Ризамата потомак - временски тестиран хибрид грожђа

Сорта грожђа припада новој табличној хибридној подврсти, може се звати грожђе 21. вијека.Потомак Ризамате је резултат крижања Ризамате и Талисмана.Сорта је настала као резултат селекције и тестирања од стране аматера - узгајивача Капелиусхни.

Грожђе Потомак Ризамата

Потомак племићке породице

Опис сорте га карактерише као веома рано.Рок зрења је 100-105 дана.Висок грм, велики грозд од 500 г до 1500 г или више, веома леп, правилан у облику конуса, дужине до 50 цм.(уз пуну зрелост), без грашка.Изузетно плодан, Заједно са подлогама.Боја од свијетло јантарне до златно ружичасте.Одликује се одличном презентацијом.Отпорност на мраз је висока (минус 25 - минус 26 степени).Отпорност на кашаљ до 3,0 бода (у неповољним годинама захтева превентивни третман против пепелнице, филоксере, сиве трулежи).Отпорност на плијесан, оидијум и сива трулеж је 2,0-2,5 поена.Резнице грожђа добро су укорењене.

Опис воћа: месо је нежно, пријатно, хрскаво, кора средње дебљине, не конзумира се када се конзумира.

В регионах, где температура паде под минус 18 степениПотребно је склониште.Квалитет сорти бобица није лошији од родитеља, али је отпорност на болести и ниске температуре много виша.Потомак Ризамата је широко распрострањен и љубитељи вртлара - аматера из Бјелорусије, Украјине, Русије и Молдавије, растући регион се проширио на Урал, каже размјена мишљења о разноликости на форуму.

Зрели грозд грозда Ризамата десцендант

Ризомат десцендант берриесукуса и ароме, добијају богату боју.Сорта сазрева до краја јула или почетком августа, али за бољу акумулацију шећера, гроздови се остављају на лози до краја септембра, а бобице добијају невероватну рубинску боју.Садржај шећера 18 брик.Грожђе је вољено не само од људи, већ и од осе.Поред штете коју оса доноси на бобице, оне имају и опипљиву корист: уништавају такве штеточине као лисне уши, стога би узгајивачи требало да размисле пре употребе средстава за уништавање осе.

Главне карактеристике

  • Отпоран је на мраз.
  • Рано сазревање.
  • Бисексуално цвеће.
  • У подлогама ("Кобер 5ББ" и ЦО4) повећавају се плодност и карактеристике окуса.
  • Резнице добро коријене.
  • Кратка сезона растениа.
  • Висок принос.
  • Отпорно на транспорт и складиштење.
  • Препоручује се вишеструко обликовање рукава.

Сорта грожда Ризамата десцендант

Лекови

Ризамата потомак,одликује се високим приносима и снажним грмљем, осјетљивим на прашкасту, пахуљасту и праву росу (узрокује оидијумску гљиву) и ако се не подузму одговарајуће мјере, виноград ће бити уништен.Од ове болести, све до 1954. године (борба је почела на редовној основи) у Француској је изгубљено до 80% укупне бербе грожђа.

Насупрот томе, ефикасна средства користе сумпор, као што су Дитан М-45, Сандофан, Ридомил и Тиотар 800 Ипотар 600 СЦ у дози од 4.5 кг /ха (0.3%).Третман почиње одмах, користећи опис на паковању лека, када се уоче први мали симптоми пепелнице или као превентивни третман заснован на ризику из претходних година.Први третман за потомке Ризамате треба обавити у фази 4-5 листова на гранама.Лечење се врши увече или рано ујутру.Ефективно, лекови раде на температурама изнад 16 ° Ц, оптималној температури за обраду грмља - 20-25 степени.Ефикасност обраде је много већа у сухом него влажном времену.Фитотоксични лијекови дјелују на температурама изнад 30 ступњева и неуједначеној употреби - на мјестима гдје је доза прекорачена.

Грозд грожђа погођен оидијумом

С обзиром на ограничене могућности употребе хемијских средстава за заштиту сорте од пепелнице, користите препарате биолошког порекла, као што је Биосепт 33 СЛсадржи екстракт грејпа (0,1%), Био-Цхикол 020 ПЦ (хитосан је природни полимер).

Од популарних еко-производа помаже чешњакукрас и екстракт преслице, али их треба користити за обраду много чешће, јер је ефективност акције много нижа.

​​

Земљани део преслице се сипа кипућом водом, покрива и оставља 2-3 недеље.После хлађења, разблажити 1: 5.Ојачава биљке погођене пепелницом и нападају се крпељима.

​​

Декорација тоничног чешњака: 70 г исечене каранфиле сипајте литром кипуће воде и оставите 5 сати.Користити неразређено за прскање биљака.

Ефикасна заштита сорте захтева 2-4 превентивна третмана, а до 8-10 у сушној и кишној сезони.

Сива трула је такође опасна болест за потомка Ризамате, она утиче на цео грм и гроздове, због чега постају неупотребљиви.Лекови помажу у борби: Карбофос, Купорос, Топаз, Имуноцетофит, Фундазол.

Грожђе погођено сивом трулежом

Као и прво зрење бобица против сиве плијесни, јод се може обрадити (1 боца по 5-6 литара воде).Веома је важно да се таква обрада поново спроведе - средином септембра.

Филокксера је друга болест која погађа потомство Ризамата.Убити болест може само да подигне дисулфид у концентрацији од 300 - 400 мл по квадратном метру.

Болесни грмови са тако страшном болешћу као што је рак бактерија гори.

Опис метода заштите животне средине за борбу против болести не даје увек позитиван резултат, и не могу се све болести сорте контролисати еколошки, понекадокрените се хемији, али је најбоље да то урадите у изузетним случајевима.

Превентивне мере

Приликом куповине садница или резница, треба пажљиво испитати на присуство огреботина, сечења, израслина.Већ садјене резнице и саднице не би требало поново да се повреде, треба их збринути и заштитити.60вртлари на форуму.