Ризамат: опис, садња и нега сорте грожђа

Ризамат грожђа привлачи људе за себе са својим необично слатким укусом. Ова сорта је добила име у част познатог узбечког виноградара Ризамата Мусамукамедова.

Ризамат је веома лепа, али ћудљива сорта грожђа

Карактеристике сорте грожђа Ризамат

Ова врста грожђа спада у сорте столних грожђица (може се користити како у природном облику тако и за стварање грожђица), период сазревања је рани медијум.

Данас ова сорта више није толико популарна, јер када се узгаја, потребно јој је доста времена да се брине о њој.

Једина позитивна ствар је да ако створите оптималне услове за узгој ових плодова и да их правилно водите, они ће задовољити узгајивача великом количином жетве.

Сорта грожђа Ризамат се одликује великим кластерима у облику конуса. Бобице грожђа су велике и по тежини могу досећи 14-15 грама.

Гомиле Ризамата су обликоване као конус

Међу осталим сортама се истичебоја, односно ружичаста кожа, која са једном страном има светлију боју као резултат сунца.Пулпа плодова је густа и током њене употребе се може чути како шкрипава.Кожа биљке је танка.Листови биљке су средње величине, благо заобљени, петорични, доњи је гол.Цвеће су бисексуалне биљке.

Продуктивност и отпорност на промјене другачије природе

Коначно дозријевање грожђа долази ближе крају љетне сезоне или ране јесени.Период сазревања је 4,5–5 месеци.Принос таквог грожђа се повећао, тако да уз правилну негу може достићи 20-25 т /ха.

Важно је напоменути да се берба треба обавити одмах након што је грожђе сазрело.То је оправдано чињеницом да се током дугог складиштења на грмљу плод почиње пропадати или се његов укус погоршава.

Принос Ризамата је веома висок

Грожђе Ризамат не толерише промене времена, посебно према хлађењу, тако да када температура достигне -18 степени, хитно је потребно покритибиљка.

Важно је напоменути да постоји још једна варијанта ових плодова - Ризамат је стабилна, тако да толерише промјене температуре без икаквих нелагодности.

Разлике у влажности тла нису добре за грожђе.

Јагоде Ризамата су веома велике и густе

И главни недостатак овог грожђа, многи узгајивачи сматрају његову слабу отпорност на утицајразни штеточине.Најчешће ова сорта утиче на пепелницу, што доводи до повећане пажње од осе.

Од Ризамата добијате одличан џем

Садња грожђа

Ово грожђе је веома захтјевно и не само да треба штитити биљку од штеточина ипромене температуре, али и обратите пажњу на његову садњу, храњење, заливање и обрезивање.

Садња винограда на отвореном, добро осветљеном месту

Садња сорте Ризамат готово да се не разликује од садње других врста грожђа, али још увек постоје неке карактеристичне нијансе:

 • Пошто пресађивање Ризамата на друге сорте грожђа нема никаквог ефекта, размножавање биљака препоручује се садњом садница;
 • због чињенице да ова грожђа има довољно снажне грмље, онда приликом садње треба да оставите размак између њих најмање 2,5 метра;
 • слијетање препоручено да се изабере место са јужне или југозападне стране куће;
 • Ова сорта може да се сади у земљи иу пролеће иу јесен.

Ризамат може бити узгајан на луку

Да би се ова сорта правилно засадила у тлу, а затим добила велика култура, препоручује се да се обрати пажња на опис правила за садњу:

 1. Неколико недеља пре него што су саднице Ризамата посађене у земљу, потребно је копати рупе величине 800к800 мм.
 2. Даље је дно прекривено слојем шљунка идробљени камен, дебљина слоја око 50 мм.
 3. Затим са плодним земљиштем, дебљина слоја је око 100 мм, неколико корпи ђубрива и на крају се поново излије 100 мм земље.
 4. Цела маса која се сипа у јаму се меша, а одозго се сипа око 10 центиметара земље.
 5. Неколико седмица касније, у ову јаму се ставља младица, а поврх тога поново се налази плодно тло.

Берба на четверогодишњем Ризамата бусху

Припрема места садње, грожђе ће бити отпорније на промене у влажности земљишта.

Посебности заливања биљке

Будући да ова врста грожђа није посебно отпорна на различите промјене времена или влаге, биљка тешко подноси недостатак доброг заливања.Ако се Ризамат залије у недовољним количинама, онда то доводи до значајног смањења броја и величине бобичастог воћа, као и повећања вероватноће различитих болести код грожђа.

Стога је једноставно потребно залити биљку, посебно током периода цватње.

Да би се спречило ширење воде, препоручује се да се унапред направе удубљења у земљишту и тамо сипају воду.

Како припремити биљку за зимски период

Многи познати одгајивачи, након што су описали различите сорте грожђа, тврде да Ризамат апсолутно није отпоран на мраз, стога биљка мора бити покривена зими.79до зиме следеће:

 • вино се уклања из лука;
 • његов врх је ошишан;
 • затим, шахт је притиснут на земљу и везан филмом пре него што га обложи.

Али нагле промене у времену током зимског периода такође могу да доведу до ефекта стаклене баште, због чега се вино и пупољци избацују.

Склониште Ризамат с врећом и фолијом

Да би се избегао ефекат стаклене баште, виноградари прилажу опис другог начина заштите биљке од мраза:

 • постројење је омотано врећицом;
 • филм са отворима за одзрачивање се наноси на врх вреће;
 • након филма, биљка је поново омотана врећицом.

Овај метод заштите је прилично отпоран на промјене температуре.

Правила за сечење и гоњење Ризамат грожђа

Да би се смањила вероватноћа разних болести код грожђа, стручњаци препоручују уклањање пастоса и неразвијених пупољака. Процес уклањања треба обавити у периоду када је биљка у травнатом облику.

На оним местима где постоји велики број изданака, обавезно извршите њихово ковање.

Вредно је напоменути да многи виноградари, описујући ову сорту, тврде да би се обрезивање требало обавити у јесен, јер у пролеће постоји ризик да се количина усјева смањи за 20-30%.

Утискивање грожђа Ризамат је обавезно

За нормалан раст грожђа преко гомиле препоручује се одлазакоко 12-15 листова.

Како се ова сорта грожђа може заштитити од штеточина

Да би се спријечио настанак штеточина на грожђу, мора се прерадити три пута по сезони: 2 пута прије него биљка почне цвјетати и 1 пут у вријеме формирања грашка на грожђу. Према оцјенама многих виноградара, Купроксат је одличан алат за уклањање штеточина. Опис употребе овог лека налази се на амбалажи.

Грожђе за храњење

Да би Ризамат постао отпорнији на хладно време и суше, препоручује се да се биљка оплоди дрвеним пепелом, поташом и фосфатним ђубривима и органском материјом.

Ако се придржавате свих горе наведених правила за његу грожђа Ризамат, одушевит ће вас огромном количином врло укусних и лијепих бобица.

И поред прилично компликоване бриге о биљци, њен укус покрива све. У овом тренутку, ова грожђа је једна од најскупљих, јер се све мање појављује на тржиштима иу трговинама.