаји у рупу. Можете ставити само ону која је већ отишла предалеко. Можете користити било коју врсту стајњака - од свиња, коња, зечева или крава.Потребно је кухати хумус неколико мјесеци. Стајњак (свеж) се слаже у хрпама висине метра и пол, а за анаеробну ферментацију треба га покрити сламом.

Потребно је ставити у рупу 200-250 грама ђубрива. Ова количина је довољна да биљка кромпира добије праву количину исхране азотом и фосфором. Обсервед онлинедостатак калијума, морат ће се примијенити одвојено на тло.

Хумус се стави до 250 грама по бунари

Пилесе гној

Свеж гној не се рабава: можно спали построение.Потребно је направити одвојено ђубриво: литар сувог пилећег ђубрива на десет литара воде.Контејнер за течност није правилно покривен поклопцем и стављен на топло место три дана.По бунарчићу се користи литар раствора.Постоји још једна опција: двадесет грама сувог легла по бунару.

Съдържание това като като като потребен доза фосфора, но се биде недостаток на калиј и азот.

Биљни отпад

Тешко је предвидети тачан хемијски састав компоста за биљни отпад, сваки вртлар користи сопствени рецепт за ђубриво.Добра корист ће бити слама житарица, али да би је добили довољно, важно је обогатити је азотом.

Ако композитни компост} е вклу ~ ивати:

  • сено за мазнини;
  • чишћење;
  • пали листови;
  • слама;
  • житарице.

Направите 0,5-1 литра по бунару.Грм ће добити довољно фосфора, калијума и азота.

Всак фармер има свој рецепт за компост

Лесен пепел

Печат се може приписати отлични извори на много користни супстанци за кромпир: он садржи многомагнезијум, натријум, калцијум и калијум. Не препоручује се мешање са другим одобрењима (која нису важна, минерална или органска). Ако се планира додавање пепела у рупу, потребно је додатно ђубрење за тлоу јесен. Погодан за ово било које сложено ђубриво.

У припремљеном отвору за кртоле се наноси 150-200 грама пепела. Ако то није довољно, кромпир можете једноставно уваљати у њега пре садње. Ово ђубриво се обично користи на киселим површинама: повећава пХ, а за алкално земљиште гнојиво није прикладно.

Лесни пепео се може сипати у бунаре или се кромпир уваља у њега

Минерална ђубрива

На продају су једноставна и комплексна минерална ђубрива. Изаберите бољу интеграцију. Једноставно се састоји од једног хранљивог састојка, тако да је грму угрожено “изгладњивање”, недостајат ће им друге супстанце. Мешати различите једноставне минерале није вредно тога: постоји хемијска реакција. Као резултат тога, ђубрење ће изгубити све хранљиве материје и чак може оштетити развој биљке.

Најдобри опции со аммофоск, азофоск или нитроаммофоск. У рупи морате направити највише десет грама како бисте осигурали одговарајућу исхрану фосфора. Додати одвојено калијум и азот.

Избор правог ђубрива и држање свих пропорција није лако, али не можете дозволити да расте грмље кромпира сами. У супротном, резултат ће бити разочарење, а засађивање и жетва ће бити узалуд.