Садња краставаца у сјеменке отвореног тла. Када садити краставце Краставци

У већини региона узгајају се усјеви као што су краставци. За правилно плодоношење и добру жетву, потребно је узети у обзир посебности климе и посматрати рокове сијања сјемена у отвореном тлу. У регионима где вегетативни период траје не више од 2-3 недеље, паметније је узгајати саднице које се затим сади у земљишту. Сјеме краставаца може сејати у прољеће у топлијим крајевима. То је због чињенице да се култура боји ноћних мразева. Неке координирају активности сијања у прољеће, према лунарном календару.

Садња краставаца са семеном је погодна за пољопривреднике у топлој климатској зони

Датуми сетве

Сваки вртлар са искуством, руководи се лунарним календаром или личним искуством, што утиче на вријеме садње предметног поврћа у отвореном тлу. Вреди напоменути да, упркос календару, треба да следите ове препоруке:

  • Просечна дневна температура не би требало да падне испод 12-10 ° Ц. Треба имати на уму да је садња краставаца неприхватљива на отвореном тлу, ако постоји тенденција појаве ноћних мразева.
  • Температура земље треба да се загреје на најмање +15 ° Ц. Ово ће осигурати високу стопу садница након садње (7-10 дана).
  • Оптимално време за садњу краставаца у земљи је месец мај, када почну да преовлађују јужни и западни ветрови, што указује на минималну могућност мраза.
  • Најбоље је посадити семе културе не само према календару, већ и узимајући у обзир прелиминарну сјетву других поврћа (након појаве кромпира, лука и репе). Ове биљке почињу активан раст када је могућност мраза минимална.

Време када се краставац може засадити зависи од температуре ваздуха.Чак и ако већина усева проклија, ово поврће може лоше расти, у случају да се ознака спусти испод 8-9 степени.

Саднице краставаца у земљи неће расти ако температура падне на 8-9 степени

\ т

Важно је да се благовремено одабере време за садњу семена, јер може доћи до ситуације да ће суседи већ уживати у свјежем воћу, ау вашем крају ће почети само цветање.Најбољи начин да се провери спремност плода је да се посади тестна шаржа према лунарном календару. Користећи ову тактику, можете добити рану бербу усева без бриге о значајним губицима у случају мраза. Неки фармери преферирају саднице, без обзира на климу и календар, што им омогућава да добију прве избојке крајем маја.

Обрада семена пре садње

Узгој еколошки прихватљиве и продуктивне културе захтева претходно намакање сјемена у припремљеним отопинама.Најпродуктивније и безопасније су народне методе и употреба доказаних алата.Ово укључује следеће лекове:

  • Раствор калијум перманганата.Овај лек је универзални лек за елиминацију одређених патогена, укључујући и гљивице.Намакање семена у таквом раствору, треба да се поштује одређени временски оквир, пошто калијум перманганат има изражен ефекат сушења.Оптималан период намакања је 2-3 дана у слабом раствору, након чега материјал одмах слети у земљу.
  • Алтернативни природни материјал за третирање семена краставаца пре садње је сок алое листа.Да бисте припремили лек, можете одрезати листове ножем, а затим их замотати у тамни папир и ставити на хладно место 12-15 дана.Пре садње, сок се лагано истискује на газу са семеном и чува један дан (сок од алое се претходно разблажује истим пропорцијама са водом).
  • Мешавина, ки съдържа мед, се долго користи за симулатор раста.Разређује се по једној жлици за чашу чисте воде.Семе краставаца пре садње чувају се у овом раствору лагано прекривеном овом мешавином у трајању од 6 сати.Препоручује се да се узме у обзир лунарни календар, прије садног материјала на отвореном тлу.

У продавници можете купити већ прерађене сјеменке краставаца

Припремни радови

Припремите бунаре прије сјетве сјемена краставаца.Њихова дубина не би требала битимање од 20 мм.Размак између јама се задржава унутар 500-600 мм.Можете садити семе у редовима или уз руб крумпира и кревета од јагода.Ако се мисли на садњу краставаца на решетки, онда се размак између рупа може смањити на 250 мм.

Када се сјеме директно сије на отвореном тлу, боље је ставити их у рупу равну или са оштрим рубом према горе.Од 3 до 5 семена се стави у сваку јажицу.

