Сјеме купуса: како садити у отвореном тлу Купус

Различите врсте купуса постале су традиционалне у домаћим баштама.Она је непретенциозна, издржљива и не захтева сложену бригу.Можете га посадити кроз гајење садница.Међутим, ово није погодно за све врсте.Неке од њих слабо расту код куће, а коришћење стакленика за ово није увек могуће.Боље је садити семена одмах на отвореном тлу.

Неким сортама купуса се препоручује да се сади одмах у отвореном тлу

Овај метод се такође користи за производњу садног материјала.Препоручује се за белу и пекиншку сорту, брокулу или корабицу.

Припрема земљишта

Претходни су погодни за ово поврће:

 • кромпир;
 • чешњак;
 • краставци;
 • лук;
 • махунарке;
 • шаргарепа.

Ако су претходни баштенски усеви узгајани без употребе органских ђубрива (као што су махунарке или шаргарепа), препоручује се да се земљиште дода органској материји пре садње сјеменки купуса. Након што су краставци или друго поврће узгојено помоћу хране, додатно ђубриво се не користи.

Не се посочувает семе в зонах, каде предотвалат кручениа:

 • ротквини;
 • аругула;
 • ротквица.

Кукурузни усеви се настављају на таквом подручју три године касније.

Ако се земљиште исцрпи, у њега се уносе 3 до 4 канте хумуса (или тресета) по квадратном метру пре сијања семена.Кисела земља је вапно (у јесен, вапно или у прољеће - доломитно брашно).

Правилно припремљена парцела је услов за добијање усјева за купус.Пре сетве, лежишта се ископавају, уклањају се корени корова и ломе се грудвице земље.Ако је локација ископана у јесен, овај поступак се понавља прије нове садње.

Приликом отпуштања, кисеоник улази у тло, што је важно за корење и развој биљака.У ту сврху се користе виле за копање које не секу корење корова (како се не би охрабрила њихова репродукција).

Аругула исцрпљује земљиште и сади купус након тога тек након 3 године

Време

Датуми садње се одређују у зависности од типа,сорте купуса и климатске регионалне карактеристике.Ране сорте су отпорне на хладноћу, издржавају пролећне мразеве до -5 степени.Они нису погодни за дуготрајно складиштење, одмах се конзумирају.Њихова сезона раста је 3-3,5 месеца.

У првој деценији априла препоруча се да се отворено земљиште прекрије полиетиленом тако да се средином мјесеца загрије и можете посијати сјеме.Немојте користити неткани материјал који се полако загрева.Овај метод је погодан за Воронеж или Саратов регион, где су температуре испод нуле у пролеће мање вероватне.Када се сије почетком априла, жетва се береу трећој деценији јула.

У централној Русији, рани купус се често може сијати у отвореном тлу само у првој деценији маја. У јужним регионима (Ростов, Краснодар регије) садња сјемена у отвореном терену је могуће почетком ожујка. Потом се жетва убире крајем јуна.

Почевши од маја, сетва семена се врши на отвореном терену, а не прекривена фолијом. У региону Урала и Сибира, пролећни мразеви трају дуже него на европској територији, тако да је тешко сејати рано купус право на кревете.

"Пекенка" и келераба могу бити засађене до последње деценије јула, јер доносе жетву у кратком времену. Да бисте то урадили, користите парцеле након прикупљања претходно сазрелог поврћа. Сјеменке корабраби посађене су крајем јуна.

У случају хлађења, клице могу бити покривене резаним пластичним боцама

Припрема садног материјала

Здрава семена се бирају за садњу, без разбијања љуске и правилног облика. Да би се дезинфиковали, урањају се 20 минута у топло (температура 50 степени), затим у хладну воду (не више од 2 минута). Након сушења до крхког стања.

Пре садње, уроњени су пола сата у тамно ружичасти раствор мангана. Након неколико минута, исперите под текућом водом да бисте се ослободили вишка мангана. Ова супстанца штети клице, спречава варење жлезде и може изазвати трулеж корена.

Када се семе опере, стављају се у мокру и стиснуту газу. Затим оставите 24 сата на 20степениДржите их дуже, не препоручују се.Сјеменке купуса брзо бацају љуску иу том облику тешко је преживјети.

Ако је садни материјал уметнут (осликан), онда је већ обрађен.Такво семе се сије у отвореном тлу у сувом облику.

Семе купуса треба да се прегледа и да се избаци из лошег квалитета

Поступак садње

У претходно формираним лежиштима, тло се поравна помоћу грабље.За сијање семена, направите удубљења у земљишту.У сваку од њих ставите малу количину доломитног брашна (или пепела).Могућа је употреба свежег стајњака.

Затим се бунари залијевају.Потребно је влажити тло за 20 центиметара.Када је време сунчано, оставите их сат и по да се утори загреју.

Ова врста заливања се обавља у неколико фаза.Затим рупице лагано поспите земљом, направите “гнезда” и посадите неколико сјеменки купуса у дубину од 1 до 2 центиметра (3-4).Када се семе посади, покријте их стакленом посудом.

За сађење колераба, сјеменки пекинга и раних сорти купуса, план 25 за 45 центиметара.Када је брокула посађена, узорак је 35 к 60 центиметара.

Ако посадите семе преблизу, део садница ће морати да се разређује

Нега

Када клице излазе из семена, оне напуштајујаки од њих.Слаба се извлачи и не повлачи, како не би оштетила остатак кореновог система.Само један изданак остаје у бунару.После разређивања поклопац стаклених посудасадњу док биљке не буду претрпане под њима.

Када се саднице укоријењују и развију, оне инсталирају заштиту од пужева направљених од врхова пластичних боца.Купус се редовно напаја.Такође се примењују ђубрива - хумус или стајњак (водени раствор од 1 до 10).Залијевање кревета је такође инфузија коприве (5 килограма коприве се сипа водом у бурету и ферментира).После сваког заливања, парцела је олабављена, а одрасле главе купуса испрскане.

Метод хладног расадника

Под собним условима, клице изгледају бледо и неодрживо, брзо се суше.За садњу купуса потребно је хладно и светло.Могуће је радити на улици.

Кутија за цвеће је испуњена земљом, а засијани материјал за семенски купус се баца.Изнад, лагано прекријте земљом и водом у изобиљу.Кутија се одмах извлачи на отворени балкон или поставља у врт.За инсталацију изаберите место на сунцу.

Полиетилен је повучен преко врха.Појавице ће се појавити за недељу и по.Боље је рано пресадити у башти, када су се већ појавили један или два лишћа.

Метода хладног расадника омогућава да се добију резистентне и одрживе саднице

Савети

 • Рано зреле сорте дуго не остају на отвореном терену.У овом случају, поврће је напукло.
 • За ране засађивање које брже сазревају, стимулишу се Гуми витамином за раст или другима.
 • За затирање штеточина, упорабљајте кемикалије само у касним варијантама.За лечење коришћених летњих сортипрскање тинктуре чешњака.

Знати како правилно припремити сјеме и знати вријеме узгоја, лако је добити велико поврће и богату жетву. У руским климатским условима могуће је узгојити на отвореном тлу још више каприциозне сорте - карфиол или корабицу.