Сачувајте грожђе зими

Домаћа клима нијеувек погодна за узгој термофилних воћних усева.Већ дуги низ година вртлари су збуњивали како најбоље заштитити биљке од времена.У прегледу описујемо како сачувати грожђе за зиму и какве доказане методе постоје.

Најчешће, грожђе почиње да се покрива неколико дана пре мраза, а земља се смрзава.

Позадина

Домовина грожђа су земље Медитерана и Кавказа, са својом топлом, влажном климом и благим зимама.Раст у хладнијим географским ширинама увек се суочава са много проблема.Каприциозна култура умире на првом мразу, а обиље оборина током хладне сезоне не дозвољава младим биљкама да нормално зиму.

Лени вртлари више воле узгајати сорте отпорне на мраз, што је у прошлости било задовољно домаћим и страним узгајивачима.

  1. Еарли Пурпле.Одлична модерна сорта грожђа која има побољшане карактеристике.Биљка је отпорна на мраз и велике гљивичне болести.Висока регенерација вам омогућава да се брзо опоравите ако су изданци замрзнути.
  2. Негро.Висококвалитетна сорта која је отпорна на хладноћу и гљивице.Препоручује се за узгој у сјеверним регијама.
  3. Вредност.Хибрид отпоран на мразАмерички узгајивачи као домаћи вртлари непретенциозно брину и имају одличан укус.Биљка издржава до -35 степени зими и брзо се опоравља у случају оштећења.
  4. Тријумф.Руска сорта отпорна на мраз, коју карактерише брза регенерација након оштећења трепавица, као и способност преживљавања у екстремној хладноћи (до -35).Висок принос и велике групе.Биљка је отпорна на све гљивичне болести.
  5. Алпха.Почетници често бирају америчку сорту због њене непретенциозности и способности да преживе у екстремним условима.Воће се не смрзава на -40 степени и брзо се враћа.Кисело воће се користи за прављење сокова.

Карактеристике складиштења

Како сачувати грожђе за зиму?Не могу сви вртлари приуштити хладно-отпорне сорте чији су саднице ретке и скупе.Зато морамо размишљати о чувању расположивих врста.Знајући неколико правила за дуго зимовање, узгајивачи не могу бринути о воћној лиани.

Припремне мере

Након што је усјев извађен из биљке, искусни вртлар обавља прелиминарне поступке са грожђем.Уклањање корова и пажљиво отпуштање тла ће припремити усјев за предстојеће складиште.Ако постоје рани мразе, пахуљаста земља ће заштитити корење од смрзавања.

Јесење орезивање воћне лозе ослобађа биљку од слабих, неразвијених трепавица.Здраве гране немају знакова механичког оштећења илиболести, а богата жута боја помоћи ће узгајивачу да одреди потребне избојке. На грожђу остављају се три велика бича, а остатак се реже. Запамтите: здраве гране се могу покренути за жетву садница.

Прије складиштења воћне лозе за дуготрајно складиштење потребно је наводњавање цијеле плантаже. Испод сваког грма се сипало најмање 200 литара воде. Биљка треба да има времена да се засити влагом пре почетка мраза, што ће је заштитити од болести и исцрпљености.

Методе складиштења

Да би се биљке сачувале до пролећа, постоји неколико метода за чување хировите културе.

  1. Капање. На вино је положен слој растреситог, сувог тла, дебљине најмање 25 цм, који се не може користити на пјесковитим тлима, јер се у великој мјери смрзава. Професионалци побољшавају полагање "колача" - слојева сламе, гранчица или отпалог лишћа.
  2. Пиљевина. Грожђе је посуто сувом изолацијом, а затим прекривено полиетиленом. Одозго се склониште фиксира шкриљцем или кровом.
  3. Филм. Без помоћних материјала ова метода је опасна, јер је воћна лоза у влажној средини и може трунути. Свака флуктуација температуре утиче на биљку је смртоносна: загревање изазива отицање бубрега, а оштри мраз уништава културу.

Запамтите: када чувате грожђе зими, они штите корење. Са голим системом, ни једна структура изнад винове лозе неће штедети, јер је база биљке замрзнута. Са значајним оштећењем удараца, култура себеобнови све гране, а регенерација коријена неће радити.

Када шаљу грожђе за зимско складиштење, вртлари често праве уобичајену грешку - ископају земљу у близини корена. Постројење ће се замрзнути ако се земља узме на удаљености од 2 м од подножја грма. Професионалци препоручују земљиште из другог дијела врта.

Који је најбољи начин складиштења вина до прољећа? Бич је везан у сноп и савијен на земљу. Сада је над биљком изграђена заштитна крзна. Снажни ветар и снежна олуја могу пореметити све конструкције воћног воћа, што ће културу учинити рањивијом на ефекте хладноће. Ако се виноград налази на прегорјелим површинама, препоручује се постављање дрвене баријере од вјетрова. На тај начин очувана је заштитна структура и пад снијега.

“Ако је време зими топло, потребно је да се стакленик повремено отвара како би се освежио ваздух тако да пупољци не цветају прерано”.

Резнице

Правилно складиштење садница скупих сорти омогућиће да биљке буду спремне за садњу у пролеће. Често, узгајивачи чувају садни материјал у подруму или фрижидеру. Али позитивна температура просторије постаје идеално окружење за развој гљива. Редовно прскање хемикалијама не штеди од деструктивног дјеловања микроорганизама, тако да до краја зиме већина садница нестаје.

Искусни виноградари дуго времена нису користили такав начин складиштењарезнице ријетких сорти воћног воћа. Капање за зиму у јами не дозвољава гљивама да се развијају на ниским температурама, које нису страшне за резнице. Како можете сачувати више садница до пролећа?

Готови резови морају бити обогаћени влагом

Јарак је одличан начин да се резнице задрже током зиме. Дубина рупе је најмање 40 цм, а слој сувог песка се сипа на дно склоништа. У рупу се стављају снопови садница и посипају слојем песка, земље. Запамтите: за тло које штити биљке, дебљина не смије бити мања од 30 цм, а на овом нивоу, чак и код најтежих мраза, температура не пада на -5 ступњева. Развијање садница није под утицајем оштрог одмрзавања.

Недостатак овог начина складиштења ретких сорти резница је дуги припремни рад.Али професионалци бирају управо овај метод, тако да у пролеће неће бити проблема са биљкама. Довољно је ископати снопове и започети процедуру буђења садница.

Сорте отпорне на хладноћу су одлично рјешење за лијенчеве узгајиваче. Сазнали смо како организовати процедуру чувања винове лозе и садница током зиме. Наше препоруке ће помоћи не само да се заштите биљке од мраза, већ и да се избегне појава деструктивних гљивичних обољења током периода спавања.