Сваки искусни вртлар проналази своје тајне о томе када треба посадити усјев на отвореном тлу.Неки чекају најтоплије време, други се ослањају на лунарни календар, неки бирају време сетве својим унутрашњим инстинктима.

​​

Краставици за решетке се могу посадити ближе једна другој

Брига о садницама

Након појаве првих изданака, оне се испуштају.Да бисте то урадили, уклоните додатне изданке, остављајући не више од три најјаче биљке у рупи.Време овог поступка је усредсређено на време када ће бити неколико првих листова.Сувишни избојци се могу сломити, а не извући.То ће помоћи да се избегне оштећење кореновог система краставаца.

Неке сорте усева треба засадити, с обзиром на то да ће морати да буду засађене.Ову операцију треба обавити када буде најмање 4-5 листова.Такав систем омогућава убрзавање формирања јајника, повећање приноса и олакшавање сакупљања плодова.Неопходно је избјегавати непотребно преплитање и задебљање садница.Ако се ово правило не поштује,бочни избојци почињу да се развијају, могу бити оштећени и слабо развијени.

Боље је имати плантаже краставаца на отвореном терену и то са значајним бројем плодова него што су удубљене и необликоване. Неопходно је бринути се и садити саднице током топлог доба дана, залити их мало топлом водом.Када се достигне изданак 20-30 цм, потребно их је гомилати.То ће допринети да краставци боље формирају додатни коренски систем, што ће позитивно утицати на коначни принос.

Вредно је напоменути да одрасли клице културе не прихватају често мијењање стабљика.Из тог разлога, биљке могу бацити неке јајнике и успорити.Многи баштовани користе семе за садњу.Када дође време, равномерно се засади на башту, што вам омогућава да у почетку контролишете процес развоја биљке.

Ако се усредсредите на лунарни календар, време када треба да се посадите краставци, имате у умереним географским ширинама крајем пролећа.Треба напоменути да је прије сјетве сјемена у отвореном тлу потребно оплодити тло.У ту сврху користе се различити адитиви тресета и компостна ђубрива.Период рекламације од садње до клијања зависи од времена садње и правилне неге поврћа.Многи вртлари се ослањају на календар сетве, који не стварају увек стручњаци.

Биљке садити у топлој земљи.Док се не узгајају, потребно је повремено ослободити тло око садница.Од тога зависи трајање појаве првих плодоваправовремено опрашивање.Овдје треба размотрити могућност ношења инсеката.Ако се изузме такво стање, потребно је засадити самооплодне сорте.Хибридне сорте дају већи принос, али је време њиховог оплодње нешто веће.

У циљу побољшања клијавости и смањења формирања шупљих цвјетова, сјеменке се држе у близини акумулатора 20-30 дана прије периода када се планира засадити.

Садња садница мора бити праћена посебном пажњом.Термин појаве првих изданака у овој варијанти садње у отвореном тлу је нешто виши.Међутим, имајте на уму да трансплантација садница може оштетити коренски систем.То је један од главних проблема који се могу ријешити узгојем садница у тресетним чашама.62о томе када се сади семена у земљи разликују.Многи саветују да се прибјегне рассадним методи.Они примећују да посебну пажњу треба посветити коренском систему, тачније, спречавању његове повреде.Такође је примећено да сејање семена на отворен начин захтева њихово претходно третирање посебним формулацијама, а датуми сетве у великој мери зависе од температуре ваздуха, земљишта и вероватноће ноћних мразева.

Многи баштовани препоручују сејање семена краставца између редова или других оближњих усева.Референтна тачка за одређивање времена сетве може бити кромпир илиглог Ако су дозволили нормалне стабљике, вероватноћа мраза и опасних температура за краставце је мало вероватна.

С обзиром на све препоруке и повратне информације, може се примијетити да је потребно посијати сјеменке краставаца само у топлој земљи. Међутим, пожељно је да се претходно обраде калијум перманганатом или другим профилактичким лековима. Садња семена треба да се одвија у топлим годинама. У свакој рупи се налази не више од 4-5 пипова. Након формирања првих листова, саднице морају бити разређене. Усклађеност са свим препорукама ће вам омогућити да добијете рану и добру жетву.