Садња грожђа: које ђубриво користити

Сваки баштован сања да његове биљке брзо расту и да се не разболи.Да бисте постигли одличне резултате, морате се бринути о здрављу усјева у првим фазама живота.У прегледу ћемо вам рећи која су гнојива потребна за садњу грожђа и како их правилно примијенити.

Ђубрење грожђа током садње ће му дати прилику за потпуни развој

Позадина

Човек је почео да гаји култивисане биљке пре неколико хиљада година.Током овог периода, вртлари су открили да улазак одређених супстанци у земљиште побољшава здравље и развој зелених површина.Вишак средстава може успорити раст или убити културу.Помоћу пробних и погрешних алгоритама поступци неопходни за узгој биљака без проблема били су поредани.

Грожђе је прилично хировита и захтјевна воћна лијана.Топла и влажна клима Медитерана и Кавказа постала је његово родно место.Домаћи временски услови нису увијек испуњавали захтјеве винове лозе и биљка је умрла. Међутим, са раном применом ђубрива на земљиште, узгајивачи су приметили брзу стопу преживљавања и одличан раст.

Редовно храњење је један од основних захтева каприциозне културе.У одраслој доби њихов број зависи од:

 • раста младица;
 • цветање и опрашивање;
 • држање јајника;
 • формирање воћа;
 • зрење бобица.

Кршење циклуса примјене ђубрива ће довести до штетних посљедица.Пуштање цвијећа или формирање малих плодова је један од неугодних резултата недостатка минерала у воћној лози.Ако биљци недостаје исхране током зрења, бобице ће бити мале и киселе.

Принос и брзина зрења грожђа директно зависе од правилности заваривања

Што је потребно младом грожђу

Садња садница одвија се на јастуку са храњивим „коктелом“»Од минералних и органских супстанци.Комбинација неколико лекова побољшава укорјењивање воћних усева и даје снагу за изградњу корена и зелене масе.Какво ђубриво треба растуће саднице?

У одраслој грожђу, хранљиве материје су концентрисане у кори и стаблу, тако да благи нутритивни недостатак може „извући“ залиху.Младе биљке немају таквих “залиха”, а искусан баштован је забринут за храњење унапријед.

Када се сади саднице, у рупу се уливају 2-3 канте хумуса пилећег стајњака или стајњака. Запамтите: не можете користити органски производ који није прошао процес ферментације. Ако додате свежу материју, грожђе ће умрети.Приликом труљења настају елементи који су неспојиви са коренима.

Такви додаци су одличан извор азота, саставни део свих биљака.У течном облику, супстанца се помеша са земљом, што чини најчешћу земљу у саставу сличној кориснојхумус

Хумус пилећег отровног грожђа осигурава азот

Фосфор је још једна компонента која је важна за развој биљке. Саднице које тек почињу да се формирају хитно су им потребне. У земљишту се налази у оскудној количини - не више од 1%. Готово да нема лако доступних састојака за младе. Дакле, за пољопривредну индустрију развили су комплексно ђубриво - суперфосфат. Поред главне компоненте, она такође садржи:

 • калијум;
 • калцијум;
 • сумпор;
 • магнезијум.

Додајте 150 до 300 г препарата у бунар са садницом. Запамтите: минерали нису алтернатива органским додацима. Зато искусни вртлари никада не заборављају да донесу оба типа ђубрива.

Да би биљке постале јаке и отпорне, калијум је потребан за њихов развој. Суша, мраз може убити саднице у првим седмицама након садње на отвореном тлу. Супстанца није укључена у органски састав воћне лозе, тако да се мора направити ручно.

Калијум сулфат је индустријски лек који су развили хемичари како би помогли пољопривредницима. Све супстанце су лако доступне младим биљкама и брзо се апсорбују. Користи се на тлима различитих врста иу свим годишњим добима. У јами за садњу грожђа треба додати од 100 до 200 г жељеног алата.

Дрвени пепео је древно ђубриво које користе древни аграри у пољопри- вреди нарезивања и спаљивања. У праху обицног изгледа постоје неопходни елементи:

 • сумпор;
 • цинк;
 • гвожђе;
 • молибден;
 • бор;
 • магнезијум.

У супстанци нема хлора, које грожђе не воли толико, стога га треба додати јама за вријеме садње. Ако у рупу сипате до 1 л пепела, онда је тло обогаћено минералима и корисном микрофлором за корене биљке. Побољшава се састав земљишта, чиме се добија већа нутритивна вредност. Ваљаност праха траје до 4 године.

Тресет је додатна компонента неопходна за раст грожђа. Користи се као извор угљеника и водоника, а користи се и за задржавање супстанци из минералних и органских ђубрива у земљишту.

"Присуство велике количине угљеника и водоника у композицији чини физичку структуру овог органског ђубрива порозним."

Тресет помага обнављање хранива у земљишту

Садња

Садња винове лозе се врши у пролеће или јесен. Да би се то постигло, припремите бунаре по шеми од 80 до 80 цм.Ако се планира садња на хладним подручјима, онда се дубина повећава на 1 м.

Дренажа је есенцијална компонента приликом садње грожђа. Ако не размишљате унапред о томе како исушити течност из корена биљке, онда уз обилно залијевање или продужену падавину постоји опасност од гљивичних обољења и трулежи. Дакле, на дну јаме лежао је слој разбијене опеке и експандиране глине.

Минерална и органска материја се мешају са земљом у бунару. Изнадблаго призриваетсиа тло са песком. Слаба тла су обогаћена тресетом. На овом јастуку пажљиво се засади младица и прекрије земљом. Биљке су обилато заливене водом.

Када се сади грожђе на овај начин, искусни вртлари знају да ће млади имати довољно хранљивих материја до следеће сезоне, тако да не треба додавати никакве додатне лекове током прве сезоне раста. После зимовања, саднице се зали и обилно хране. Пратећи наше препоруке, добићете здраве биљке.