Садња кајсије: фазе, методе, карактеристике кајсија

Кајсија је познато дрво за јужне регионе земље, али постоје подручја у којима узгој ове биљке има неких потешкоћа.Брига за марелице у средњој стази захтијева више времена и напора од узгајивача.Захваљујући професионалним и аматерским вртларима, свако може да узгаја ово дивно дрво.

Узгој кајсија у средњем траку има своје карактеристике

Методе за узгој кајсије

Постоји неколико начина за садњу кајсије.Садња семена (семена) - један од најјефтинијих.Ако у летњем периоду после жетве баштован изабере кости на време, онда ће после неког времена моћи да узгаја једно или више нових стабала.Процес слетања:

 1. Уклоните семе из зрелих и висококвалитетних плодова, оперите их и намочите у води на један дан.
 2. Пренесите семе у чисту, суву, стаклену посуду за складиштење.
 3. Крајем октобра или почетком новембра (у зависности од климатских услова, за северне крајеве раније), семе се саде у земљу на дубини од 10 цм.
 4. Током зиме, подвргавају се природној стратификацији ако овај периодуспешно завршен, пролећни баштован види плод.

Други метод је бољи од претходног, јер се у почетку млади стабла узгајају укућним условима, а затим пресађени у отворено тло. Имају бољу компатибилност са другима, посебно када марелица почне да доноси плодове у земљи.

Технологија је слична, али младунче треба узгајати из семена, а затим пресадити у земљу.

 1. Семе се уклањају и потапају у води на собној температури током једног дана.
 2. У наредних 10 дана треба их свакодневно мијешати.
 3. Контејнер је напола напуњен песком, у њега је уроњено сјеме и још једном се напуни, након тога треба залијевати земљу и клизати на тамно, хладно мјесто.
 4. Залити земљу ако се осуши.
 5. Процедура се мора извести 180 дана прије почетка прољетне садње.

Када посађено дрвеће расте 2 године, може се засадити резањем друге кајсије током плодног узгоја.За копулацију је боље да пречник дебла буде већи од 1 цм, а компатибилност ће бити већа.Вакцинација се врши крајем априла или почетком маја, када дрво има максимални максимум протока сока.Можете узгајати добро дрво, допуњавати га резницама из оближњих марелица других сорти.

Ако буду посађене на јесен, оне ће проклијати до пролећа

Главне фазе садње

Како засадити кајсију: то је јужна биљка, стога је бољеизабрати најлакше, најтоплије и највише место у башти даље од других стабала, јер је његова компатибилност са њима веома ниска.Коренски систем кајсије у раним фазама развоја је прилично пластичан.

Прелиминарна припрема

Пре сетве и остављања на отвореномземљиште потребно за припрему тла и садница. Земљиште не би требало да буде јако густо, па чим баштован повуче рупу, боље је попунити одвод шљунка и рушевина на његовом дну. Следећи слој је земљишна мешавина земљишта са додатком минералних (амонијум-нитратних, дрвених пепела) и органских (животињских хумуса) ђубрива.

Ипак, професионалци препоручују да се дода вапно, али то мора да се уради унапред, јер постоји велики ризик да ће корени марелица патити.

Најбоље време да се посади дрво кајсије са затвореним кореновим системом: крајем априла, тј. Пре развоја пупољака. Приликом садње важно је запамтити да би коријени требали бити неколико пута већи од величине круне.

Воод асх - природно минерално дјубриво за марелице

Слетање у земљу

Дрво кајсије има слабу компатибилност са другим стаблима воћа, удаљеност између марелица или других биљака не би требало да буде мања од 5 м. То је због чињенице да ће са мањим растојањем дрво бити блиско. на малом брежуљку. Повишење се повећава ако се подземне воде изливају у подручју садње.

Врат биљке не би требао бити закопан, тако да су коријени посути до његовог нивоа. Око кајсије направите мали круг за залијевање. После садње, садница кајсије се сипа са неколико канте воде, али се не може опрати, јер ће то довести до излагања корена.

Како садитигрм: младица када се сади савијање на земљу и под углом од 40 °, фиксирати гране.Дрво добија још више топлоте од земље.

Карактеристике садње у различитим климатским зонама

Већина почетничких вртлара придаје велику важност питању како садити марелице, не узимајући у обзир климатске карактеристике тог подручја. Пошто је садња кајсије одговоран посао, потребно је да разумете све карактеристике ове културе која воли топлоту, она не сме да се укорени чак ни у земљишту припремљеном за ове сврхе.

Название на климатски зони Карактеристике
Северна трака Сађење садница се врши само у пролеће.У јесен постоји ризик да дрвеће неће имати довољно времена да се укорени прије почетка мраза.Не помаже повећању припрема за зиму, јер се саднице само смрзну.Урал и Сибир су региони у којима не би требало да експериментишете са садњом или пресађивањем кајсија у јесен.
Средња стаза Садња и брига за кајсију у средњој стази може се одржати у прољеће, јер су зиме овдје мање озбиљне, али у априлу је мраз могућ, што ће уништитибиљка.
Јужни појас Ово је најповољнија регија, а дрво кајсије засађено и збринуто током јесени и пролећа.Климатска зона олакшава брзо усађивање.Ако се то не догоди, разлози могу бити неусклађеност са технологијом садње или болешћу садница.

Врема за засаданието на марекциа варира по регионам

Царе

Власници који брину о врту добијају награде за свој рад.Како се бринути за кајсије:

 1. Ова биљка има високу толеранцију на сушу, али треба дати висок принос, посебно када почиње период сетве, опрашивања и формирања плода.
 2. Да би се стабло хранило специјализованим минералним и органским ђубривима, компатибилност са кајсијом је обавезна.
 3. Велики број плодова је штетан за крхке гране.Не треба чекати жетву, уклањање вишка: 1 плод оставља се на сваких 20 листова.Ако је опрашивач (пчела, ветар) добро радио, потребно је уклонити плодове, јер код младих стабала вишак смањује квалитет плода.
 4. Биљку можете прскати отровима да би се заштитили од штеточина.
 5. Потребно је орезати младицу.За круну се користи шема уклањања огранка, која укључује избор 4–6 скелетних.У пролеће, гранчице које носе воће су преполовљене да би развиле цветне пупољке.
 6. Круница се разрјеђује како би се боље освијетлило.7. Након бербе врши се резидба против старења, али за зрела стабла овај поступак се спроводи пажљиво.