Ријешимо се дивљег грожђа на нашој парцели

Појава дивљег грожђа је често проблематична у областима које су намењене за поврће иостале вртне културе.Дуге лозице биљке расту до те мјере да зачепљују воду, ударају у темељ и гипс, постепено уништавајући интегритет завршне обраде.Импресивни коренски систем може лако да ублажи раст других биљака, све до појаве тепиха из изданака дивљег грожђа.Донијети овај неугодан феномен ће бити врло тешко, јер култура с великим невољом даје заробљену територију.Да би се проблем исправно лоцирао, неопходно је посматрати постепено уништавање изданка овог не увијек угодног организма.

Дивље грожђе може пузати на поврће поврћа, онда се мора збринути

Елиминација изданака

У почетку почиње борба против дивљег грожђаелиминација издужених и жилавих избојака.У овој процедури, све врсте вртног алата (прунерс, сјекире, пиле за тестере) ће активно помоћи.Најбоља опција би била да се уклони главни пуцањ, који се реже у бази.Упркос привидној непоузданости клице, она ће морати напорно да ради, јер влакнаста структура грожђа није тако лако подложна механичком деловању.

Даљње пристајање изданакаје елиминисати и одвојити пењалице од њихове подршке.Вјероватноћа да ће се ова операција одвијати брзо и лако је мало вјероватно. Стварањем замршених лавиринта, биљка настоји да сачува барем неке од њих. Зато морате покушати да раздвојите изданке, изрежете их и дођете до главног корена.

Да би се у потпуности елиминисале женске изданке дивљег грожђа, биће потребно да се ослободе свих изданака, листова и клице који се морају спалити како би се избјегло њихово даље реструктурирање. Такође можете имати користи од ослобађања локалитета од дивљег грожђа. Ако се резнице уреде и посаде у лонце за садњу, биљка се може продати вртлацима, од којих многи засаде ову украсну културу.

Потребно је уклонити све изданке дивљег грожђа, чак и најмањи

Лечење хербицидима

\ т

Дивље грожђе - биљка отпорна на различите утицаје. Многи вртлари пристају да се ослободе изданака, хербициди не могу. Потребно је много времена да се потпуно искоријени култура налик лијани.

Приликом третирања хемикалијама потребно је обилно сипати базу винове лозе раствором хербицида изопропиламинских соли глифосата. Прво морате да се опскрбите заштитном опремом (рукавице, наочаре, респиратор). Извршавајући манипулацију, морате бити сигурни да смеша не пада на корисну културу. Најпопуларнија готова решења:

  • Преглед;
  • Хуррицане;
  • Доминатор;
  • Глифос.

Дивље грожђе није тако лако довести у кућицу или на појединачну парцелу.Имајући снажан коренски систем, омогућава значајан млади раст.Поред периодичног утицаја на биљку са хербицидима, копање и уклањање корена у пролеће ће бити ефикасно.Да би се побољшали ефекти хемикалија, стручњаци препоручују да се третирана површина покрије филмом или непрозирном тканином са поузданом фиксацијом у близини тла.Овај дизајн остаје најмање 14 дана.Без приступа ваздуху и сунцу, биљка умире брже.

Пошто је одлучио да у земљи изведе дивље грожђе, у почетку је потребно имати стрпљење.Копање и уклањање ризома и третирање културе хемикалијама може трајати и до две године пре него што се потпуно ослободите биљке.

Као алтернатива, раст у облику лијане може се користити у декоративне сврхе.Правилним обрезивањем и формирањем изданака сасвим је могуће направити прекрасан оквир за видиковце, одређену локацију или парцелу у вашем врту.

Лек за заокруживање је ефикасан хербицид

Занимљивости

Брига о територији на којој расте девојачко или дивље грожђе, захтева правовремену наплату бобица.Ово је неопходно да би се спречило само-репродукцију биљке.У супротном, лако може угушити развој других култура и нарасти до невероватне величине у смислу укупне површине.Осим тога, пљускови који се обасипају почињу трунути и излучују врлонепријатан мирис.

Активни раст изданака културе о којој се ради мора се контролисати, како би се избегло оштећење и потискивање бројних растућих, али не тако јаких биљака.Коврчава винова лоза девојачког грожђа може продрети у пукотине и пукотине.На тај начин долази до постепеног уништавања структуре, како се избојци шире, повећавајући вероватноћу деформације конструкције.Слична ситуација се јавља и када продире подраст испод кровног материјала.

Постепено растућа биљка ствара нијансу, задржавајући влагу.То доприноси развоју плијесни и гљивица у овим подручјима.Осим тога, винова лоза лако продире у одводне цеви, зачепљује их и зачепљује.

У прве двије године, грожђе се развија до 2-3 метра у висину.Након тога, ова вредност може бити до 25 метара.Такав активан раст треба регулисати спровођењем благовременог уклањања грмља.Ако планирате да побољшате биљку без потпуног уклањања, треба да обавите формативну резидбу, као и да изградите структуру која је намењена за ткање лија.Ако се то не уради, девојачко грожђе ће прерасти у чврсти зелени масив, који ће лако ублажити раст свих усева у близини.

Дивље грожђе није избирљиво у погледу земљишта, неге и климатских услова.Карактеристика ове културе је да лишће може да промени боју на светло црвену, љубичасту и браон боју.Јагоде имају тамну боју, остају на лози и након тогалеаф фалл. Цветови биљке су непримјетни, зелене боје, добро прерушени у лишће. Палета лишћа зависи од места узгоја грожђа. У сунчаном подручју биће приметно светлије и агресивније, ау хладу листови могу остати зелени до тренутка пада.

Дивље грожђе је посебно цењено због њихове светле боје листа у јесенском периоду

Прегледи и препоруке вртлара

У пракси, ставови вртлара о томе како ефективно елиминисати дивље грожђе на локацији сагласни су са препорукама стручњака. Сви се једногласно изјашњавају да рјешавање ове биљке није лако, потребно је стрпљење, марљивост и посебан третман. Ако сумирамо све најбоље начине за уклањање девојачког грожђа, можемо разликовати следеће основне методе:

  • вишеструка примена чврстог дела хербицида под главним кореновим системом биљке;
  • механичко уклањање коријена уз ископавање сусједне територије;
  • третирање места средствима као што су Роунд, Хуррицане, Цхистопол, Глипхосатин;
  • чишћење и формирање изданака у правом смеру са периодичним обрезивањем.

Већини баштованима се саветује да не покушавају чак ни садити девојачке грожђе или хмељ у башти. Расте брзо и тешко га је уклонити. Многи вртлари, желећи да формирају предивну сјеницу или дио врта, жале што су одлучили да посаде ову биљку.

Важно је напоменути да поред декоративне функције и штете, дивље грожђе нема практичну сврху. Његови плодови се не користе у винарству или прехрани. Јагоде разграђују, стварају непријатну арому, а лишће, упркос својој љепоти, оплакује околину.

Након испитивања свих тренутака раста и елиминације избојака дивљег грожђа, можемо закључити да ова биљка штети више него добро. Не треба га садити на градилишту. Како активно расте и омета развој других култура. Његово уклањање је прилично напоран и дуготрајан процес. Ако су ипак одлучили да узгајају ову културу, потребно је правовремено формирати изданке, уклонити вишак клице и скупити плодове, како би се избегла активна репродукција културе налик лијани.